(Trønderdebatt): Gutter på min alder er ikke så forsiktige. Jeg vet ikke hvor mange av dere som har prøvd å få en fyr i 20-åra fra en datingapp til å bruke kondom i det siste, men det er litt som å prøve å overtale en femåring til å bruke jakke over Halloween-kostymet sitt. Det er som «neeeeeeeeeei, du ødeleggeeeeer (mens «femåringen» griner og hopper opp og ned), du kan ikke engang se den».

Sitatet ovenfor stammer fra komiker Taylor Tomlinson. I videoen av Tomlinsons stand up-show, hører du en fullsatt sal av kvinner le og klappe mens Tomlinson etterligner en grinete og misfornøyd femåring.

Denne sketsjen får også meg til å le. Som kvinne i midten av 20-åra er det ikke rent sjeldent sex er samtaletema i min omgangskrets. Opptil flere ganger har jeg hørt historier som ligner på det Tomlinson forteller. Blant annet kunne ei venninne fortelle at hun hadde hatt overnattingsbesøk av en fyr, i en periode hvor hun ikke gikk på noen form for prevensjon. Kvelden hadde gått i riktig retning, og hun dro etter hvert fram en kondom. Denne fyren kunne da fortelle at han «hadde ikke sex med kondom». Det ble lite action den kvelden, for å si det sånn.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Tidligere i år utførte den digitale helsetjenesten Maja.no en spørreundersøkelse blant følgerne sine på Instagram. Formålet var å finne ut av hvilke unnskyldninger som brukes for å unngå kondombruk under sex. «Det er bedre uten», «kjenner ingenting med kondom», «slapp av, jeg har ikke klamma» og «jeg kan stikke bort og kjøpe angrepille til deg i morgen», var noen av svarene.

Disse unnskyldningene ser ut til å fungere knallbra. Hvert år får omtrent 25.000 nordmenn påvist klamydia. FHI har spådd at 2022 kan bli et rekordår for gonorésmitte. Og i fjor var aborttallene for tenåringer stigende, for første gang siden 2008.

Det betyr ikke at vi har blitt dårlige på kondombruk.

«Oslo er Europas klamydiahovedstad». Skilt med denne teksten prydet kollektivtransporten i Oslo i 2018. Vi nordmenn har det med å smykke oss med sex-relaterte førsteplasser. I en Dagbladet-artikkel fra 2005 kunne vi lese «Vi er verdensmestre i tilfeldig sex. Samtidig er vi dårligst i verden til å beskytte oss mot seksuelt overførbare sykdommer». Også i 2011 var vi på topp, fra bunnen. «Nordmenn er dårligst i verden på kondombruk», skrev Universitetsavisa på verdens AIDS-dag. Vi har vært på toppen av verstinglistene i mange år, men vi endrer ikke vanene våre. Selv om vi vet at manglende kondombruk har store konsekvenser.

Les også: Har vi blitt så selvsentrerte at vi ikke kan se lengre enn vårt eget underliv?

Over halvparten av de som smittes med klamydia, eller «klamma» som ungdommen sier, får ikke symptomer. Det kan bidra til å forklare de høye smittetallene. Du merker ingen ting og tar heller ikke turen til legen eller helsestasjonen for å dobbeltsjekke. Neste gang du ligger med en ny partner og vil ha sex uten kondom «fordi det er bedre uten», vil smitten spres. «Slapp av, jeg har ikke klamma». Har i hvert fall ingen klamydia-symptomer, si.

Men dersom det begynner å klø, det svir når du tisser og du (som mann eller kvinne) opplever utflod fra urinrøret – eller tester deg etter ny partner – og får påvist klamydia, kan det behandles. En antibiotikakur og vipps så er du god som ny (ubehandlet klamydia kan føre til bekkeninfeksjon, kroniske smerter og problemer med å bli gravid hos kvinner, og betennelse i testiklene for menn).

Det er verre dersom du havner i antibiotikaresistens-avdelingen blant kjønnssykdommene, og blir en del av gonoréboom-statistikken. Gonorésmitten øker – det samme gjør antallet antibiotikaresistente gonoré-infeksjoner. Slik er det også for kjønnssykdommen mykoplasma. Flere og flere smittes, og færre blir kvitt det.

Dersom man smittes med hiv eller hepatitt B, vil det ikke være mulig å bli kvitt sykdommen.

Kondombruk er det eneste som beskytter mot smitte av kjønnssykdommer. Det er også det eneste prevensjonsmiddelet tilgjengelig for menn. Jeg slutter ikke å la meg overraske over at menn – som ikke ønsker å bruke kondom – legger alt av ansvar for å unngå graviditet over på kvinnene.

De som velger å ikke bruke kondom, risikerer – i tillegg til å bli smittet av kjønnssykdommer, selvfølgelig – å bli foreldre. Det er mange kvinner som bruker prevensjon. Men det er også en del som ikke bruker det, en del som bruker det feil, som glemmer å ta p-pilla si til riktig tid, eller som kanskje sier at de går på prevensjon, uten å egentlig gjøre det.

Som kvinne trenger jeg aldri å være bekymret for at det om 15 år dukker opp et menneske på trappa mi og sier de er barnet mitt. Det kan jo selvfølgelig skje, men da vet jeg at det ikke stemmer. Jeg har – til en viss grad – kontroll på eget reproduktivsystem (takk p-piller!), og vil nok være fullt klar over hvor mange barn jeg setter til verden.

Les også: Grov utnyttelse av sårbare mennesker

Menn som har ubeskyttet sex med kvinner derimot, legger fryktelig mye tillit i hendene (les: Vaginaen) til kvinnene. Du kan stole på at kvinnen du skal ligge med snakker sant når hun sier hun går på prevensjon – men aldri helt sikker. Hvordan vet du at hun ikke glemmer å ta p-pilla? Eller at ikke p-staven du kjenner i overarmen hennes ikke har vært der ett år for lenge? Hvordan kan du være sikker på at hun møtte opp på sin siste p-sprøyte-time? (For ikke å glemme all bivirkningene prevensjon fører med seg!).

Jeg sier ikke at kvinner bevisst forsøker å lure menn til å lage barn. Men jeg syns det er naivt å tro at så lenge en kvinne sier at hun går på et eller annet prevensjonsmiddel, er det ikke en sjanse for at du som mann kan bli far – uten at du egentlig ønsker det. Du kan bli lurt, menneskelige feil kan skje og du kan åpne døra en dag og ha en 20 år gammel datter på trappa.

«Jeg kan stikke bort og kjøpe angrepille til deg i morgen». Smart fyr. Han slipper å bruke kondom og slipper å tenke på framtidig avkom. Som kvinne er denne kondomunnskyldningen forbanna provoserende. For den spandable fyren som bruker 369,90 kroner på en angrepille dagen etter ubeskyttet sex, er styret over i det han drar kortet. For jenta han lå med, kan angrepilla føre til kraftige bivirkninger som hodepine, kvalme, blødninger og forsinket menstruasjon. Det er ikke «bare» å ta en angrepille. Angrepille er en lettvint løsning – for menn.

«Det er bedre uten». Hvis du tenker at romjulssexen blir bedre uten kondom, husk at sex med kondom uansett er diggere enn å få antibiotikaresistent gonoré. Dekk til Halloween-kostymet ditt!