Jeg har fulgt med siden Harald Grønningens dager, beundret Oddvar Brå og Bjørn Dæhlie, og bøyd meg i støvet mange ganger for Mosviks skikonge; Petter Northug.

Men jeg aldri sett maken til det Johannes Høsflot Klæbo (26) driver på med om dagen.

Northug har møtt sin overmann i skihistorien når det kommer til taktikk, teknikk, allsidighet og antall verdenscupseiere. Northug er allerede passert med flere hestelengder av Klæbo.

Les også: Svensken som kan knekke Klæbo

Tross imponerende 38 verdenscupseiere, 13 VM-gull (syv induviduelle), to OL-gull (ett individuelt), én sammenlagtseier i Tour de Ski, som Northug selv har sagt han ikke regner med i totalen (den Martin Johnsrud Sundby måtte gi fra seg i 2015), er Klæbo helt på høyden og litt forbi.

Klæbos statistikk i verdenscupen og Tour de Ski, ifølge Viaplay-grafikk, er som følger:

  • 110 starter, 49 seiere - 15 etappeseiere på 24 starter i Tour de Ski.

Fullstendig sjukehus! Seiersprosenten er på 47, 37!

Legg til at han har 14 OL- og VM-medaljer, hvorav seks er individuelle gull. Og to tidligere sammenlagtseiere i Tour de Ski, overgår min forstand. Han gjør det umulige mulig.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Jeg har aldri tidligere sett en skiløper med samme stålkontroll på alt han foretar seg i skisporet som Klæbo. Han leker jo formelig katt og mus med konkurrentene.

Forskjellen fra fantastiske Northug og Dæhlie, som begge ofte stupte dødsslitne over målstreken, er at Klæbo ofte bare børster av seg litt snø fra skuldrene og nærmest uberørt forlater målområdet. Utrolig, men sant.

Jeg tror faktisk selveste Gunde Svan står i givakt hjemme foran TV-skjermen i Vansbro, med lua i hånda, når han følger Klæbos herjinger.

Hvordan skal man forklare Klæbo?

Han er et ekstremt talent; fysisk, mentalt og teknisk. Og som Viaplay-ekspertene Niklas Dyrhaug og Martin Johnsrud Sundby sier: han er ekstremt dedikert og fokusert.

Men jeg er overbevist om at Klæbo aldri hadde blitt den samme skiløperen uten sin strategiske trener, morfar Kåre Høsflot, og taktisk rådgiver og sparringpartner Arild Monsen. Sammen er de tre dynamitt.

De fører an i utviklingen av internasjonal langrenn, og ligger hele tiden et steg foran konkurrentene på trening, taktikk og teknikk.

Les også: Tour de Ski: Konkurransens fremtid avgjøres ikke av norsk dominans

Legg så til at Klæbo har et arsenal av utstyr tilgjengelig, og et norsk team i ryggen som leverer til gull.

Makeløst er ordet man bør bruke om 26-åringen fra Byåsen i Trondheim.

Han kommer sannsynligvis til å bli tidenes skikonge. Men han er ikke helt der ennå ...

I entusiasmens stund er det lett å glemme at Bjørn Dæhlie faktisk vant 11 individuelle gull, sju sølv og tre bronse i VM og OL. Han sikret seg også 46 verdenscupseiere - og verdenscupen hele seks ganger.

For Klæbo gjenstår det å vinne fem-milsgull i VM eller OL.

Her skal han slite med å slå Northug. Mosvikas store sønn kan lene seg tilbake mot TV 2s studiobord med FIRE tunge titler på marathon-distansen i VM- og OL-sammenheng.

Les også: Måper over Klæbo-tall: – Det er helt sykt

Men, Klæbo har fremtiden foran seg og virker å lykkes med alt han foretar seg.

Kanskje han til og med utkonkurrerer Bjørn Dæhlie som nummer én gjennom alle tider.

Hatten av fra en imponert svenske.

/Torbjörn Nordvall