AZ Alkmaar - Bodø/Glimt Viasat 4 klokken 18.45

KJETIL KNUTSEN STÅR foran karrierens største fotballkamp - AZ Alkmaar borte om retten til en kvartfinale i Europa Conference League - men finner likevel tid til å snakke om tidligere spilleres valg og manglende forutsetninger for å lykkes på grunn av disse. Det sier en del om Glimt-treneren. Det sier en del om hvorfor laget hans er kommet dit de er.

Les også: Glimt mistet profilen i vinter. Nå kommer Knutsen med klar melding: - Ikke det beste klubbvalget

Men det sier også en del om en ihuga fotballmanns manglende forståelse for de fleste unge menns ønske om å gripe fatt i det første og beste, nettopp fordi man aldri vet i fotball.

For en spiller vil fuglen han holder i handa veldig ofte føles bedre enn de ti treneren hans hevder han har på taket.

FOTBALL HANDLER DESSVERRE mer om penger enn om fotball, og derfor vil Kjetil Knutsen tape de fleste dager. I kampen mot spiller og agent blir det gjerne 1-2. Når det han har å tilby er veldig mye mindre enn det motparten kan tjene andre steder, blir det spill mot ett mål.

Fotball er ikke bare utvikling og spilletid, det er et levebrød og en inntektskilde med tanke på livet, ikke minst den dagen karrieren er over på grunn av alder eller skade.

Det er det agentene frister med.

Det er de argumentene som vinner.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

BODØ/GLIMT-HELTENE Patrick Berg (24) og Marius Lode (29) er de to siste eksemplene på karriereoppgraderinger som ikke har svart til forventningene. Patrick Berg sliter benken for Lens i Ligue 1. Marius Lode det samme for Schalke 04 i 2. Bundesliga.

Begge var blant Eliteseriens aller beste i 2021, og landslagsspillere for Norge.

Nå er de reserver på klubblagene, og valgt bort av Ståle Solbakken.

DETTE ER IKKE ment å være enda en bredside mot den norske kunstgressligaen, vi har den fotballen vi har basert på valg etter klima og økonomi, men det kan være en faktor. Eller for å si det på en annen måte, jeg er (nesten) overbevist om at det er en faktor.

Fotballen Patrick Berg og Marius Lode spilte i Eliteserien er annerledes enn fotballen de har møtt i Frankrike og Tyskland.

I tillegg er nivåene de har valgt flere hakk opp.

Les også: Det er bare Idrettsgallaen som ikke ser Kjetil Knutsen

DET ER IKKE lett å gå fra Eliteserien til en liga bedre enn den norske. Historien er full av eksempler på spillere som har prøvd, slitt med spilletid, vendt nesa hjemover igjen og gjenreist karrieren med suksess. Det har noe med nivået å gjøre, blant mye annet. Samtidig krever det å reise hjemmefra både tålmodighet og tilpasningsdyktighet

Oppsiden er økonomien, og den er alltid til å forstå.

Du tjener mer penger i utlandet enn i Norge.

KJETIL KNUTSEN HAR ikke økonomi som parameter når han kritiserer enkelte spilleres klubbvalg. For Glimt-treneren er det fotballen som gjelder. Faget og den enkeltes muligheter til utvikling. Og selvfølgelig har han rett i at det er bedre å spille for Bodø/Glimt i Eliteserien enn å sitte på benken for Schalke på nivå to i Tyskland.

Her kan du lese flere kommentarer fra MortenP

Om det er bedre for Marius Lode etter endt karriere, er en annen sak.

ALLE TROR PÅ pose og sekk når de drar fra Norge til en klubb i utlandet. Det ene er garantert gjennom høyere lønn. Det andre, spilletid, må du være god nok for å høste. Men felles for de fleste av dem er at ingen klager altfor høyt selv når det ikke går som man håper og tror.

I det bildet er pengene som tjenes til lavere skatt en god kompensasjonsfaktor.

DET ER VANSKELIG å angripe en spiller som velger klubb på grunn av økonomi. Kjetil Knutsen har selv et par av dem på laget. Runar Espejord (26) dro til Heerenveen som 23-åring, mislykkes totalt og kom til Bodø/Glimt via Tromsø.

Amahl Pellegrino (31), som i en alder av 30 år mente han fortjente en god utbetaling, dro til Damac FC i Saudi-Arabia for å cashe bonusen som kom hans vei etter alle scoringene for Kristiansund.

Pellegrinos problem var at han dro i blinde, til et diktatorisk kongedømme under sharialov, uten sans for grunnleggende menneskerettigheter.

Selvfølgelig fant han seg ikke til rette.

Les også: Kjetil Knutsen kan få sin konsert i Royal Albert Hall

KJETIL KNUTSENS PROBLEM er at han sjelden vil vinne denne typen diskusjoner. Det er for mye penger der ute. Det blir for vanskelig å si nei. Når han som har spillerens øre kan tjene et sted mellom en halv og en million kroner bare på å flytte en høyreback fra et dårlig norsk lag til et litt bedre lag i Sverige, da vil han gjerne pøse på med gode argumenter.

Det er penga som rår, og fristelsene de medfører er agentenes våpen.

Det smarteste Kjetil Knutsen kan gjøre er å fortsette å vinne fotballkamper.

Les mer fra Norsk debatt