Gå til sidens hovedinnhold

Klimakatastrofen koster liv: Bombe i den tyske valgkampen

Hvis ikke De grønne for tiden hadde ligget med brukken rygg, ville DETTE vært tidenes største gave i valgkampen. 

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Flomkatastrofen i Tyskland koster minst 100 menneskeliv – og slår ned som en bombe i den tyske valgkampen.

Fortsatt regner det i stride strømmer og flere demninger befinner seg på randen av sammenbrudd. Hvis for eksempel anlegget som kalles Rurtalsperre skulle bryte sammen, vil det bety en tre meter høy flodbølge som kommer til å knuse alt som står i veien.

Katastrofer i kø

Mediene viser uendelige rekker med bilder fra små og mellomstore byer som er knust til pinneved. Men fortsatt er ikke marerittet overstått. Mer regn blir spådd for kvelden og de kommende dagene.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Ingen vet hvor mange liv som hittil er gått med. Sjokkerte brannfolk forteller om hvordan de til stadighet finner lik i kjellere som skal tømmes for vann. Mens de offisielle tapstallene midt på dagen passerte 100, kan ingen si hva slags katastrofer som fortsatt venter på å bli oppdaget.

Linselusene kommer

Knapt var de første krisemeldingene begynt å tikke inn, før politikere i delstatene og fra forbundsregjeringen rykket ut. Sjokkerte ministerpresidenter forsikret kameraene om at de aldri har opplevd noe lignende.

Hvis ikke De grønne for tiden hadde ligget med brukken rygg, ville DETTE vært tidenes største gave i valgkampen. Partileder Annalena Baerbock kunne ha antydet diskret at denne naturkatastrofen faktisk er menneskelaget og at det nettopp er dette De grønne i flere tiår har advart mot – uten at det ville virket smakløst midt oppe i alle ulykkene.

Grønn ferie

Men Baerbock har brukt de siste par månedene på å forklare hvorfor CV’en hennes er full av overdrivelser og hvorfor en ny bok flyter over med sitat-tyverier. I forrige uke måtte med-leder Robert Habeck rykke ut og beklage at partiet reagerte på kritikk og ubesvarte spørsmål med å arrogant beskylde mediene for å drive en «kampanje» og at Baerbock ble utsatt for et «karakterdrap». Som han selvkritisk understreket, er det aldri lurt å gå ut fra at velgerne er dumme.

Les også: Dårlige og ulogiske løsninger på den innbilte krisen i boligmarkedet kan gjøre vondt verre

Så Annalena Baerbock dro rett og slett på ferie for å komme seg unna rabalderet som har fått partiet hennes til å styrte fra 30 til under 20 prosent på målingene. Hun ville overbevise tyskerne om at hun har massevis av erfaring og utdannelse. Når fjærene nå er plukket av, så står hun ribbet tilbake – med en lite plasskrevende troverdighet.

«Karakterdrapet»

Selv venstresideavisen «taz» sukker motvillig på lederplass at Baerbock har tapt så mye troverdighet at det beste for partiet hennes ville være at hun omgående trekker seg fra posisjonen som toppkandidat – og overlater resten av valgkampen til den langt mer erfarne Rober Habeck. Det kunne vært fint med en grønn kvinne som forbundskansler, men det er realistisk sett bare er den drevne ringreven Habeck som nå kan redde stumpene.

Lover hjelp

Den latterliggjorte og idiotforklarte Armin Laschet er både ministerpresident i katastrofedelstaten Nordrhein-Westfalen og nyvalgt formann i Det kristeligdemokratiske partiet (CDU). Hans turnering av naturkatastrofen kan bli avgjørende for hvem som den 26. september greier å få flest stemmer.

Les også: EM: Da reklameplakatene ble rullet ut slo dobbeltmoralen oss i fleisen

Foreløpig gjør han det bra, der Laschet dukker opp på det ene ulykkesstedet etter det andre, går i sjøstøvler og klapper folk på skuldrene mens han lover hurtig og ubyråkratisk hjelp i milliardklassen.

Fortsatt meldes det hver time om nye ulykker og flere dødsfall. Uværet trekker åpenbart mot sørøst, og kan i løpet av kvelden slå ned i Sør-Bayern og Østerrike.

Skyldspørsmålet

Der naturen har herjet, er det ofte verken jernbanelinjer, bruer eller veier tilbake. Mobilnettene er brutt sammen og gjør det derfor komplisert for folk i krise å få tilkalt hjelp – mens hjelperne ikke vet hvor det virkelig er bruk for dem. Her er det nok i virkeligheten like mye snakk om områder som ALDRI har fått skikkelig utbygging av mobilnettet.

Så snart de døde er kommet i jorda og omfanget av den verste flomkatastrofen på over 100 år er begynt å bli klare, så ligger det an til en brutal valgkamp.

For da kommer tyskerne til å kreve svar på hvem som egentlig har skylda for dette.

Bakstreberne

Kristeligdemokratene vil være de første som må komme opp med en virkelig god forklaring på hvorfor de i løpet av 16 år med forbundskansler har glemt å ta klimakrisen på alvor. Det var riktignok Angela Merkel som satte i gang med å få eldre atomkraftverk lukket. Og CDU har også bidratt sterkt til en strategi for å stenge kullgruvene og legge ned kullkraftverk.

Men det er heller ingen tvil om at det i alle år har vært CDU som forsøkte å bremse slike prosesser. Ikke minst Armin Laschet jobbet lenge og hardt for å få utsatt nedleggingene i sin egen delstat.

Advarslene

Meteorologer og andre eksperter har lenge advart mot nettopp den situasjonen som nå har oppstått. Jorda er allerede mettet med vann etter flere måneders nedbør. I kombinasjon med enorme mengder regn i løpet av få timer utviklet det seg laviner med vann, jord og gjenstander.

Det manglet altså ikke på advarsler.

Selv de mest skeptiske CDU-lederne vedgår nå at den tyske katastrofen utvilsomt skyldes klimaendringer. Sammen med SPDs spisskandidat Olaf Scholz – som også er Merkels finansminister – lover de nå økonomiske midler til gjenoppbyggingen.

Grønn DNA

På fredag avbrøt Annalena Baerbock ferien sin på grunn av det inntrufne. Klima og miljøvern er en del av De grønnes DNA og hun tror kanskje at det som nå har skjedd, vil overskygge både CV, «glemte» inntekter og bokjuks.

Flere kommentatorer minnes nå den store oversvømmelsen i 2002, da delstaten Sachsen – et par måneder før valget - plutselig sto under vann. En hardt presset forbundskansler Gerhard Schröder ankom områdene i helikopter, vandret rundt i sjøstøvler og slo om seg med løfter om offentlige midler. Motkandidat Edmund Stoiber beholdt slips og lakksko på, lot være å vise seg i begivenhetenes sentrum – og tapte valget med et brak.

En vinner?

Hvis Laschet nå viser seg som en kompetent krisemanager, er det mulig at han greier å styre unna de verste beskyldningene om at han i en årrekke lot være å reagerte på tallrike og kompetente advarsler. I så fall kan han om to måneder manøvrere inn til en solid valgseier.

For tyskernes foretrekker antakelig en nyfrelst miljøaktivist som forbundskansler – fremfor hun som ikke alltid holder seg strengt til sannheten.

Men det er ennå to måneder til valget – og flere naturkatastrofer kan inntreffe før den tid. Værmeldingene ser ikke gode ut.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Kommentarer til denne saken