NRK har mottatt over 4000 klager på podkasten «Sophie og Fetisha». Det gjør podkasten til den nest mest innklagede saken i NRKs historie.

La meg starte med å presisere at jeg har full forståelse for klagene. Det er høyst legitimt å stille spørsmål ved NRKs rolle som rikskringkaster når de inngår et samarbeid med en kommersiell og kontroversiell aktør som Sophie Elise. At de økonomiske forholdene i avtalen holdes hemmelig, er dessuten dobbeltmoralsk med tanke på åpenheten andre NRK-ansatte må forholde seg til.

Jeg må også påpeke at jeg tar avstand fra bildet Sophie Elise publiserte på sin Instagramprofil. Proklamering av narkotika, bevisst eller ubevisst, er kritikkverdig, spesielt når du er en av Norges mest innflytelsesrike kvinner.

Les også: Dette er Sophie Elise-saken

Og før noen arresterer meg med at vi tross alt ikke vet hva som befinner seg i posen, håper jeg vedkommende kan gi meg ett godt argument for at ikke hovedpersonen selv eller NRK skulle avkreftet ryktene om det faktisk var sukker, salt eller hvetemel de to jentene hadde tatt med seg på byen.

Å skjære alle over én kam

Jeg er sammen med en av Norges største influensere, Emilie Voe Nereng, og ser daglig hvordan denne saken går inn på henne.

I løpet av de siste månedene har jeg blitt kjent med en høyst profesjonell og ansvarsbevisst bransje med mange influensere som jobber beinhardt hver dag for å spre sunne matvaner, helseråd, og gode verdier. Det gjør meg oppriktig vondt å se på at alt arbeidet de legger ned undergraves av denne saken.

Jeg håper folk evner å skille sak for sak.

Les også: Millioner ganger «nok er nok» fra en jentepappa

Jeg har verken egne barn eller vokst opp med rusproblematikk, så jeg kan ikke sette meg ordentlig inn i hvordan det er å være bekymret forelder i «disse tider». Men kanskje et utenforstående blikk også kan tjene denne debatten.

Noe av det mest paradoksale med hele situasjonen er ordbruken jeg finner i kommentarfeltene på Facebook: «fjern denne plastdukken fra mediene», «hun er et forferdelig forbilde», «plast utenpå, tomt inni».

Om formålet med kommentarene er å skape bedre forbilder i Norge sier jeg som Fenriken i «Kompani Lauritzen»: «Prøv igjen».

Et godt forbilde for folk som våger å prøve

Vi lever i en verden hvor budskap spres på millisekunder og er åpent for alle. Både vi og våre barn vil bli utsatt for negative verdier i alle kriker og kroker.

Den viktigste jobben vi kan gjøre som foreldre er å påføre gode verdier til våre barn og lære dem å være kritiske og selektive med informasjonen de eksponeres for.

Å kalle en særdeles vellykket kvinnelig gründer på 27 år for dum er ikke veldig konstruktivt.

Debatten tar også for seg Sophie Elise som forbilde. Ja eller nei?

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Vel, det kommer an på hvem som spør, antar jeg. Jeg tror ikke på perfekte mennesker som er forbilder for alle. Vi har ulike utfordringer og ulike ting vi har behov for å jobbe med.

Noen hadde vært tjent med å bry seg litt mindre om hva andre synes. Andre hadde vært tjent med å bry seg litt mer.

Sophie Elise er et godt forbilde for folk som ikke våger å prøve. Hun er et godt forbilde for unge kvinner som lurer på om det er mulig å slå gjennom på egen hånd og bli hørt. Hun er et godt forbilde for folk som ikke våger å snakke om sin egen sårbarhet.

Gjør dette henne til et godt forbilde for alle? Definitivt ikke.

Tror jeg Sophie og Fetishas podkast er en god guide til å finne ekte kjærlighet? På ingen måte.

Les også: Politikerne har ikke kontroll. De gjør livet til «Exit-gutta» enkelt

Danset du til låtene fra «plastdukken» Michael Jackson?

Men før du hiver deg over tastaturet på jakt etter nye skjellsord anbefaler jeg deg å ta en titt i egen CD-hylle.

Hvem var dine forbilder som ungdom? Headbanget du til Mick Jagger og Rolling Stones? Rocket du dansegulvet til Freddie Mercury eller Elton John? Sang du med på rap-tekster om Weed and Guns fra 90-tallets gangster-rappere, eller øvde du kanskje på moonwalk til låtene fra «plastdukken» Michael Jackson?

Marius Müller var alkoholisert og kjørte seg i hjel, Elvis, Marilyn Monroe og Whitney Houston døde av overdose. Kurt Cobain skjøt seg selv i hodet.

Kanskje er ikke dagens forbilder så mye verre enn de du vokste opp med?

Vi kommer alltid til å eksponeres for sex, dop og Rock n' Roll. Heldigvis går det bra med de fleste av oss, likevel.