Reaksjonene har vært knallharde etter at prinsesse Märthas forlovede, Durek Verrett, gikk ut og tilbød en «korona-medaljong» til over 2000 kroner for en måned siden.

Ifølge den selvutnevnte sjamanen skulle den beskytte mot pandemien. Det reneste sprøyt, selvsagt, på linje med hans tidligere beskrivelser av seg selv som reptil fra verdensrommet med evner til å helbrede både kreft og åndelige «spor» i vagina etter uheldige seksuelle utskeielser.

LES OGSÅ: Kongeparet om Durek Verrett: - Det er en kulturkollisjon

Særlig må det ha slått kraftig inn i kongehuset at en representant for regjeringen gikk såpass knallhardt ut:

«Dette er en skruppelløs og farlig sjarlatan», skrev statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Han er selv spesialist i allmennmedisin, og kalte det både umoralsk og forkastelig å bruke sin kjendisstatus på å tjene penger på kvakksalveri. Han fortsatte:

«Ikke bare lurer han penger fra syke mennesker på fusk og bedrag, men man kan risikere at godtroende mennesker med alvorlig sykdom unnlater å oppsøke lege for få virksom behandling. Direkte skammelig!»

LES MER: Kraftige reaksjoner mot Durek-medaljong: - Klin sprø

Sterke ord. Personlig kan jeg stille meg bak alle, og skrev for tre år siden i en kommentar at «Nå er det blitt så pinlig at hele kongeriket rødmer».

Bedre blir det ikke av at Verrett svarer på kritikken med å beskylde det norske folk for rasisme, at det er derfor så mange er kritiske til sjamaneriet hans. Jada, denne statssekretær Bjørkholt er sikkert en farlig rasist.

Så er det lett å skjønne at saken må ha vært ytterst delikat for kongeparet.

De kan jo nesten ikke gå ut offentlig og skjelle ut sin kommende svigersønn i full offentlighet heller, skjønt det jo er akkurat det de i realiteten har gjort.

– Kulturkollisjon, karakteriserte kong Harald virksomheten til Verret, og forsikret om at de er i «prosess», og at det «kommer nok til å løse seg».

– Det er stor forskjell på Norge og Amerika, la dronning Sonja til.

Det sterkeste, og egentlig ganske knusende av kongeparets hyperdiplomatiske svar, er likevel kong Haralds utsagn om at «jeg tror ikke det har sunket helt inn ennå».

Det kan ikke tolkes på annen måte enn at de har tatt opp dette med Durek Verrett, antakelig flere ganger, men at den kommende svigersønnen har litt tungt tungt for det, som vi sier på Vestlandet.

Med andre ord: Han har ikke helt skjønt det enda. Han tror han kan fortsette å tjene penger som kvakksalver når han nå etter hvert gifter seg inn i kongefamilien. Men, som kongen sier, det «kommer nok til å løse seg».

Eller: Vi har sterkere virkemidler på lager.

Ja, vi får håpe det. Selv tror jeg at det norske folk tåler at kongen og dronningen tar enda litt hardere i enn dette – selv om vi skjønner balansegangen mellom kongerikets interesser og familielivets indre fred.

Vi må huske at dette var kongeparets første uttalelse etter at sjamanen gikk ut og lokket med sin famøse korona-medaljong. Tirsdag skulle de møte pressen i Sykkylven, og vi får tro de var forberedt på spørsmålene – og hadde pusset lenge på hvor langt de kunne gå i ordbruken.

Foreløpig tror jeg vi kan tolke kongeparets budskap omtrent slik:

Foreløpig er vi ytterst tålmodige. Men vi kommer ikke til å tolerere at han fortsetter å gjøre kongehuset til latter som en slags moderne hoffsjarlatan.