Gå til sidens hovedinnhold

Konflikten i Iran må nyanseres

Bildet flere har av Iran i dag er unyansert og lite basert på kunnskap om hva som faktisk foregår.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Beroz Omid og Milica Javdan (Foreningen av iranske akademikere) kritiserer Irans åndelige leder Ali Khamenei for å uttale at «Det iranske folk skal ikke være forsøkskaniner» angående vaksiner mot covid-19 fra Vesten. Nå er det slik at denne uttalelsen like gjerne kunne kommet fra en person bosatt i Vesten, som en fransk statsborger, hvor seks av ti franskmenn har sagt at de ikke vil ta vaksinen.

Les debattinnlegget: Gambler med livet til millioner av iranere

Videre skriver Omid og Javdan at iranske myndigheter har «ruinert landets økonomi og kultur» og utelater helt USA og Donald Trump sine sanksjoner som har rammet den iranske eksporten fullstendig. Dette gjør at noe så enkelt som et lokalt produsert teppe ofte er vanskelig å få eksportert til Vesten.

Alle sanksjoner, som først og fremst rammer barn og vanlige familier i fattige land og i utviklingsland, er maktmisbruk av verste slag. Her har USA under ledelse av republikanerne og Donald Trump vært en versting, i forhold til den iranske befolkningen. Et land som i stor grad lever av lokale bedrifter, må kunne få lov til å få eksportere produktene sine. Særskilt når disse overhodet ikke er involvert i uenigheter som foregår på det politiske hold.

Les mer: Iran forbyr britiske og amerikanske koronavaksiner

Avslutningsvis skriver Omid og Javdan at Iran er «involvert i terrorvirksomhet i mange europeiske land». Iran står ikke bak angrepene i Tyskland eller i Frankrike, det er det IS som gjør. Det som er faktum er at alliansen som Russland, Iran, Irak og libanesiske Hezbollah er med i nedkjempet IS i Syria og Irak. I dag samarbeider også Tyrkia med Russland i regionen. Fred må begynne et sted, gjerne med anerkjennelsen om at en konflikt har flere sider.

Kommentarer til denne saken