Gå til sidens hovedinnhold

Kinas økonomi går bra under pandemien

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Jeg leste nettopp i Financial Times at Kinas økonomi har bedre fart nå, enn før pandemien brøt løs for alvor i mars i fjor.

Viruset, som etterhvert fikk navnet Covid 19, hadde vært i sirkulasjon muligens helt siden september 2019, men det traff oss og resten av verden med full styrke og alvorlighetsgrad i mars 2020. Hvor dette viruset hadde sitt utspring fra, er noe uklart. Men den allmenne oppfatningen er at det kom fra Kina. Kineserne hevder på sin side at de ikke er skyld i utbruddet, og har blant annet hevdet at det kan stamme fra Italia.

Kina er det eneste landet i verden som har hatt en viss grad av økonomisk vekst siden pandemien startet med sine voldsomme, globale, herjinger. Og det er jo gledelig at noen gjør det bra når alle andre, først og fremst USA, gjør det dårlig, eller hva?

Skal vi klappe for det kinesiske kommunistpartiet lederegenskaper på det økonomiske plan, under pandemien, syns du?

Les også: Kina gir 1 million koronavaksiner til Kambodsja

Nei, jeg syns ikke vi skal gjøre det. Dessuten er ikke tallene som kommer derfra de vi skal stole mest på. Men jeg betviler ikke at de faktisk gjør det bra under pandemien.

Det er jo biologisk krigføring som føres nå for tiden, spesielt mot Europa og USA, men jeg skal ikke her og nå påstå at det er en villet biologisk krigføring. Jeg velger å tro at dette viruset, som plager oss og fortsatt vil plage oss i lang tid selv om vi nå har vaksiner, oppsto der de fleste forskere og eksperter mener det gjorde - på et marked i Wuhan i Kina. Dette blir nesten umulig å bevise, og kineserne gjør det så vanskelig som mulig å få det bekreftet.

Kina fikk et forsprang på resten av verden og handlet raskt når de først forsto alvoret. I et autoritært regime som Kina, der hele landet må ses som en gedigen fangeleir der absolutt alle er overvåket i så stor grad at det til og med overgår overvåkningen i det gamle Sovjetunionen under KGB, er det veldig enkelt for myndighetene å stenge ned helt store byer og områder. De som ikke lyder ordre, risikere strenge straffer.

De fleste kinesere gjør derfor hva de blir fortalt, i motsetning til folk i for eksempel USA som ikke liker at myndighetene blander seg inn i deres privatliv, og forteller dem hva de har lov til å gjøre og hva de må gjøre.

Les også: Over 20.000 landsbyboere satt i karantene i Kina

Til slutt, vi bør kanskje se det positive i at Kina gjør det bra økonomisk, mens alle vi andre gjør det dårlig. Kanskje det er Kina som vil sette fart på verdensøkonomien igjen, og om noen år og dra oss alle opp av sumpa?

Det hadde vært desto mer alvorlig for verdensøkonomien om Kina også hadde gått dårlig nå. Da får det så være at de stadig får større makt over verdensøkonomien og over alle land på vår klode.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene