Gå til sidens hovedinnhold

Kanskje er det jeg som tar feil, kanskje er eldreomsorgen helt fantastisk

Kanskje holder det i massevis at hjemmetjenesten har tjue minutter til et morgenstell, skriver Terje Kilen.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Tjue minutter til å få opp en gammel person, få tatt morgenstellet, fått hjulpet den gamle på med klærne, gredd håret, fulgt den til kjøkkenet eller stua og kanskje hjulpet til med matlaging og spising.

Jeg ser på meg selv som en relativt selvhjulpen og oppegående person, men det hender ofte at jeg trenger tjue minutter fra jeg våkner og til jeg er ferdig med morgenstellet, påkledning og frokost og er klar til å løpe ut døra.

Tjue minutter til morgenstell og frokost, kanskje er det tid i massevis for en pleietrengende person.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Kanskje holder det i massevis at stoppeklokkeskjemaet sier fem minutter for tilsyn og medisinutdeling i løpet av dagen. Kanskje er det ikke for mye at en person i hjemmetjenesten skal ha 34 brukerbesøk i løpet av en åtte timers vakt. Med litt kjøretid imellom brukerne er det litt av et tidsskjema.

Men kanskje er det jeg som tar feil. Kanskje er verden så enkel at den lar seg planlegge på et regneark ned til minste detalj, også når vi har med gamle og syke mennesker å gjøre.

Kanskje er det god eldreomsorg å gi beboere på sykehjem som trenger hjelp til spising en halv kopp velling til frokost hver dag. Kanskje er det bare rett og rimelig at den unge ekstrahjelpen, den unge arbeidstakeren, som byttet ut vellingen med brødskiver, og fikk i beboeren fire skiver mat pluss kaffe og juice, får kjeft og ikke ros.

I en kostnadseffektiv eldreomsorg feildisponerte hun tiden. Det tar langt mindre tid å helle en knapp desiliter ned i en tom, gammel mage enn å bruke tid på å langsomt putte inn brødbiter en for en.

Les også: Hva ville Gerhardsen ha sagt?

Kanskje er jeg bare kravstor når jeg mener det er dårlig pasientbehandling at en beboer på et sykehjem ikke er utenfor rommets fire vegger på over to måneder.

Kanskje er det bare jeg som synes det er lite verdig at en gammel sjel må ta imot gamle naboer som kommer på besøk kun iført bakvendt sykehusskjorte og bleie.

Kanskje er det bare meg som ikke synes det er OK at pleierne glemmer å gi en beboer mat til i snitt tre måltider i uka.

Kanskje blir jeg lett for følelsesmessig engasjert når jeg hører om slike historier.

Kanskje er det bare meg og de som mener det samme som meg, det er noe galt med.

Alle de som har viktige roller og vet best, sier jo at eldreomsorgen er god. Kanskje er det bare jeg som er for kravstor.

Les mer fra Norsk debatt her

Kommentarer til denne saken