Gå til sidens hovedinnhold

Kode rød for ansvarlighet i norsk journalistikk

Fjellheim kaller det utopisk - jeg kaller det realistisk.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Det er kode rød for ansvarlighet i norsk politikk, skriver Skjalg Fjellheim i Nordnorsk debatt og Nettavisen i går, og mener videre at en Oslo-modell for å styre Norge er utenkelig.

Vi i MDG mener det er definitivt kode rød for ansvarlighet i norsk journalistikk når toneangivende samfunnsaktører som Nordlys bedriver subjektiv fortolkning av både politikk og vitenskap.

Det eneste ansvarlige er å lytte til vitenskapen. Det er kanskje komfortabelt å la være, når vitenskapen forteller oss at vi må gjøre endringer, at vi allerede ser irreversible klimakonsekvenser som ødelegger hjemmene våre, og at framtiden til barna våre står på spill.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Men, i motsetning til Fjellheim, mener altså vi i MDG at det er på tide å gjøre det politikere er ment å gjøre: å styre landet ansvarlig på vegne av folket.

Fjellheim kaller det utopisk - jeg kaller det realistisk.

Rekordoppslutning

Våre «utopiske klimatiltak» som i følge Fjellheim «ikke er utformet for å samle og forene norske velgere på tvers av geografi og tilhørighet» har nå ført til en rekordoppslutning for miljøpartiene - og aller mest MDG. Siste måling fra Nettavisen gir oss fantastiske 7,2 prosent og NRK viser til rekordmåling i Troms på 5 prosent. Vi har i tillegg opplevd en medlemsvekst på over 10 prosent bare de siste par ukene.

Vi har dermed rekordoppslutning - ikke til tross for, men på grunn av, vårt tydelige og ufravikelige standpunkt og krav til ny regjering: vi må snu ryggen til oljen, fordi det er det eneste riktige å gjøre. Alternativet er å styre oss inn i en varslet krise.

Er det ansvarlig politikk?

Grønn vind i Europa

Det er tydelig at folk i hele landet roper etter politikere som er klare til å ta lederskap i møte med klima- og naturkrisa, men vi ser det også rundt oss i verden. Folk er villige til å gjøre det som trengs, når politikerne lytter til fagfolk og tør å lede.

Les også: Kutt i norsk oljeeksport er helt sikkert rådyrt - mens klimaeffekten er tvilsom

Danmark, Frankrike og New Zealand har allerede vedtatt å slutte med oljeleting. Nå vil også det britiske arbeiderpartiet stanse med oljeleting. Og mens de grå partiene her på berget kappes om å tilby petroleumsnæringen størst mulig skattelettelser, har EU satt av en tredjedel av sin gjenreisingsplan til klimatiltak og nye grønne jobber.

Det blåser en grønn vind i Europa og nå har også vinden begynt å bevege det norske folket. Flere og flere norske velgere vil nå har politikere som går fra ord til handling. Derfor vokser vi.

Klimakrisen rammer alle - også i distriktene

Videre er det å sette klimapolitikk opp mot distriktspolitikk å bite seg selv i halen. Folk i distriktene rammes stadig oftere av ekstremvær. Med økende konsekvenser av klimaendringer og en akselererende naturkrise, vil også bønder, fiskere og reindriftsutøvere slite med å høste av naturen for å skaffe mat til både eget og andres bord. Det vil igjen gjøre det vanskeligere å skape lokale arbeidsplasser og å bosette seg overalt i dette fantastiske landet.

MDG er et parti som vil løfte og prioritere folk i distriktene. Klima- og naturkrisen kommer enten man bor i by eller bygd, men tiltakene for å stanse de og beskytte oss mot de verste konsekvensene vil selvsagt måtte være ulike. Det er mulig å få ned utslippene og utvikle distriktene samtidig - og vi har politikk for begge deler, fordi god distriktspolitikk er god klimapolitikk, og omvendt.

Fjellheims scenario

Så var det velferden vår da.

Fjellheims scenario om at vi vil sitte igjen med store lutfattige befolkningsgrupper dersom vi gjennomfører sårt tiltrengte klimatiltak er det ikke mange økonomer som deler. Sist ute var Victor Normann, tidligere både professor ved NHH og statsråd for Høyre, som mener at vi bør avvikle oljeindustrien i morgen. Han mener at det er denne omstillingen som vil sikre arbeidsplasser og inntekter i årene fremover, ikke å tviholde på fortiden og glemme å se fremover.

Vi har blitt rentenister

Bare for å slå et viktig faktum fast først som sist: Skatteinntektene fra olja går ikke inn på statsbudsjettet. Disse inntektene går direkte inn på oljefondet.

Oljeinntektene som har blitt tilført oljefondet ligger på litt over 200 milliarder kroner i året. Til sammenligning hadde oljefondet en avkastning på nesten 1000 milliarder kroner kun i første halvår i år. Vi har blitt rentenister og lever ikke lenger av olja, men av avkastningen til oljefondet.

Bekymringen Fjellheim har for velferden vår, burde han kanskje heller rette mot de 33 milliardene i skatteletter som denne regjeringen har delt ut med rund hånd. Dette er inntekter som kuttes direkte på budsjettet og som regjeringen må finne inndekning for. Det er en reell trussel for velferdsgodene våre.

Ulikhet skal løses over skatteseddelen - ikke over bensinpumpa, og i hvert fall ikke gjennom en forverret klima- og naturkrise.

Sluttdatoen

Og nei - MDG skal ikke skru igjen oljekrana over natta og snu samfunnet på hodet.

Vi vil ha en bredt forankret, planlagt og gradvis utfasing av petroleumsnæringen. Da har vi mulighet til å overføre kunnskapen, teknologien og kapitalen som næringen representerer til de nye mulighetene som Norges framtid er laget av.

Les mer fra Norsk debatt

Vi snakker om et skifte fra olje til offshore vind, et skifte fra bygging av supplyskip til bygging av utslippsfrie skip, og et skifte fra det vi bruker kunnskap, teknologi og kapital på i dag til de innovasjonene som ligger og venter i framtiden.

Arbeidsplassene

MDG skal ikke legge ned tusenvis av arbeidsplasser - vi skal bidra til å skape tusenvis av arbeidsplasser i et bærekraftig næringsliv. Et næringsliv som ikke er avhengig av høye oljepriser for at hjulene går rundt. Et næringsliv hvor vi ikke risikerer en akutt krise dersom oljeprisene stuper, som vi opplevde i 2014 da over 34 000 mistet jobben i løpet av kort tid. Og et næringsliv som spiller på lag med naturen og framtiden vår.

Det er nå vi har mulighet til å selv ha kontroll på framtiden til både velferdsstaten og ungene våre. Vi skal bevare velferdsstaten ved å ta grep nå og sikre at vi får en myk overgang, til det beste for arbeidstakerne, næringslivet og framtiden.

Da mener vi «Oslo-modellen», med Ap, SV, MDG og Rødt som støtteparti, vil gi den beste miljøpolitikken. Det står vi støtt og stolt på, fordi vår politikk er bygget på grunnmuren av vitenskap. Og fordi vi tar ansvar.

Kommentarer til denne saken