(Avisa Oslo)

Også MDGs førstekandidat Lan Marie Berg og Venstres ditto Guri Melby har grunn til bekymring før valget 13. september.

I 2017 fikk SV 9,3 prosent ved stortingsvalget. Dette var et meget godt valg for Audun Lysbakkens parti.

Valgets dronning

Men i den ferske målingen som Opinion har foretatt for Dagsavisen, Fri Fagbevegelse og Avisenes Nyhetsbyrå er SV oppe i hele 14,7 prosent.

Får SV en slik oppslutning den 13. september, blir Kaski Oslo-valgets dronning.

Da jeg først så den, tenkte jeg at denne målingen må være en «utligger», altså at den av forskjellige grunner er feil. Slike målinger dukker med ujevne mellomrom opp hos alle meningsmålere.

Men saken er at dette bare er en av etter hvert ganske mange målinger der SV gjør det svært sterkt i hovedstaden. For en snau måned siden publiserte Avisa Oslo en måling der oppslutningen var på 13,5 prosent.

Hva kan forklaringen være?

Det sliter jeg med å finne helt ut av.

Les også: Det haster, Erna: Mange har allerede begynt å se seg om etter flyttebyrå

Hvem sanker stemmer?

SV har en respektert og godt likt ordfører i Marianne Borgen. I rollen er hun mer en «borgermester» enn en hardbarket SV-politiker, som seg hør og bør. Jeg har derfor vanskelig for å se for meg at Borgen er en stor stemmesanker.

Kari Elisabeth Kaski er åpenbart et godt kort for SV, og ble partiets finanspolitiske talsperson på Stortinget allerede i sin første periode som folkevalgt. Kaski, som bor på Rødvedt men opprinnelig er fra Finnmark, er en saklig og seriøs politiker som greier å snakke i hele setninger, men jeg har ikke fått med meg at hun er gjenstand for uvanlig stor personlig popularitet.

Dagens utspill i Avisa Oslo om behovet for ny boligpolitikk er i så måte typisk Kaski: Hun vil gjøre dette til partiets valgkampsak nummer én.

I byrådet sitter tidligere barne- og familieminister Inga Marte Thorkildsen som byråd for oppvekst og kunnskap. Hun har slitt med stor uro rundt ledelsen i Utdanningsetaten, men har tross alt kommet relativt greit gjennom pandemien.

Det må altså eksistere andre grunner for SVs suksess enn at politikerne deres er så populære.

Har det vært noen store saker det siste året der SV har kommet særdeles godt ut, så godt at velgerne i Oslo garantert har fått det med seg?

Ikke det, nei.

Misnøye med MDG

Politikk er et nullsum-spill. Det er nøyaktig 100 prosent til fordeling. Det fører ofte til at partier som gjør det brukbart godt kan få stor fremgang hvis andre partier gjør det dårlig.

Se på MDG, for eksempel. I målingen for Opinion får partiet 7,5 prosent i Oslo. Isolert sett er dette bra, det vil gi to mandater i stedet for dagens ene, men det er bare en fremgang på 1,5 prosentpoeng fra 2017. MDG må gjøre det langt bedre enn dette i Oslo dersom partiet på landsbasis skal passere sperregrensen på fire prosent.

Og - MDG fikk utrolige 15,3 prosent ved kommunevalget i 2019. Husk at de fikk dette resultatet etter fire år i byråd. Da er 7,5 prosent nå, selv om det er forskjell på nasjonale og lokale valg, så svakt at nervene er i helspenn hos de grønne. Det kan også tyde på at velgerne begynner å gå lei MDG i Oslo.

SV og MDG står også nær hverandre politisk i Oslo. Det gjør SVs tall nå desto mer imponerende, og MDGs tall tilsvarende svakere. Misnøye med MDG kan ha gitt stemmer til SV.

Venstre har gjort det meget godt i Oslo de siste 20 årene, både ved stortingsvalg og lokalvalg, sammenlignet med valgresultatene nasjonalt. Men på Opinions måling er partiet nede på 5,1 prosent. Ved valget i 2017 fikk partiet 8,4 prosent, og to direktemandater her i byen. Partileder og kunnskapsminister Guri Melby får en tøff jobb med å overbevise Oslos velgere om at partiet fortjener ny tillit i storting og regjering.

Katastrofetall

Mens SV noterer 14,7 prosent, faller Frp helt ned til 4,7 prosent.

Dette er rett og slett katastrofetall.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

For fire år siden fikk Frp 9,5 prosent i Oslo med Siv Jensen på førsteplass. Også dette var et svakt resultat, ettersom Frp på landsbasis fikk 15,2 prosent. Jeg velger å ta dette tallet med en klype salt. På målingen AO publiserte oppnådde Frp 8,3 prosent. På den annen side: Ved lokalvalget i 2019 fikk Frp 5,3 prosent.

Frp har heller ikke gjort det lettere for seg selv ved å nominere Christian Tybring-Gjedde på førsteplassen. En mann som ble kjent over hele verden så sent som i fjor høst, fordi han presterte formelt å nominere - av alle - Donald Trump til - av alle ting - Nobels fredspris.