Gå til sidens hovedinnhold

Kjære Erna Solberg: Stans liberaliseringen av alkoholpolitikken

Verdens helseorganisasjon peker på tre sentrale virkemidler for å begrense alkoholskader; begrenset tilgjengelighet, prisregulering og alkoholreklameforbud.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Vi skriver til deg i et håp om hjelp til å stanse den omfattende liberaliseringen av alkoholpolitikken som programkomiteen i partiet ditt foreslår.

Blant forslagene som skal behandles på landsmøtet til helgen er det å senke alkoholavgiftene ytterligere, selge sterkøl i butikk, forlenge salgstidene for alkohol i butikk og på Vinmonopolet, fjerne forbudet mot å drikke alkohol på offentlig sted samt tillate alkoholservering på idrettsarenaer.

Folkehelsehensyn

Verdens helseorganisasjon peker på tre sentrale virkemidler for å begrense alkoholskader; begrenset tilgjengelighet, prisregulering og alkoholreklameforbud. Programforslaget rokker ved alle disse tre grunnpilarene.

En fersk juridisk utredning viser at konsekvensene av programforslagene kan bli at verken Vinmonopolet eller alkoholreklameforbudet vil stå trygt om forslagene skulle bli innført.

Les også: Det haster, Erna: Mange har allerede begynt å se seg om etter flyttebyrå

Norge har fått lov av EU å beholde Vinmonopolet så lenge dette er begrunnet med folkehelsehensyn og er en del av konsistensen i norsk alkoholpolitikk.

Vi trenger en helhetlig alkoholpolitikk

En videreføring av dette avhenger av at vi fører en helhetlig alkoholpolitikk som har som mål å begrense alkoholbruken. Endringer som gjennomføres av nærings- eller forbrukerhensyn kan undergrave Vinmonopolet og reklameforbudet.

Så selv om det i programforslaget uttrykkes et ønske om å beholde vinmonopolordningen, bidrar de øvrige forslagene på alkoholområdet til at ordningen blir satt i fare. Høyre kan ikke få i pose og sekk i denne saken.

Høyre utmerker seg som et parti med et varmt hjerte for rusfeltet og har gjort mye bra for de mest sårbare gjennom den storstilte satsingen i Opptrappingsplanen for rusfeltet, arbeidet med overdosestrategi og forslaget til rusreform. Samtidig er alkohol vår største rusutfordring, og det er viktig å videreføre en politikk på dette området som begrenser skade og beskytter sårbare – både dem som selv sliter med alkohol og deres pårørende.

Advar partivennene dine, Erna

Vi håper at du, Erna, gjør landsmøtet oppmerksom på hvilke dramatiske konsekvenser det vil gi å gå inn for endringene som er foreslått.

Les mer fra Norsk debatt her

Vi ber deg om å advare dine partivenner mot en liberalisering av alkoholpolitikken som på sikt kan sette Vinmonopolet i spill, gi økte helseutgifter og ikke minst gi økte lidelser og vanskeligere liv for mange blant oss.

Kommentarer til denne saken