Nett på sak Dette er kommentarer skrevet av Nettavisens sjefredaktør.
På kort tid har Arbeiderpartiet mistet etn og svekket et annet av sine største politiske talenter.
Den ene nestlederen, Trond Giske, forsvant etter et oppgjør der den andre nestlederen, Hadia Tajik, spilte en nøkkelrolle.
De to som var ansett som potensielle etterfølgere når Jonas Gahr Støres tid er over, er nå enten ute av politikken eller alvorlig svekket etter to saker som dypest sett handler om moral, kommunikasjon og dømmekraft.
Det store spørsmålet er hva nå?
Ap/Sp-regjeringen har fått en tøff start og stempel som en reverseringsregjering, med gallupfall etter upopulære beslutninger. Normalt ville det vært veldig tidlig å gjøre endringer, men nå kommer den anledningen på en fjøl.
Det var Hadia Tajik selv som valgte å gå av, og statsminister Jonas Gahr Støre respekterte hennes beslutning etter å ha ytret at han fortsatt har tillit til henne.
Tajik fortsetter som nestleder i partiet, og mange ser ut til å overse at det ikke er et verv som hun har fått av Gahr Støre - men et tillitsverv der det avgjørende er om hun har tillit i partiet eller ikke.
Det er ikke helt opplagt hvor sterk den tilliten er etter at flere LO-ledere og lokalpolitikere har reist spørsmålet. Men det er et spørsmål som avgjøres på Arbeiderpartiets landsmøte, og som slett ikke er akutt.
På kort sikt har statsminister Jonas Gahr Støre ett problem og ett luksusproblem:
- Problemet er at han trenger en politisk tungvekter på posten som Arbeids- og inkluderingsminister.
- Luksusproblemet er at Arbeiders stortingsgruppe får en politisk tungvekter i form av Hadia Tajik.
Åpner for rokkering
Flere navn er lansert som mulige etterfølgere som Arbeids- og inkluderingsminister - blant dem er nåværende parlamentarisk leder og tidligere statsråd Rigmor Aasrud, Trine Lise Sundnes som kommer fra fagbevegelsen og sitter på Stortinget, samt olje- og energiminister Marte Mjøs Persen.
Det er gode argumenter for alle tre.
Olje- og energiministeren har hatt en tøff start, og en rokade nå kan være positivt for regjeringen og gi en ny statsråd en litt lettere start. En mulig ny olje- og energiminister kan være Terje Aasland fra Telemark. Det opprettholder distriktsbalansen (eller øker den, avhengig av om man ser på Tajik som Rogaland-representant eller Oslo-beboer).
Ulempen er at det forrykker kjønnsbalansen i regjeringen.
Men så finnes det også flere kvinnelige kandidater som kan går rett inn på den ledige plassen etter Hadia Tajik.
Trine Lise Sundnes vil være populært i LO, og Rigmor Aasrud vil tilføre soliditet og rutine i regjeringen.
Hvordan Jonas Gahr Støre tenker, er vanskelig å vurdere.
Men jeg holder en knapp på at han vil velge en statsråd med solid politisk erfaring på denne viktige statsrådsposten for Arbeiderpartiet. Det er selvsagt ikke tilfeldig at nestlederen hadde jobben inntil denne ukens fall.
Hva blir Tajiks rolle fremover?
Hadia Tajiks avskjedstale viser at hun på ingen måte legger seg flat, men tvert imot har tenkt å fortsette i toppolitikken. Nå går hun tilbake til Stortinget, og sitter der til 2023 (hvis hun ikke gjør comeback i regjeringen).
Hvis Aasrud blir statsråd, må noen andre fylle rollen som parlamentarisk leder. Uten skattesakene kunne Hadia Tajik vært en opplagt kandidat. Hun var med på fremforhandle Hurdal-plattformen og har også brukt enigheten derfra til å utforme ny politikk.
Så lenge hun er nestleder i partiet, vil hun få en fremskutt posisjon.
Litt avhengig av hvordan statsminister Jonas Gahr Støre legger brikkene i regjeringen, så er det slett ikke umulig at Arbeiderpartiets stortingsgruppe blir styrket.
PS! Vi trenger din hjelp, og du kan påvirke Nettavisens fremtid. Bli med i Nettavisens leserpanel. Nå blir det enda enklere for deg som leser å gi innspill til oss i Nettavisen. I vårt nye leserpanel ønsker vi dine ærlige tilbakemeldinger på alt fra våre nettsider til vårt redaksjonelle innhold og nyttige tjenester. Du velger selv hvor ofte du vil delta. Hver gang du deltar er du med i trekningen av premier, vanligvis gavekort.