Nei, jeg har absolutt ingen anelse om hva som foregår i hodet til Johannes Høsflot Klæbo (26) når han skjerper VM-formen i det italienske skianlegget Passo di Lavazé.

Men Klæbo tenker sannsynligvis ikke på legendariske skikonger som Lars Bergendahl eller Gjermund Eggen, to av totalt ti norske femmilsmestere siden VM-debuten i 1925.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

På sin Instagram-konto med 434.000 følgere ser jeg at Byåsens skifantom poserer sammen med et annet trøndersk nasjonalikon - Petter Northug jr.

De befinner seg 1800 meter over havet i idylliske omgivelser. Klæbo følger Northugs gamle suksessoppskrift når han gjorde det bra i VM og OL: mye høydetrening.

Kanskje har Klæbo fått med seg at Petter Northug jr. er den utøveren som har vunnet flest VM-femmiler gjennom tidene med tre tunge titler i Liberec 2009, Oslo 2011 og Falun 2015. I tillegg har han en OL-gullmedalje på 50 km i Vancouver 2010.

Her skiller Klæbo og Northug seg fra hverandre.

For Northug var femmila svært viktig. For meg ble han også en virkelig skikonge da han etter lang tids hardt arbeid slo navn som Maxim Vylegzhin, Lukas Bauer, Anders Södergren og Johan Olsson.

Les også: − Klæbo knuser deg, Northug!

Klæbo har foreløpig ingen mesterskapsmedaljer i VM og OL på over 50 km, og av hans 14 medaljer har bare en blitt vunnet i et distanseløp (bronse på 15 km i Beijing-OL).

Resten av medaljene hans er vunnet i sprint, sprintstafett og stafett.

Det er nå opp til Klæbo å bevise at han også kan vinne mesterskapsgull i et distanseløp, og han kan være en favoritt i skiathlon 24. februar. Sprintstafetten følger den 26. februar, hvor Klæbo er regjerende mester sammen med Erik Valnes.

Han ønsker å vinne så mye som mulig i Planica (23. februar - 5. mars), men noen tror han kan overvurdere sin evne til å komme seg mellom løpene, og det ville være umenneskelig om han vant eller tok medalje i alle seks distansene.

En medalje for Klæbo betyr minst en time i medieområdet, presskonferanse, dopingkontroll, bilder for utstyrsleverandører, transport, prisutdeling og sponsormøter før mulig feiring med landslaget på hotellet.

Les også: «Skibohemen» er på sporet av VM-gull

Spørsmålet er hvordan Klæbo tenker strategisk for å nå alle sine VM-mål, spesielt hvis han mot alle odds ikke skulle vinne skiathlonen og dermed ikke klare å ta det ettertraktede første distansegullet allerede i begynnelsen av mesterskapet?

I Oberstdorf-VM 2021 var Klæbo først i mål på femmila, for deretter å bli diskvalifisert etter konfrontasjon med russeren Bolsjunov ved inngangen til oppløpet. Emil Iversen fikk gullet. I dette mesterskapet avsto Klæbo fra 15 km (fellesstart). I skiathlonen kom han på fjerdeplass etter Bolsjunov, Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund.

I Pyeongchang-OL 2018 ga Klæbo bort sin plass på 50 km fordi han følte seg for sliten. I OL 2022 i Beijing brøt Klæbo femmila.

Klæbo vil garantert vise seg selv og skiverdenen at han er en like komplett skikonge som Northug jr. var i sin storhetstid:

En skiløper som kan ta gull både i sprint og distanseløp.

Jeg vet at Petter Northug jr. satte satte stor pris på sitt individuelle gull på 15 km i Val di Fiemme 2013. Da fikk han gjøre løpet selv fra start til mål. Den bekreftelsen ønsker sikkert Klæbo også.

Les også: Hvem savner egentlig Johaug?

Landslagsledelsen støtter Klæbo i alle valg, og med den klokskapen som finnes i norsk ledelse, tolker jeg valget om å la Klæbo gå 15 km som at de nedprioriterer femmila for lagets stjerne.

Skal Klæbo klare å vinne den og matche blant annet finnen Ivo Niskanen i den klassiske utholdenhetsprøven, er det viktig å ikke strekke seg for langt.

Jeg tror Klæbo har gjort det klokest i å avstå fra 15 km 1. mars for å prøve å bygge opp overskudd til femmila 5. mars, og dermed ha nok energi til å vinne gull.

En femmils-seier bør være det mest prestisjefylte av alle ski-gull som deles ut i den slovenske ski-metropolen. Stafetten avgjøres 3. mars, men det kan Klæbo klare uten å tømme det gjenværende energilageret.

Klæbo har sagt i media at han ikke går 15 km hvis han ikke tror han kan ta medalje.

Tiden er uansett moden for Klæbo å gjøre det store i et mesterskap, også ved siden av sprint, sprintstafett og stafett. Helst på femmila, den mest prestisjefylte VM-konkurransen - som historisk sett har vært kronen på verket for både norske og svenske skikonger.

Bevis det, Klæbo!

/Torbjörn Nordvall

Herrenes VM-program:

  • 23/2: Sprint kvalifisering, sprint finaler
  • 24/2: Skiathlon med skibytte 2x15 km
  • 26/2: Sprintstafett kvalifisering, sprintstafett finale
  • 1/3: 15 km
  • 3/3: Stafett, 4x10 km
  • 5/3: 50 km (klassisk)