Gå til sidens hovedinnhold

Konspirasjonspodden: - Nostradamus var poet. Ikke profet

Ifølge Nostradamus selv kunne han spå kriser og katastrofer helt frem til år 3797. Enkelte beskyldte Nostradamus for å være en sjarlatan som stod i ledtog med Djevelen, andre mente han kunne spå om fremtiden.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Dette innlegget er et redigert utdrag fra boka «25 konspirasjoner å snakke om på dødsleiet», skrevet av samme forfattere.

Finnes det en mer mytisk figur enn Nostradamus?

Mannen som angivelig skal ha klart å forutse flere av verdenshistorien store hendelser i boken «Les Centuries» som ble utgitt i 1555. Mytene rundt Nostradamus er mange, og det er skrevet flere tusen bøker om profetiene hans.

Nostradamus var en superstjerne i sin samtid, og da han døde i 1566 var det ikke hvem som helst som ble lagt i graven.

Vi tror nesten vi kan gå så langt som til å si følgende: Hadde Nostradamus dødd i dag, ville begravelsen vært sendt på TV. Ifølge mannen selv kunne han spå kriser og katastrofer helt frem til år 3797. Enkelte beskyldte Nostradamus for å være en sjarlatan som stod i ledtog med Djevelen, andre mente han kunne spå om fremtiden.

Her har vi tatt med et representativt utvalg av Nostradamus’ spådommer.

Det finnes i alt 942 profetier og det kan være verdt å nevne at tekstene hans er skrevet på rim, med vers på fire linjer. Da vet du det. Nostradamus var en lyrikkens mester.

La oss ta en titt på noen skikkelige godbiter.

Den franske revolusjonen

I 1789 smalt det i den franske hovedstaden. 14. juli 1789 brøt det ut masseopprør i byen, noe som endte med at fengselet Bastillen ble stormet.

Sanger, sang og krav kommer fra slavene

Holdt fanget av adelen i fengslene deres

På et senere tidspunkt, hodeløse idioter

Vil ta disse som guddommelige ytringer.

Hva skjedde? I 1789 hadde franskmennene fått nok av aristokratiet.

«Krav kommer fra slavene» kan tolkes som at det franske folket hadde fått nok. De stormet Bastillen som var selve symbolet på monarkiets undertrykkelse og maktmisbruk. Folket tok raskt kontroll over Paris ved å kidnappe de kongelige og aristokratene. Enkelte ble også halshugget på den franske måten: ved bruk av giljotin.

Som en kuriositet kan vi nevne at revolusjonen førte til at føydalsamfunnet opphørte, og den 14. juli er i dag Frankrikes nasjonaldag.

Men klarte Nostradamus å forutse det?

11. September 2001

Når gjelder dette verset, så verserer det så mange ulike versjoner på nettet at det er helt vanvittig. I bunn og grunn er budskapet det samme hver gang, og det er Nostradamus visste at dette ville skje. Selv før det fantes fly.

Himmelen vil brenne i førti-fem grader.

Ild nærmer seg den nye byen.

Ved ild vil han ødelegge byen deres,

Et kaldt og grusomt hjerte, blod vil strømme.

Barmhjertighet til ingen.

Hva skjedde? 11. september 2001 mistet verden sin uskyld, i hvert fall gjelder det for den oppvoksende generasjonen. Mange barn og unge ble denne dagen introdusert for et ord de ikke hadde hørt tidligere, nemlig ordet terror. En grusom hendelse i moderne verdenshistorie.

Ordene «førti-fem- grader» mener man henviser til New Yorks nærhet til førtifemte breddegrad. Her nevnes jo også «den nye byen» som et bevis på at gode, gamle Nostradamus må ha visst hva han snakket om.

Les også: Fem ville profetier fra Nostradamus


Hitler

Etter vår mening er dette selve rosinen i pølsa. Ikke nødvendigvis verset – for der må det legges en del godvilje til – men tolkningen. Her har vi sett oss nødt til å ta med to vers for å få med alt. For disse versene ble etter hvert også plukket opp av ingen ringere enn nazistene selv, som valgte å bruke dem i propagandaøyemed. Noe som er rart når man leser versene til Nostradamus.

Fra dypet av Vest-Europa,

Et lite barn vil bli født av fattige mennesker,

Den som på tungen vil forføre en stor tropp;

Hans berømmelse vil øke mot østens rike.

Dyr som er ville av sult, vil krysse elvene,

Størstedelen av hæren vil være mot Hister.

I et jernbur vil den store trekkes,

Når barnet i Tyskland ikke observerer noe.

Hva skjedde? 20. April 1889 ble verdenshistoriens største skurk født av fattige foreldre vest i Europa. Han brukte definitivt sin tunge til å forføre tyskerne. Videre økte hans berømmelse østover ved at Tyskland inngikk en allianse med Japan i øst.

De sultne beistene som krysser elvene, tolkes slik at Nostradamus har ment tyskernes invasjon av Frankrike. Hva så med Hister? Enkelte fortolkere mener at det her menes Hitler.

