(Avisa Oslo)

Svar fra Raymond Johansen på et debattinnlegg fra politisk redaktør i Avisa Oslo, Eirik Mosveen. Nettavisen har publisert innlegget her.

Jeg hadde to hovedbudskap: 1) Oslo kommune er best egnet til styre hvilke tiltak som gjelder her i byen. 2) Tiltaksbyrden som oslofolk bærer er i ferd med å bli for tung.

Når Eirik Mosveen i Avisa Oslo, som jeg kjenner som en fornuftig fyr, likevel ikke skjønner bæret av hva jeg snakker om kan det godt hende at jeg, på tross av iherdige forsøk på klar tale, ikke har vært klar nok. Eller at jeg har undervurdert hvor sulteforet norsk offentlighet er på koronakonflikt.

Les også: Jeg er hun som ikke orket mer

Uansett, hvis man ikke blir forstått kan man ikke skylde på mottakeren. Som politiker kan man heller aldri forvente at politiske motstandere tolker ditt budskap i beste mening.

Så la meg prøve å gjenta og forklare mitt budskap:

Denne uka fikk Oslo beskjed om at regjeringens ring 1 på Østlandet (som er regulert av kapitel 5C i den statlige koronaforskriften) nå skulle gjelde for Oslo, Halden og Sarpsborg. Det var altså ikke lenger snakk om en regional pakke av tiltak rundt Nordre Follo, men et eget sett av tiltak for Oslo og to kommuner som ligger langt unna oss.

Når behovet for regional samordning rundt Nordre Follo-utbruddet falt bort, forsvant også begrunnelsen for at regjeringen skulle bestemme hvilke tiltak som gjelder i Oslo.

Jeg sa følgende på tirsdagens pressekonferanse:

At det har vært behov for å ha noen regionale tiltakspakker på kort sikt har vi hatt forståelse for. Men fra neste uke må Oslo kommune få igjen kontrollen over våre egne tiltak. Det kommer jeg til å være tydelige på overfor regjeringen, og det tror jeg regjeringen vil ha forståelse for.

På hvilken måte er dette et angrep på Bent Høie? Eller å kreve noe annet det vi var enige om? Oslo kommune har vært for regional koordinering, fordi situasjonen har krevd det. Men Oslo har ikke behov for regional koordinering med kommuner som ligger over en times kjøring unna. Hvor mye må man pakke inn sitt budskap for at det ikke skal oppfattes som å egge til strid?

Les også: Har oppdaget ny mutasjon: - Er tre ganger så smittsom

Vi har akseptert å være en del av ringsystemet, men har ønsket å gå ut av det fra neste uke. Enkelt og greit. Det ga jeg også beskjed om til helseministeren før pressekonferansen, og jeg opplevde at han hadde forståelse for det.

At mine uttalelser på tirsdag skulle oppfattes som at jeg krevde noe annet enn det vi var enige om, skjønner jeg rett og slett ikke.

Eirik Mosveen forstår ikke hva jeg mener når jeg snakker om at oslofolk er på bristepunktet etter tre måneder med sosial nedstenging. For det kan jo hende vi må innføre enda strengere tiltak hvis de nye variantene av viruset sprer seg fort?

Absolutt – det kan skje. Da er byrådet klare, som vi har vært hele veien, til å innføre de tiltakene som trengs for å stoppe smitten.

Men, mitt poeng er at det er en grense for hvor lenge oslofolk skal bære en tyngre bør enn resten av landet. Det er en grense for hvor lenge vi kan fortsette å ha svært strenge tiltak bare for å være på den sikre siden, samtidig som en stadig større del av de mest sårbare gruppene er vaksinert.

Kommunen får mange meldinger fra folk om de menneskelige konsekvensene av nedstengingen og de kraftige belastningene dette har på folks helse. Det bekymrer oss, og vi må faktisk ta mer hensyn til tiltaksbyrden nå, etter snart et år med pandemi, enn vi måtte i begynnelsen.

Les mer fra Norsk debatt her

Regjeringen vil ikke gi flere vaksinedoser til Oslo enn andre steder av landet, men forventer at vi skal fortsette og fortsette med svært strenge tiltak. Det protesterer jeg mot, og det kommer jeg til å fortsette å protestere mot.

Koronahåndteringen handler om medisin og om fag. Men det handler vel så mye om politikk og om prioritering. Regjeringen har i lange perioder prioritert behovene for arbeidsgivere som er avhengig av importert arbeidskraft over vanlige folk i Norge.

Min oppgave, som øverste politiske leder i Oslo, er å holde folk i Oslo trygge og kjempe for oslofolks interesser. Det kommer jeg til å fortsette med, så får jeg heller leve med at noen blir sure på meg.