Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Den som hadde vært flue på veggen i det kongelige slott akkurat nå …
Det er ingen overdrivelse å si at spørsmålet om prinsessetittel og et varslet giftermål mellom Märtha Louise og Durek Verrett har skapt en aldri så liten krise for det norske monarkiet. Samtidig er det lett å se for seg det nesten umulige dilemmaet for kong Harald og dronning Sonja.
De har selv opplevd å få nei til å gifte seg. Derfor vil de strekke seg langt for at Märtha skal få sin Durek. Men samtidig er signalet fra det norske folk ganske entydig:
Om hun gifter seg med en lurendreier som selger falske medaljonger og falskt håp til dødssyke pasienter, som attpåtil renser vaginaer mot betaling og presenterer seg som reptil fra verdensrommet, kan hun ikke lenger være prinsesse.
- LES MER: Nå er det så pinlig at hele kongeriket rødmer
- LES MER: Kongens nei til Verrett
- LES MER: Dette kan få bare en verdig utgang
Flere kongebiografer har skrevet om årene da den strenge (og ofte biske) kong Olav nektet daværende kronprins Harald å ha noe som helst med den borgerlige kleshandler-datteren Sonja Haraldsen å gjøre. Om pressen antydet noe om borgerlig bryllup, ble det kategorisk avvist av Slottet.
Men unge Harald visste råd. Han klekket ut en snedig plan, og ga denne beskjeden til sin far:
– Ok, om jeg ikke kan få Sonja, da velger jeg å ikke gifte meg i det hele tatt. Da vil jeg leve alene resten av livet.
Underforstått: Da vil jeg aldri få barn, og jeg vil ikke få noen tronarving. Da vil kongerekken opphøre med meg.
Dermed spilte han ballen rett tilbake i fanget på kong Olav, som nå sto overfor et tøft valg:
Enten måtte han si ja til Sonja. Eller han kunne sette selve monarkiet i spill, bare to generasjoner etter at det ble innført som statsform i Norge.
LES OGSÅ: En mur av taushet. Presseekspert mener mediene kan takke seg selv
Vi vet alle svaret.
Etter langvarige konsultasjoner med statsminister og utvalgte representanter fra Stortinget ble forlovelsen proklamert 19. mars 1968. Det lykkelige paret giftet seg 29. august samme år. Da hadde begge blitt 31 år, og det forelskede paret hadde ventet i ni år siden de traff hverandre første gang.
Jeg tror at en slik ventetid setter spor. Og antakelig medvirket den personlige opplevelsen til at både Ari Behn og Mette-Marit Høiby ble såpass varmt og umiddelbart mottatt av kongeparet.
Men nå – 60 år etter konfrontasjonene med sin steile far – står kong Harald i en lignende situasjon igjen, bare i motsatt rolle.
Grunnloven sier tydelig at kongen skal godkjenne hvem alle i arverekken skal gifte seg med. Altså ikke Kongen i statsråd, som betyr regjeringen, men kongen personlig.
Prinsesse Märtha er i dag nummer fire i arverekken, etter kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus.
Det vil si at om omstendighetene vil det, kan Märtha bli dronning. Da vil uansett ikke Durek Verrett få noen kongelig tittel. Men i praksis ville han likevel fått rollen som dronninggemal (som Henrik var i Danmark og Philip i Storbritannia).
Et hovedproblem kan være at kong Harald og dronning Sonja allerede har sagt ja til de to gifteklare.
Durek Verrett ble i alle fall spurt om han hadde fått ja fra kongen, da forlovelsen ble offentliggjort. Det bekreftet han.
Men det finnes en mulighet for at kong Harald likevel kan komme seg unna situasjonen med familieæren i behold. Da må han gi et lignende valg til sin datter som han ga til sin far:
Kongen kan si at ja, jeg vil holde løftet mitt om at du skal få gifte deg med Durek. Men da må jeg først ta fra deg prinsessetittelen.
I motsatt fall, om du insisterer på å beholde tittelen, og dermed den grunnlovsfestede plassen i arverekken, er jeg nødt til å si nei. Valget er ditt.
Her må jeg skyte inn at flere kongeeksperter presiserer at det ikke er slik som vi slumsehoder i pressen av og til skriver, at prinsessen må «gi fra seg» tittelen. Det er nemlig klart og tydelig kongen som befaler hvem som skal ha titler eller ikke.
Men i praksis, som i de fleste fungerende familier, vil det likevel være en fordel om Märtha går med på det noenlunde frivillig.
Se og Hør hevder å ha kilder på at det allerede pågår intense samtaler mellom kong Harald og kronprins Haakon på den ene siden, og prinsesse Märtha på den andre.
Antakelig pågår det også samtaler mellom kongehuset og Statsministerens kontor (SMK), og kanskje også mellom kongen og toneangivende stortingsrepresentanter.
Kong Harald vil sikkert også gjøre som sin far, forsøke å lytte intenst til signaler fra sitt folk.
Som kjent er det gjennomført flere meningsmålinger om saken, og alle viser samme tendens som Nettavisens – der 56 prosent svarer ja på at Märtha bør gi fra seg tittelen. Bare 22 prosent vil fortsatt ha henne som prinsesse.
Vi må også tro at det har pågått drøftinger med dronning Margrethe i Danmark, som akkurat har tatt titlene fra barna til prins Joachim.
Kong Harald har tidligere bekreftet at de er i en prosess. Da karakteriserte han det som en kulturkollisjon, og sa at det «kommer nok til å løse seg», men at «jeg tror ikke det har sunket helt inn ennå».
Mandag uttalte også Haakon seg. Han sa at han syntes det var vanskelig, og forklarte dilemmaet slik på TV 2:
– På den ene siden har jo søsteren min forlovet seg, og jeg har blitt kjent med Durek Verrett og synes det er hyggelig å være sammen med han. Jeg vil gjerne at han skal føle seg velkommen i familien vår. Samtidig føler jeg et veldig ansvar for institusjonen.
Så slik står saken:
Personlige interesser mot institusjonen. Familien mot nasjonen. Og uten sammenligning for øvrig:
Kongens nei i 1940 var så viktig at det nylig ble laget film om det. Nå kan det komme et nytt.