Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
I Sverige anbefaler regjeringen at alle politikere og tjenestefolk i statsadministrasjonen sletter TikTok. I Norge deler justisministeren videoer med sine 16.000 følgere - og sine personlige data med Kina.
Kinesiske TikTok er et av verdens største sosiale medier, med 1,5 milliarder følgere – én million av dem i Norge. Ifølge Medietilsynet bruker 65 prosent av alle norske barn mellom 9 og 18 år bruker TikTok. Pluss en god del voksne.
En av dem er regjeringens statsråd med ansvar for beredskap og sikkerhet, justisminister Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet.
Anders Magnus
Anders Magnus har vært journalist i over 40 år, og har blant annet vært utenrikskorrespondent for NRK på tre kontinenter: Afrika, Asia og Amerika. Siste utstasjonering var Washington DC, hvor han dekket mesteparten av Donald Trumps regjeringstid - og starten på Jo Bidens.
Magnus har også vært journalist i Bergens Tidende og i TV2 - hvor han ledet programmene PS og M.
Årsaken til TikToks popularitet er en flom av morsomme videoer med musikk, dans og tøys. Uskyldige saker, og slikt som barn og ungdommer liker.
Men under overflaten skjuler det seg mer alvorlige algoritmer, som henter ut data du kanskje ikke ønsker å dele med andre.
Egen kommunistparti-avdeling
TikTok er eid av et kinesisk selskap. Det heter ByteDance og er basert i Beijing. Som mange andre kinesiske bedrifter har ByteDance en egen avdeling av Kinas kommunistparti internt i selskapet. For å holde nær kontakt med de virkelige makthaverne i landet.
Kina er et diktatur, hvor kommunistpartiet og dets leder Xi Jinping har all makt. Også over internett og alle opplysningene som finnes der.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Den nasjonale etterretningsloven forplikter alle internettselskaper til å gi fra seg alle data myndighetene forlanger. Også data som befinner seg i servere utenfor Kinas grenser. Dette gjelder selvsagt også TikTok, selv om selskapet sier at data fra europeiske TikTok-konti lagres på servere i USA og Singapore.
Ytringsfrihets-ekspert advarer
Kjersti Løken Stavrum er daglig leder i Stiftelsen Tinius, som er deleier i medieselskapet Schibsted. Hun er også en av landets fremste eksperter på ytringsfrihet og har blant annet ledet Ytringsfrihetskommisjonen. I tillegg bør det opplyses om at hun er gift med sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen.
I en artikkel på nrk.no forteller Løken Stavrum hva som hendte da hun var til stede under et åpent møte i Bergen om ungdoms medievaner. TikToks talsperson deltok i møtet, men på nokså sære betingelser:
«Det var ikke lov til å sitere TikToks representant og alle kameraer måtte slås av», forteller Løken Stavrum til NRK.
«Det er en bisarr måte å opptre på» , fortsetter hun.
Bekymret for norske myndighetspersoner
Etter innlegget skal Løken Stavrum ha spurt TikTok-representanten to ganger om hen kunne avvise at informasjon om norske brukere havner i Kina.
Det kunne ikke representanten avvise, forteller Løken Stavrum.
«Det gjorde oss ytterligere bekymret – selvfølgelig fordi det er mange barn og unge som er mye på TikTok – men det er også mange norske myndighetspersoner, statlige enheter og redaksjoner som er på TikTok», sier hun til NRK.
En av disse myndighetspersonene er altså vår egen justisminister. Det er hun som har ansvaret for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som gang på gang har advart mot at Kina er en av de største cyber-truslene mot Norge.
Tiktok overvåker deg
Hva er det så med TikTok som truer sikkerheten? Appen registrerer IP-adressen og telefonen, eller maskinen du bruker for å se på videoene.
Gir du tillatelse, som de aller fleste gjør, finner appen ut eksakt hvor du er, kontaktene dine og telefonnummeret. Også det du driver på med på appen blir lagret jevnlig.
I en rettslig stevning i California hevdes det også at TikTok i skjul lagrer og overfører biometriske data. Det vil si at den kan gjenkjenne ansiktet til brukeren.
Mye av dette er det samme som Facebook og Google også driver på med.
Men én ting er å gi fra seg private opplysninger til selskaper som Facebook og Google. En helt annen sak er å frivillig sende dem rett inn i datalagrene til verdens største og mektigste diktatur.
Kan påvirke valg i demokratiske land
Fra valgkamper både i USA og Europa vet vi at både russiske og kinesiske etterretningstjenester har forsøkt å påvirke utfallet av valg i demokratiske land.
Med personlige data fra milliarder av brukere verden over blir det lettere for autoritære land som Kina å drive en slik skjult påvirkning.
Det vil også være mulig å samle inn uheldige bilder og uttalelser som kan benyttes dersom man ønsker å diskreditere politikere som har lagt ut slike ting i sin naive ungdom.
Diskuterer forbud i USA og Australia
På grunn av sikkerhetsrisikoen har det lenge vært diskutert i USA om TikTok burde forbys i landet. President Trump ønsket et generelt forbud, noe som ble trukket tilbake av etterfølgeren Joe Biden. Men i USA har både det føderale politiet FBI, og medietilsynet advart mot appen, og anbefalt Apple og Google å fjerne den fra deres app-butikker.
I USA er det nå forbudt for ansatte i det militære og i departementer med ansvar for sikkerhet og beredskap å laste ned appen på sine telefoner. India har innført totalforbud, noe som også vurderes i Australia. Der har man forbudt appen for ansatte i det militære, på linje med USA.
Kina har stengt ute de fleste sosiale medier fra Vesten
Et forbud vil sikkert møte motstand fra Kina. Men da skal man huske på at dette landet har fullstendig stengt ute de fleste store internett-aktører i Vesten.
Blant de mest kjente er: Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Google, Netflix, Wikipedia, BBC, The Guardian, New York Times, Washington Post, Le Monde, for å nevne noen. Også NRK var i mange år forbudt i Kina.
Les også: Bedre stemning mellom USA og Kina. Men de krangler om chips
På vegne av Stiftelsen Tinius har Kjersti Løken Stavrum nå klaget TikTok inn for Datatilsynet i Norge. Der er man også bekymret for appen:
«Vi vet ikke nødvendigvis hva personopplysninger blir brukt til i Kina», sier Tobias Judin til NRK. Han er leder i internasjonal seksjon i Datatilsynet.
«Men kinesisk lovgivning er bygget opp slik at det potensielt kan brukes til etterretningsformål, eller på måter som er vanskelige for oss å forutse, slik at de muligens kan brukes mot oss.»
Judin påpeker også at det er en risiko at informasjonen om oss blir brukt til å påvirke oss politisk, slik man så i Cambridge Analytica-skandalen.
Justisminister Mehl - vil du fortsette å bruke TikTok?
Også stortingsrepresentant Tage Pettersen fra Høyre er bekymret for datasikkerheten ved apper som TikTok. Nå har han stilt spørsmål til kommunalministeren om statsråden vil prioritere arbeidet med å innføre EUs lovverk om digitale tjenester som den kinesiske appen.
Enda viktigere hadde det vært å spørre om når justisministeren skal fjerne TikTok fra sin telefon, og når Norge skal følge etter Sverige med å forby kinesiske TikTok for alle ansatte i regjerings- og statsapparatet.
Hva svarer du, justisminister Emilie Enger Mehl?