Gå til sidens hovedinnhold

Klokt at Coop-toppen trekker seg etter den massive kritikken om maktbruk

Medlemmene er Coops viktigste ressurs, og det er klokt å trekke seg fra styret når kritikken fra grasrota blir for hard.

Nett på sak

Den siste ukene har Nettavisen skrevet flere artikler om konflikter internt i Coop Norge.

Sentralt står den mektige sjefen for Coop Midt-Norge, Torbjørn Skei.

Etter å ha snakket med flere titalls kilder internt i Coop, står ett klart: Skei er en kontroversiell person.

Tilhengerne ser en dyktig leder som får ting gjort og som skaper gode økonomiske resultater - motstanderne ser en egenrådig leder som bruker makt og beriker seg på samvirkemedlemmenes bekostning.

Nå trekker Skei seg fra vervet som nestleder i styret for Coop Norge.

Les mer: I et selskap som eies av 1,9 millioner norske dagligvarekunder har én mann sikret seg enorm innflytelse og en pensjon verdt 90 millioner kroner.

Les mer: «Coop Midt-Norge og jeg er de siste ukene utsatt for en svertekampanje gjennom Nettavisen (...). Derfor ønsker jeg å bidra til å skape ro».

Valget om å trekke seg som nestleder i styret for Coop Norge er klok.

Uansett om Skei har gjort en god jobb eller ei, så har han åpenbart konflikter og motstandere internt - og kritikere eksternt.

Dessverre faller Skei og hans innleide rådgivere for fristelsen til å skyte på budbringer ved å kalle Nettavisens journalistikk for henholdsvis «et karakterdrap» og «en drittpakke».

Selv om akkurat det trikset er hentet fra side 1 i spindoktorers håndbok, så er det ikke spesielt lurt for å bringe ro i organisasjonen og blant medlemmene.

Det er forståelig at irritasjonen går ut over budbringeren. Men i denne saken er Nettavisen først og fremst en kanal for skarpe fronter og motstand internt.

Faren ved å avfeie kritikken er at det kan ødelegge for ønsket om å skape ro fordi kritikerne igjen føler seg overkjørt.

Coop er en virksomhet som har sterk støtte og oppslutning hos mange av de nesten to millioner medlemmene. Disse er samtidig Coops viktigste ressurs som kunder og støttespillere, men det krever også at medlemmene føler at de har noe de skulle ha sagt.

Å lede slike medlemsstyrte organisasjoner på en demokratisk måte er krevende i en kraftig konkurranse mot privateide aktører som kan agere raskt. I slike samvirker er medlemsdemokratiet en skjør plante som må pleies, selv om det tar tid og krever oppmerksomhet.

Det er en gammel erfaring at konflikter som ikke kanaliseres til beslutningsapparatet internt, blir til kritikk og støy fra utsiden. Det er ikke Coop Norge tjent med.

Når ledere og medlemmer slår alarm og føler seg overkjørte, så er det et alvorlig signal man bør lytte til og bruke til noe positivt.

Det er en misforståelse at Nettavisen driver med karakterdrap eller drittpakker. Vi driver vanlig journalistikk hvor vi snakker med et utall kilder, får tilgang til interne og eksterne dokumenter og skaffer oss et bilde av situasjonen. Deretter gir vi angrepne parter mulighet til å nyansere eller kommentere kritikken.

Det er fullt forståelig at kritisk, undersøkende journalistikk er belastende for de involverte. Men Nettavisen hadde ikke gjort jobben vår om vi ikke dekket en så stor og vesentlig organisasjon som Coop Norge. Det tror vi også at de 1,9 millioner Coop-medlemmene setter pris på.

Når lederen for Coop Midt-Norge nå velger å forlate styret for å dempe konfliktene og skape ro, så er det en klok beslutning.

PS! Hva mener du? Skriv et debattinnlegg!

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen