Langt inn på borgerlig side trekker man et lettelsens sukk etter at valgresultatet plasser fløypartiene Rødt og Miljøpartiet De Grønne på sidelinjen, uten stor direkte innflytelse over en ny rødgrønn regjering.

Allerede den første prognosen viste et flertall for den gamle rødgrønne alliansen.

  • Senterpartiet er valgets store vinner med en fremgang på 3,3 prosent og makt til å avgjøre regjeringsspørsmålet.
  • Rødt gjorde et brakvalg og kommer over sperregrensen, men den nye rødgrønne regjeringen trenger ikke deres støtte.
  • Valget ble ikke noe miljøvalg. MDG går kraftig tilbake fra det forrige lokalvalget.
  • Venstre og Guri Melby gjorde et godt valg, og dro partiet over sperregrensen.
  • De to sakene som ser ut til å ha avgjort valget er ønske om desentralisering og økonomisk fordeling.

Overordnet er valget et nederlag for de to gamle styringspartiene, Høyre og Arbeiderpartiet. Samlet har de godt under halvparten av stemmene, så dette valget har vært et lite politisk jordskjelv.

For første gang siden sperregrensen ble innført har et parti kommet igjennom hinderet. Da 95 prosent av stemmene var opptalt før midnatt, hadde partiet Rødt 4,7 prosent av stemmene og åtte representanter på Stortinget.

Den andre store vinneren på rødgrønn side er Senterpartiet. Selv om partiet lå høyere på gallupene i vinter, så er 13,6 prosent det nest sterkeste valget i partiets historie.

Den store spenningen mens valgresultatene strømmet inn, var om de tre store rødgrønne partiene ville få minst 85 representanter, og rent flertall i Stortinget.

I starten bølget det litt frem og tilbake, men utover kvelden ble det rimelig klart at den gamle rødgrønne trioen ville få flertall uten Rødt og MDG.

Allerede i morgen begynner samtalene mellom valgvinnerne, for å skape en plattform for Jonas Gahr Støres nye regjering.

Ved midnatt hadde Arbeiderpartiet 48 representanter, og hvis man legger på SV, Rødt og MDG - altså Oslo-alliansen - så hadde lå venstresidepartiene an til 72 representanter, og altså langt unna grensen på 85 mandater.

Dersom Jonas Gahr Støre skal ha et flertall bak seg, er han avhengig av å få Senterpartiet med på laget. Problemet er at Senterpartiet har vært klare på at de ikke ønsker å sitte i regjering med SV.

SVs utfordring er at partiet vil få problemer med partiene til venstre hvis den nye regjeringen blir for sentrumsorientert. Derfor vil SV forsøke å dra Jonas Gahr Støre til venstre i saker som skatt og klima, mens Senterpartiet vil holde igjen for å få en politikk som ligger nærmere sentrum.

Det er ikke gitt at det vil lykkes å samle de tre partiene til en flertallsregjering, men det er uansett lite trolig at Rødt og MDG får vesentlig innflytelse.

Ser vi på partiene hvert for seg, så går Arbeiderpartiet tilbake med 1,0 prosentpoeng fra valget de tapte i 2017. Det er svakt, men ikke den katastrofen partiet lå an til for noen måneder siden.

Senterpartiet gjør et meget sterkt valg, og er den vesentligste bidragsyteren til det klare flertallet med ni nye representanter.

Også SV har fremgang, men langt svakere enn partiet lå an til på de beste meningsmålingene.

For Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre er det bare plan A som gjelder, nemlig en retur for den gamle trepartiregjeringen.

Brutalt sagt tapte Arbeiderpartiet valget, men vant makten.

Men han kommer ikke unna Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum, som uansett er tungen på vektskålen.

Hans ønskedrøm er fortsatt en regjering av kun Senterpartiet og Arbeiderpartiet. De har 76 mandater til sammen, og det holder ikke til flertall.

Men ser man litt lenger frem, er det verdt å merke seg at Arbeiderpartiet også har flertall sammen med Senterpartiet og de to andre sentrumspartiene.

Mye kan skje på fire år i politikken, men valgresultatet er en ønskedrøm for Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre, som kan manøvrere både til høyre og venstre i Stortinget.

Men allerede på seiersmarsjen fra Youngstorget ble han møtt med rop fra miljødemonstranter, og det er fortsatt stor politisk uenighet om saker som oljeutvinning og skattepolitikk mellom SV og Senterpartiet i regjering - og mellom de mulige rødgrønne regjeringspartiene og MDG og Rødt.

For borgerlige velgere er trøsten at deres verste mareritt ikke ble virkelighet.

Det ble med skrekken om at Rødt og MDG kom på vippen og kunne skape et rødgrønn kaos.

Nå har Jonas Gahr Støre alle muligheter til å sikre et stabilt flertall bak sin nye regjering.

Men det blir ingen dans på roser.

PS! Hva mener du? Var dette et godt valg for Norge, eller frykter du en ny rødgrønn regjering? Skriv et debattinnlegg!