Gå til sidens hovedinnhold

Karakterdrapet på Carl I. Hagen

Siv Jensen måtte slite med et spøkelse fra fortiden. Nå snakker hun ut.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

(Gudbrandsdølen Dagningen)

Carl I. Hagen er liksom vår nå. Han endte opp som listetopp i Oppland. Hans egen valgkrets ville ikke ha ham. I Oppland vant han en nominasjonskamp, han splittet et fylkesparti og fikk mangeårig tillitsvalgte og folkevalgte for partiet i det gamle fylket til å forlate skuta. Han slet seg inn på Stortinget på et utjamningsmandat. Derfra sprer han klimafornektelse, og derfra deler han sitt tankegods om nye landsmenn.

– Nå skal Sylvi få slite med ham, skriver tidligere Frp-leder Siv Jensen i sin biografi «Med egne ord».

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Siv Jensen ledet Frp i 15 år. Siv Jensen overtok Hagens parti. Hun måtte slite med den gamle partieieren gjennom de fleste av disse åra, en partieier som aldri helt ville slippe taket. Siv Jensen måtte slite med et spøkelse fra fortiden, slik også andre arvinger kan oppleve der forgjengere ikke slipper taket.

Med sin blodferske biografi, gir hun oss innsikt i den vanskelige opplevelsen av å ha Hagen & frue i kulissene.

– De ble mer og mer nedrige, er Jensens dom over ekteparet.

Alle så at forholdet mellom Jensen og Hagen var komplisert. Hagen har gjort lite for å legge skjul på at han ikke har hatt de høyeste og beste tankene om hun som overtok livsverket, og Siv Jensen og hennes politisk nærmeste har de siste åra gjort lite for å legge skjul på at forholdet til Hagen ble plagsomt.

De klarte å stoppe hans forsøk på politisk gjenfødelse som stortingsrepresentant fra Oslo. I oktober 2020 ble han i stedet listetopp i Oppland, og omtrent fire måneder senere ga Siv Jensen beskjed om at hennes tid var omme. Tilfeldig? Kanskje. Men Siv Jensen visste at faren for å få en sjuende far i huset i ei ny stortingsgruppe var overhengde.

Les også: Siv Jensen i harnisk over ryktet: - Jeg ropte høyt

Det har knapt vært noen hemmelighet at forholdet til forgjengeren var anstrengt det meste av Jensen-epoken. Når Jensen nå er godt og vel ute av politikken, begår hun et regelrett karakterdrap på både Carl Ivar og fru Eli. Det handler ikke bare om der hun omtaler dem som «mer og mer nedrige». Jensen beskriver hvordan hun og partiet strakte seg langt for å gi Hagen plass, hvordan de ga ham de talerstolene han ville ha, og hvordan hun i både landsmøtetaler og andre sammenhenger hyllet senioren.

Når alt nå er over, bekrefter hun det inntrykket mange har hatt: Hyllesten av Hagen kom ikke fra hjertet. Det var et triks for å holde ham på avstand. Det var heder og ære for husfredens skyld.

Les mer fra Norsk debatt

Når Jensen skriver at – «Carl har alltid vært opptatt av sin private økonomi», etterlates det et inntrykk av at den stadige forlengelsen av hans politiske liv først og fremst er økonomisk motivert. Når Jensen skriver om hvordan de rigget partiets seniororganisasjon for at Carl skulle få penger, tegner hun et bilde av vår sjette stortingsrepresentant som en mann som først og fremst er i politikken for sin egen del.

Hagen har snaut fire år på seg til å vise om Frp og velgere i Oppland rett og slett gikk på limpinnen da han ble nominert og valgt.

Og han restaurerer ikke et skadet renomme ved å snakke om bensinpriser fra et annet århundre ...

Kommentarer til denne saken