Ikke alle avsløringer trenger å være store for å vekke engasjement.

Nettavisens sak på søndag om at Oslo kommune har begynt å blande inn linser og bønner i kjøttkakene til våre eldste på sykehjemmene, er et godt eksempel.

Allerede mandag barket MDG-miljøbyråd Lan Marie Berg og Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen sammen i Politisk kvarter på NRK. Og tirsdag tok byrådsleder Raymond Johansen (Ap) et durabelig oppgjør med hele debatten her i Nettavisen, under tittelen Bare tull om kjøttkaker på Oslos sykehjem:

«Det er nesten ikke til å tro at det skal være nødvendig, men jeg sier det likevel: Vi sitter ikke på Rådhuset og bestemmer hvilke oppskrifter som skal brukes når maten tilberedes ved Oslos sykehjem», skriver Johansen uskyldsblått, og fortsetter:

«Jeg trodde mat på sykehjem bare handlet om én ting: At den skal være næringsrik og smakfull, slik at våre eldre liker maten og spiser den. Så feil kan man ta.»

Les også: Oslo erstatter kjøtt med linser i kjøttkaker for eldre
Les også: Bare tull om kjøttkaker på Oslos sykehjem

Alt er bare tull og tøys, med andre ord.

For dette er ikke villet politikk, ifølge Johansen. Tvert imot har byrådet bare bestemt å øke matbudsjettet på sykehjemmene, hevder han. Målsettingen er utelukkende å gi rom for «mer variasjon og bedre matkvalitet» for de eldre.

Det høres jo helt fantastisk ut!

Problemet er bare at hans egen miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg sier noe helt annet.

I Politisk kvarter sier hun åpent og ærlig at målet er å kutte kjøttforbruket for å redde miljøet. Og når programlederen spør hvor mye kjøttkuttet vil ha å si for reduksjonen av klimagassutslippene, svarer hun:

- Det er det helt umulig å telle, men det som er viktig er at for å kunne redusere klimagassutslippene så er vi også nødt til å spise mindre kjøtt i verden i dag. Vi vet at kjøttforbruket har økt massivt i Norge siden 1950-tallet, og vi vet at det er dårlig både for dyrevelferden, for klimaet og naturen vår.

Så hvem har rett? Lan Marie Berg eller Raymond Johansen?

Det er ikke så vanskelig å finne ut. For i dokumentet Plattform for byrådssamarbeid mellom Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti i Oslo 2019-2023 står det enkelt og greit:

«Byrådet vil lage en handlingsplan for et mer plantebasert kosthold og betydelig redusere kjøttforbruket i Oslo..»

Og det konkrete, politiske målet? Jo, det er ett av punktene - under Byrådet vil:

«Halvere kjøttforbruket i Oslo kommunes kantiner og institusjoner innen utgangen av 2023.»

Intet mindre enn å halvere kjøttforbruket, der altså. På alle kommunens institusjoner, i løpet av fire år - hvorav to snart er gått. Det er et ganske hårete mål, om vi kan bruke det ordet om mat (* se merknad nederst).

Så hva er det Raymond Johansen driver med?

Noen vil kalle det ren bløff. Andre vil tro at han rett og slett må ha glemt at han satte navnet sitt under dette dokumentet.

Det riktige er antakelig at Berg og Johansen forsøker seg på en slags avansert politisk dobbeltkommunikasjon, i troen på at folk stort sett hører det de vil høre:

Lan Marie Berg og MDG sier én ting - som hennes tilhengere kan ta til seg. Mens Raymond Johansen og Ap sier noe helt annet - som hans velgere kan velge å tro på.

Denne dobbeltkommunikasjonen fra Byrådet har vi sett i en rekke andre saker også, for eksempel når det gjelder sykkelstier og fjerning av parkeringsplasser, men ikke i en slik grad som her. Spørsmålet er om de kommer unna med det.

Det begge har felles, er den åpenbare mistilliten til vanlige folks evne til å velge selv.

Lan Marie Berg med sin åpenbare vilje til å bestemme over hodene på folk. Og Raymond Johansen med sin åpenbare vilje til å se bort fra sine gamle kjernevelgere og late som om han ikke skjønner hva som skjer.

Begge ser ut til å tro at det bare er Ketil Solvik-Olsen og andre Frp-ere som reagerer på denne maktviljen overfor sakesløse beboere på Oslos sykehjem. Der tror jeg de tar grundig feil.

Noen vil selvsagt mene at kritikerne skyter kjøttkaker med kanoner i denne saken. Andre vil si at liten linse kan velte stort lass. Hvilket ordtak du vil vri og vende på, velger du selv.

Men til selve kjernen i saken:

Hjemme hos oss forsøker vi å redusere kjøttforbruket helt på egen hånd. Delvis kjøper vi vegetar-kokebøker og leter etter oppskrifter på nettet, og har allerede funnet et par-tre som faller i smak. Delvis spiser vi mer fisk.

Ikke nødvendigvis for å redde verden og klimaet. Kanskje litt det også. Men mest fordi det i noen tilfeller er både sunnere - og smaker bedre.

Men vi bestemmer det selv.

Det ville blitt ganske dårlig stemning om Lan Marie Berg eller Raymond Johansen satt der på kjøkkenbenken med hevet pekefinger og fortalte oss hva vi skulle spise.

Det tror jeg de skjønner. Hvorfor gjør de det da på sykehjemmene?

- -

* Raymond Johansens byrådssekretær Halvard Hølleland (Ap) hevder i ettertid at sykehjemmene er unntatt det overordnede målet om å halvere kjøttforbruket, men har ennå ikke dokumentert noe enighet med MDG om dette.