Folk skal bestemme over egne liv. Det er et grunnleggende prinsipp for meg. Derfor reagerer jeg når Oslos byråd ønsker bestemme hva folk kan spise i kommunens kantiner, hva elever kan få servert på skoler eller tvinger frem endringer i menyer for byens eldre.

Det er interessant å se hvordan media har reagert på denne prinsipielle diskusjonen. Heldigvis har en del kommentatorer sett hva det egentlig handler om - myndige folks rett til å ta egne valg. De har også påpekt byrådets tåkelegging av fakta og vedtak i saken.

Les også: Kjøttkake-bløffen fra Raymond Johansen

Men det er også skremmende hvordan enkelte journalister og kommentatorer forsøker latterliggjøre diskusjonen ved å snu opp ned på problemstillinger og uttalelser.

En av VGs faste spaltister forteller avisens lesere at dette er en debatt om ingredienser, og at noen av oss angivelig trenger et kurs om ernæring. Han legger til grunn holdningen om at dersom politikerne gjør «sunne valg» for folk flest, så er prinsippet om å «velge selv» underordnet.

Det er en smålig og uredelig holdning til diskusjonen. Dette er kampen mellom prinsippet om selvstendige mennesker med makt over eget liv versus synet om at folk er brikker i «statens maskineri» hvor andre bestemmer hva som er bra for deg og hva du skal spise.

Det er jo et paradoks at Oslo kommune ansetter en rekke mennesker som anses kompetente nok til å gjøre en jobb for kommunen, men byrådet tror de samme personene IKKE kan ta egne beslutninger om å spise kjøtt eller ei.

Oslos byråd sier vi må lytte til ungdom og høre på deres syn på fremtiden, men byrådet mener de samme ungdommene ikke er modne nok til å bestemme hva de skal spise. Ja, dere tar poenget.

Vi trenger ikke politikere som skal detaljregulere folks hverdag. La folk få bestemme selv. Og la media bidra til en opplyst debatt, fremfor å lage en karikatur og forvirring av det hele.

Hva tenker du?

Les mer fra Norsk debatt her

Dette innlegget ble først publisert på Facebook. Nettavisen har tillatelse til å publisere innlegget.