Gå til sidens hovedinnhold

Kongefamilien har overbevist meg

Jeg må innrømme at jeg lenge har vært en tvilende tilhenger av kongedømmet, men det siste tiåret har dette forandret seg, skriver Jan Bøhler.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Hva skal være kongedømmets framtid i Norge?

Igjen har dette kommet på dagsorden etter at ti stortingsrepresentanter fra SV, Ap, Høyre, Frp og V har fremmet et forslag om innføring av republikk, som skal behandles av det nye Stortinget som velges til høsten.

Det er ikke hvem som helst fra partiene som fremmer forslaget. Fra Oslo er Kari Kaski (SV), Heidi Nordby Lunde (H) og Trine Skei Grande (V) blant forslagsstillerne.

Jeg må innrømme at jeg lenge har vært en tvilende tilhenger av kongedømmet, selv om jeg har stemt mot republikk hver gang dette har kommet opp i Stortinget. Men i det siste tiåret har tvilen min blitt mye mindre og støtten til monarkiet klarere.

Hvorfor?

Vist støtte og interesse

For meg har det vært en god opplevelse å se hvordan kongefamilien gang på gang har stilt opp og vist støtte og interesse for oss i Groruddalen. De har hatt stor vilje til å komme når de er blitt invitert.

Siden første gang jeg møtte kronprinsessen på nye Rommen scene i 2010 har hun og kronprinsen gang på gang besøkt forskjellige steder og aktiviteter i bydelene våre. Jeg tror ikke noen statsråd eller statsminister har vært i nærheten av et slikt antall besøk.

På nært hold har jeg sett hvor mye det har betydd for stolthet, motivasjon og identifisering med Norge som nasjon når kongefamilien stiller opp. Særlig barn og unge føler seg sett og opplever at det de driver med er viktig.

Jeg så det da kronprinsen åpnet nye Furuset bibliotek og aktivitetssenter i 2016 og var med oss rundt i den flotte Verdensparken. Jeg så hvordan det skapte stor stemning og interesse for elev-revyen «Stovnerske tilstander» da de var på premieren i 2019.

Besøkt Groruddalen ti ganger

Bare ved en rask opptelling kom jeg fram til at kronprinsparet har vært på minst ti besøk og kongen selv på i hvert fall fire besøk hos oss i Groruddalen det siste tiåret.

De har kastet lys over tiltak som fortjener oppmuntring. Det har støttet den nye organisasjonen Bydelsfedrene i februar i år (riktig nok digitalt), nypremiere på forestillingen Blokk til Blokk i fjor, nye Stovner bibliotek i 2019, forskjells-prosjekt på Linderud skole i 2018, Grorud ungdomskonferanse, Furuset Forum, Alnaskolen, Ammerud Aktivitetssenter, Kuben yrkesarena, og så videre.

Vi burde takke kongefamilien

Det er ingen tvil om at kongefamilien skaper entusiasme og samler folk på tvers av alle skillelinjer fordi de er partipolitisk nøytrale.

Når jeg har sett hvordan de har møtt mennesker i Groruddalen, og særlig barn og unge med ulik bakgrunn, tror jeg deres verdi som felles symbol og tradisjonsbærere er vel så stor som før. Kongefamilien står for å respektere hverandre og holde sammen i gode og vanskelige tider, noe som bare blir viktigere for oss.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Etter å ha opplevd hva vårt moderne monarki kan bety som samlingsmerke og støtte for oss i Groruddalen, har mine tvil om kongedømmets framtid forsvunnet.

Jeg mener det har så bred og solid støtte i befolkningen at vi ikke trenger noen folkeavstemning om innføring av republikk, som forslagsstillerne ønsker.

Vi burde heller takke dem for at de er så inkluderende og flinke til å stille opp. Jeg håper at vi også etter valget får et nytt Storting som med stort flertall vil opprettholde monarkiet.

Kommentarer til denne saken