Gå til sidens hovedinnhold

Kjetting-Jan: Det vil føles som å ha vunnet i Lotto

Festen er over for de rike, sier Audun Lysbakken. Hvorfor ikke invitere alle til festen? skriver Kjetting-Jan.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Audun Lysbakken og SV proklamerer at festen for de rike er over, og massive skatteøkninger på millionlønninger er i vente.

I velkjent stil skal alle tvinges ned på de fattiges nivå. Høye lønninger skal «nulles ut» med skatter som svir. Det er dette vi har i vente med en ny regjering.

Men det finnes en annen måte. Hvorfor ikke invitere alle med på festen?

Dramatiske kutt

Jeg ønsker dramatiske kutt i skatter og avgifter i et sånt monn at det vil ha samme effekt som million-lønninger til alle. Personskatten til staten, arbeidsgiveravgiften og formueskatten bør fjernes med et pennestrøk.

Dette vil gi hver eneste arbeidende nordmann en kraftig økning i netto utbetalt lønn. Det vil føles som å ha vunnet i tipping hvert år, for hver eneste av oss. Hvorfor i all verden skal vi tvinge de rike til å bli fattige, når den åpenbare løsningen er å invitere flere til å bli rike?

En massiv nedjustering av skatter og avgifter vil reversere den ikke bærekraftige rekrutteringen til Nav, og få flere mennesker i arbeid. En slik omlegging vil gjøre det mye mer lønnsomt å arbeide fremfor å gå på trygd, uten at de som går på trygd får mindre enn i dag.

Fulle sjøfolk

Er dette overhodet mulig å gjennomføre? Ja, dette er fullt mulig dersom vi setter en stopper for den enorme statlige sløsingen med penger.

Politikere og byråkrater har ikke arbeidet for pengene de deler ut, og mangler derfor forståelse for pengenes verdi. Derfor har de heller ingen realistisk forståelse av hvilke verdier de kaster rundt seg som fulle sjøfolk. Først brukes det milliarder på å bygge båter med statens penger, og så hugges de samme båtene med statens penger etterpå.

Noen av verdens største og mektigste land mottar u-hjelp fra Norge, samtidig som de bygger atomraketter, satellitter og militære installasjoner og utstyr i rekordfart.

Kunstnere som lager så dårlig kunst at folk må tvinges til å betale for kunsten gjennom skatteseddelen, får millionbeløp utbetalt. Samtidig som vi ser at gode kunstnere ikke har noen problem med å leve av kunsten sin. Ekte kunstnere trenger ikke støtte.

Setter vi en kraftig stopper for all tullete bruk av penger, har staten råd til å lette på skatten i betydelig skala. Pengene finnes, men blir i dag ødslet bort i stadig økende tempo.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Sykepleiere og industriarbeidere sliter med å holde hjulene i gang, samtidig som det finnes tusenvis av byråkrater som jobber med å finne stadig flere måter å skatte oss på.

Andre leter desperat etter måter å bruke opp pengene på. Og her har de lykkes – totalt. Det statlige sløseriet med penger setter rekorder hvert år.

Alt dette må ta slutt. Pengene må tilbake til de som har tjent dem med ærlig arbeid.

Reduser skatten og vi vil alle oppleve å ha «millionlønn». Festen må ikke være over. Festen begynner når Liberalistene kommer i regjering.

Kommentarer til denne saken