Gå til sidens hovedinnhold

Korona i Norge: Erna setter døra til bunkeren på gløtt

Raymond Johansen slapp såvidt noen lysstråler inn gjennom nøkkelhullet til bunkeren vi alle sitter i. En time etterpå åpnet Erna Solberg den tunge jerndøra på gløtt, men bare såvidt.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Mens Raymond Johansen (Ap) og Oslo-byrådet fortalte om sakte åpning av hovedstaden, snakket statsminister Erna Solberg (H) om koronasertifikat.

Her var signalene ganske konkrete:

I løpet av juni vil en fullverdig versjon av korona-sertifikatet være klar. Det vil gi verifiserbare opplysninger, det vil si sikker dokumentasjon, om vaksinasjon og testresultater - eller om du er frisk og smittefri etter gjennomgått koronasykdom.

LES OGSÅ: En viss gruppe får lettelser: - Disse kaller vi for beskyttet

Et slikt sertifikat vil kunne gi en rekke fordeler:

  • Du kan delta på såkalt «lukkede» reiser. Det kan såvidt jeg forstår enten bety cruise på båt, eller pakketur med buss.
  • Du kan delta på større, offentlige arrangementer, som konserter eller festivaler
  • Unntak fra innreisekarantene etter arbeidsreiser og andre nødvendige reiser
  • Vaksinerte og personer med gjennomgått covid-19 siste seks måneder kan slippe karantenehotell, men heller ta karantenen hjemme.
  • Når størstedelen av befolkningen har fått vaksine, kan du slippe innreisekarantene både i arbeids- og fritiden.

For å få til dette, må loven endres. Solberg vil derfor straks sende et lovforslag ut på høring. Deretter håpet hun på «godt samarbeid» med Stortinget. Det er grunn til å tro at hun får.

LES OGSÅ: Korona i Oslo: Nå slipper såvidt noen lysstråler inn i bunkersen

Mange har riktig nok reagert på urettferdigheten overfor de som ennå ikke har fått vaksine, og som kanskje heller ikke får det på denne siden av St. Hans.

Det er likevel grunn til å tro at fordelene med passet - at både næringsliv, reiseliv og kulturliv kan begynne å åpne igjen, vil veie tyngre for de fleste partiene.

Du kan lese mer om koronasertifikatet her.

Også kulturminister Abid Raja (V) hadde små åpninger å by på, både for idretten og for kulturlivet.

Særlig vil koronasertifikatet kunne få betydning for større idrettsarrangementer og musikk- og kulturfestivaler i løpet av sommeren. Her åpner regjeringen også får hurtigtesting ved inngangen, for deretter å plassere folk i fysisk avdelte grupper inne i lokalet eller arenaen.

Les mer fra Nettavisen Norsk debatt

Rett for regjeringens pressekonferanse kom det fram at Folkehelseinstituttet nå beregner det såkalte R-tallet til 0,7. Det betyr at hver smittet person i gjennomsnitt smitter bare 0,7 nye personer.

Det vil si at smittetallene synker.

Mens vissheten om at jerndøra en dag slås på vid gap, og vi slipper ut av bunkeren, øker. Det er jo noe.

Kommentarer til denne saken