Vel, nå er det ikke meningen å helle isvann i blodet på de av dere som tror på dette ... Men Hister er det latinske navnet på elven Donau. Til tross for dette, valgte likevel nazistene å omfavne Nostradamus og hans spådommer. Ingen ringere enn propagandaminister Joseph Goebbels var overbevist om at den franske spåmannen hadde forutsett Det tredje rikets storhet. Goebbels fikk dermed trykket opp et propagandahefte som argumenterte for at nazistenes seier stod skrevet i stjernene.

Som vi vet: Hvis det står skrevet i stjernene, så må det jo være sant. Det morsomme her er at Goebbels forsøkte å promotere Nostradamus for Hitler. Ja, han kom rett og slett med boktips til mannen som forsøkte å ta over verden.

Goebbels skal også ha omtalt disse samtalene om spådommene i dagboken sin: «Føreren er meget interessert i dem, men akter ikke å lese dem». Selvfølgelig akter han ikke det. Han er jo travelt opptatt med å tape en krig. Ikke nok med at han går på et dundrende nederlag her, nå må han også ta imot boktips fra sin egen propagandaminister. Britene på sin side svarte slik bare briter kan: De konstruerte profetier i Nostradamus’ navn som viste at han slett ikke hadde forutsett tyskernes seier, men heller tyskernes nederlag.

Da krigen gikk mot slutten, skal Hitler angivelig ha følt seg kallet til å lese Nostradamus. Kanskje det var noe i Goebbels mas likevel? Enkelte historikere hevder at Nostradamus’ bok var med da Hitler meldte flytting til Førerbunkeren.

Om han leste den? Vi håper det.

Kan det motbevises?

Svaret på spørsmålet er et rungende ja! Tilhengere av Nostradamus mener at spådommene har en vanvittig treffsikkerhet. Det de ikke tenker på da, er at alt av fortolkninger er blitt gjort i ettertid. I tillegg peker kritikerne på at spådommene er såpass diffuse at man strengt tatt kan tolke dem slik man vil. Vi er ikke uenige.

Det er bare å se på fortolkningen av elven Hister som Hitler. Her er det blitt lagt vel mye godvilje til … og litt til. Er du likevel usikker?

Se en gang til på versene. De er ikke enkle å tyde, og det henvises ikke til spesifikke årstall. Det er heller ingen kronologi i forutsigelsene. På den måten kan leseren sette profetiene inn i den konteksten og sammenhengen som til enhver tid passer. Hadde versene vært tydeligere og spesifikke i sine antagelser ... Ja, da snakker vi. Om et av versene for eksempel hadde sett slik ut:

Den tidligere skihelten vil kjøre veldig fort

Kalenderen viser 2020

Etterpå vil han få hjelp fra det første huset

Og slippe et stykke musikk som er dritt

Det hadde vært imponerende! Om du har bodd i en hule de siste årene, er det vel på sin plass å nevne at det er Petter Northug og han lille fartsstunt det siktes til her. Og bistanden han fikk fra kommunikasjonsbyrået First House.

Nei, Nostradamus var poet. Ikke profet.

Konklusjon

Vi har vel strengt tatt allerede kommet med en konklusjon. I fremtiden vil garantert Nostradamus’ spådommer komme frem i lyset med jevne mellomrom. Folk vil finne hendelser som kan knyttes til et av hans vers. Det er det ingen tvil om, for dette er et klassisk eksempel på at man tolker det dithen man ønsker at det skal tolkes.

Den som leter, vil finne, en blind høne finner også korn også videre. I denne sammenhengen er vi faktisk så freidige at vi vil påstå følgende: Gi oss to måneder og vi skal klare å skrive noen dikt som klarer å forutse 50 ting i løpet av de neste 500 årene. Akkurat som Nostradamus.

Les mer fra Norsk debatt her

Fem kjappe om Nostradamus

  • Han insisterte på at profetiene kom direkte fra Gud selv.
  • 1. juli 1566 kom Nostradamus med sin siste spådom, til sin prest. Presten ønsket «på gjensyn i morgen». Til dette skal Nostradamus ha svart: «Du vil ikke finne meg i live ved soloppgang.» Han døde den kvelden.
  • Var en pioner når det kommer til å påpeke viktigheten av å ha rene omgivelser under behandling av pasienter.
  • Etter at hans første kone døde, giftet han seg med en rik seksbarnsmor. Den finansielle tryggheten gjorde at han fikk tid til å skrive ... men også investere. Ekteparet investerte i byggingen av Canal de Craponne – som eksisterer den dag i dag.
  • Utga en bok med oppskrifter på diverse ting. Blant oppskriftene fant man et kjærlighetssyltetøy som blant annet inneholdt ingredienser som spurveblod, litt blekksprut og dudaim (illeluktende og giftig frukt).

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Nostradamus

https://historienet.no/kultur/kulturpersonligheter/fem-ville-profetier-fra-nostradamus

https://www.history.co.uk/articles/nostradamus-which-of-his-predictions-came-true

https://www.businessinsider.com/predictions-of-nostradamus-2011-12?r=US&IR=T#the-death-of-henry-ii-1

https://www.businessinsider.com/predictions-of-nostradamus-2018-3?r=US&IR=T

Kommentarer til denne saken