Skal Kollenfemmila leve evig?

Kollenhelgen er en vital del av skisportens sjel, noe unikt og vakkert. Kulturarven må reddes, tas vare på og utvikles til enhver pris.

Denne helgen er det tid for det igjen, for første gang med kvinner på 50 kilometer.

Den over hundre år gamle tradisjonen med femmil i Nordmarka har blitt verdenscupens juvel gjennom årene.

Utøverne elsker den spesielle utfordringen, og publikum elsker å hylle heltene på stadion, Frognersetern og i Styggedalen.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Min bekymring for Kollenfemmilas fremtid skyldes at FIS i sitt foreløpige verdenscupprogram for sesongen 2024/2025 har valgt å droppe Holmenkollen.

Årsaken er at VM i nordiske grener skal arrangeres i Granåsen i Trondheim 25. februar til 9. mars 2025. Samt at Lillehammer er vertskap for verdenscuprenn i desember 2024.

FIS har derfor vurdert at Kollenhelgen ikke får plass i kalenderen. Norge har tilstrekkelig med konkurranser, mener man. Det siste ordet vil ikke være sagt i denne saken.

Å stryke Kollenhelgen ville være både dumt og trist. Dels fordi verdenscupen trenger en solid langrennskonkurranse for både menn og kvinner. Og dels fordi verdenscupen trenger å kommunisere publikumsfest og ikke bare halvtomme tribuner i Mellom-Europa.

Jeg håper at FIS tar til fornuften og inkluderer Kollenhelgen i deres verdenscupplan for 2024/2025. Og at Norges skiforbund kjemper med nebb og klør for å beholde Kollenfemmila.

Les også: Verdens mest urettferdige idrett

Selv har jeg vært i Kollen som både leder og journalist i rundt 20 år og har fantastiske minner med landslaget, som journalist og som privatperson i telt langs løypa.

Det største minnet mitt er fra 2008 da min venn fra Söderhamn, Anders Södergren, vant sin andre seier i det norske skimekkaet. Han vant også i 2006.

Før utfordringen i 2008 skrev Södergren følgende på sin hjemmeside, som en kjærlighetserklæring til sin absolutte favorittkonkurranse i verdenscupen.

Han begynte med et sitat fra Odd Børretzens bok «Mitt Nordmarka»:

«Da jeg oppdaget Nordmarka og begynte å bruke henne, ble selv den grå byen Oslo vakrere. Nordmarka gjorde at jeg ble glad i Oslo. For når jeg var der, i de slappeste, grå og nedslitte gatene, visste jeg at Nordmarka lå der oppe, trygg og uforanderlig. Like bak Holmenkollen. Og innover i det uendelige».

Södergren avsluttet sin tekst: «Den mektige naturen gjør at jeg havner i en spesiell sinnstilstand når jeg konkurrerer i Holmenkollen. Jeg føler meg trygg og sikker».

Her kan du lese flere kommentarer av Torbjörn Nordvall

Som nevnt vant Södergren løpet, og hans hyllesttekst med Børretzen-sitat ble lest opp i høyttalerne på stadion og formidlet på NRK.

Skiforeningen skal også ha invitert Odd Børretzen på kakefest for sitt bidrag til Södergrens kraft og energi.

Den svenske Kollen-kongens følelse deles av mange deltagere før og nå.

Må Kollenfemmila leve evig, både for menn og kvinner. Publikum og arrangører. Og for internasjonal langrenns fremtid.

/Torbjörn Nordvall