Vi våkna til den grusomme nyheten. Torsdag 24. februar. Russlands angrep på Ukraina. Nå er det viktig å huske på at barna får med seg mer enn vi tror.

Les mer om Ukraina-krisen her: Nyhetsstudio: Ukraina-krisen

Her i Norge har vi barn og ungdom med familie i Russland og Ukraina. Jeg håper at alle blir tatt ekstra godt vare på. Vi har mange barn og ungdommer som har opplevd krig. Mange har redselen i kroppen, og den kan bli forsterket nå.

Barn og ungdom får med seg mye fra nyheter, radio og avisene i butikkene. Det kan være veldig skremmende. I tillegg har mange lett tilgang på både bilder og videoer i sosiale medier.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Snakk om det

Snakk med barna om hva de har sett. Kanskje har noen kommet over sterke bilder, eller filmklipp fra Ukraina. Snakk med barna om hva som foregår. Det kan komme mange spørsmål i dagene fremover: «Kan det bli krig her, mamma?»

Jeg har snakket med mine egne barn, men jeg må også snakke med andres barn. Vi som jobber med barn og ungdom må forberede oss på noen vanskelige samtaler.

Det er viktig at vi møter barna og lytter til hva de har på hjertet. La barna lufte tankene. Lytt. Svar så godt du kan. Du er kanskje den trygge personen i livet deres. Vær tilstede. Ta deg tid til den samtalen.

Les mer fra Norsk debatt her

Husk også på at vi voksne må ta vare på hverandre. Kanskje har du en venn som er litt ekstra bekymret nå. Snakk sammen.