Gå til sidens hovedinnhold

Jonas Gahr Støres personlige karakter gjør at han består statsministerskolen

Ap-leder Jonas Gahr Støre bekrefter inntrykket av at han kan bli en bedre statsminister enn partileder i opposisjon.

Nett på sak

Det mangler ikke på skuffelse på venstresiden etter at SV trakk seg fra regjeringsforhandlingene.

Også blant kommentatoren er det harde ord:

Dagsavisens Hege Ulstein spør: «Er Jonas Gahr Støre en luring, eller ble han lurt?».

Og hun legger til: - Var det rødgrønne sammenbruddet et forferdelig arbeidsuhell, utført av en klønete kommende statsminister, eller knuste Jonas Gahr Støre sin egen «drøm» med vilje?

Dagens Næringslivs Frithjof Jacobsen er mer brutal: «Støre er enten ufattelig svak eller Norges største bløffmaker».

Han utdyper: - For meg er det fortsatt et sjokk at SV i praksis ble kastet ut av regjeringsforhandlingene av Jonas Gahr Støre og Ap.

I Kampanje lanserer sosiolog og debattant Kjetil Rolness en alternativ forklaring: «Total nedsmelting i deler av kommentariatet...».

Hans analyse: - Finnes det et annet enkelt alternativ til disse to forklaringene - som er langt mer «oppkunstruert» enn den offisielle forklaringen som blir forkastet? Jo. At det er noen helt andre som her viser sin udugelighet. Som forsøker å kompensere sin egen politiske skuffelse med tøffhet. Og blir stående igjen fullstendig uten troverdighet og anstendighet, skriver Rolness om Frithjof Jacobsen.

Les hele innlegget her: - Et regelrett karakterdrap på Jonas Gahr Støre i Dagens Næringsliv

Det er åpenbart stor forbitrelse og sterke følelser i sving, men av og til kan det være lurt å telle til ti og stikke fingeren i jorda:

  • Valgresultatet ga Senterpartiet de beste kortene på hånda. Ingen blir statsminister uten støtte fra Trygve Slagsvold Vedum.
  • Senterpartiet gjentok hundrevis av ganger i valgkampen at de helst ville ha en regjering av Arbeiderpartiet og dem selv.
  • Og i mange store saker er Audun Lysbakken og Trygve Slagsvold Vedum på hver sin planet - tydeligst på olje og klima.

Les også

Regjeringspartiene lar seg ikke skremme av ytre venstre og miljøbevegelsen

Etter at valgresultatet ble klart, ble det hevdet at Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum egentlig ikke hadde ment det slik og at han slett ikke hadde lukket døren for SV på forhånd. Dette er et godt eksempel på å forveksle ønskedrøm med analyse, og det bygger på dårlig kunnskap om Senterpartiets slagplan. De ønsket en Sp/Ap-regjering og ser ut til å kunne få det.

Ferdig snakka.

Les også

Mesterlig manøvrert av Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum

Tilbake til Jonas Gahr Støre som statsminister.

Som opposisjonspolitiker har han skuffet mange tilhengere av det tradisjonelle, pragmatiske Arbeiderpartiet - det politiske partiet som har stått for blandingsøkonomi med både private og offentlige aktører, og som har gjennomført både populære og upopulære (men nødvendige) reformer.

Andre har oppfattet Jonas Gahr Støre som en værhane og latterliggjort hans akademiske tilnærming og ønske om dialog. Motivet har vært å fremstille Ap-lederen som en leder uten ryggrad.

De neste fire årene er Jonas Gahr Støres personlighetstrekk viktige i rollen som statsminister, og da kan nettopp evnen til å lytte og forhandle komme godt med. Med 26 prosent av stemmene er Arbeiderpartiet tvunget til å tilpasse seg skiftende flertall i Stortinget. Uansett om man kommer i mål med Ap/Sp-regjering eller danner en ren Ap-regjering, så må man søke både til høyre og venstre for å ha flertall i enkeltsaker.

I et slikt lende var det lurt å avskjære mulighetene for samarbeidsavtaler med Rødt og MDG, men holde dem med godt snakk. Og i valget mellom SV og Sp, hadde ikke Jonas Gahr Støre noe annet alternativ enn å gå mot sentrum. Det er realpolitikk.

Rollen som opposisjonspolitiker har åpenbart vært vanskelig for Jonas Gahr Støre, som har slitt med en balanse mellom å være kritisk og «tøff i trynet». Som statsminister forventes det at han løfter seg over det partipolitiske kjekkelet og ser de store og langsiktige linjene. Det kommer til å kle Jonas Gahr Støre.

Gitt at Hurdal-forhandlingene blir vellykket, så får Norge en ny sentrum/venstre-regjering i midten av oktober. Den har gode muligheter for å sitte hele fire års-perioden med Jonas Gahr Støre som landets statsminister. Det finnes større nederlag for en partileder for et parti som bare har en fjerdedel av stemmene bak seg i Stortinget, for å si det forsiktig.

Kanskje er det slik at nettopp Jonas Gahr Støres karakter er det som gjør at han består statsministerskolen.

PS! Hva mener du? Er dette et kjempenederlag for Jonas Gahr Støre, eller kan han notere seg for en seier når han blir statsminister? Skriv et debattinnlegg!