Kommentaren er oppdatert etter at også Oslo kommune har holdt pressekonferanse.

For nå begynner det igjen - de jevnlige pressekonferansene med oppdateringer om kommende innstramminger. Litt minner det om et gammelt og velkjent band som forsøker seg på comeback, uten at fansen hyler av begeistring av den grunn.

For selv om mange av bandmedlemmene er de samme, er vokalistene byttet ut:

Selv tar jeg meg i å savne den trygge og gode Bent Høie (H), selv om jeg vet det kan være urettferdig. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) er tross alt fersk i gamet, og trenger kanskje tid til å tune seg inn.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Den sju uker gamle statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er tryggere. Dessuten har han vært helseminister før, og har ingen problemer med å presentere det dystre budskapet:

Smitten vil øke. Vi har allerede fått et stort utbrudd med omikronvarianten. Denne ser ut til å smitte lettere, selv på fullvaksinerte. Om den også gir mer alvorlig sykdom, vet ekspertene ennå ikke. Derfor kan det bli snakk om ytterligere tiltak.

Foreløpig innfører regjeringen disse statlige, regionale tiltakene i Oslo og flere andre kommuner på det sentrale Østlandet:

Her kan du lese flere innlegg av Erik Stephansen

  • Påbud om munnbind i butikker og kjøpesentre, kollektivtrafikk, taxi og serveringssteder
  • Påbud om hjemmekontor for hele eller deler av arbeidsstokken
  • Maks 100 personer på private innendørs arrangementer på offentlige eller leide lokaler
  • Plikt til å registrere gjester på serveringssteder, og om bordservering for alkohol
  • Max 600 deltakere med kohorter på 200 for innendørs arrangementer uten faste plasser

Tiltakene trer i kraft fra midnatt, og den nokså resolutte igangsettingen kan tyde på at de siste dagenes kritikk mot regjeringen for sommel, blant annet med vaksinering, har hatt virkning.

Les også Gunnar Stavrum: Dyr strøm, vaksinesommel og milliarder i økte skatter

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap), derimot, pustet fremdeles med magen da han ledet Oslo kommunes pressekonferanse - et par timer etter regjeringens torsdag ettermiddag.

Han har tidligere ment at vi må «puste med magen» - og sagt at vi «selvsagt» må gå på julebord. Mange vil nok lure på hvor lenge det er klokt å følge siste del av Johansens råd.

Men på spørsmål fra pressen holdt byrådslederen fremdeles på sitt. Han ville fremdeles være tydelig på at folk skal kunne gå ut - bare de følger de reglene som gjelder.

- Vi har ikke noe ønske om å stenge ned restauranter i byen vår. Så registrerer vi at flere avlyser, og det skjønner vi, sa han.

Raymond Johansen må også avlyse sitt eget:

Til Oslo kommunes julebord for de ansatte, som skulle avholdes i morgen, var det påmeldt 267 deltakere. Regjeringens regionale tiltak for blant annet Oslo setter nå et makismum på 100.

Les også: Regjeringen innfører tiltak på tre nivåer

Etter de to pressekonferansene i dag torsdag er det fremdeles mye vi ikke vet:

Tidligere denne uka sa regjeringen at de ikke ville sette inn tiltak ut fra et føre var-prinsipp. Nå gjør den altså det likevel.

Og i starten av korona-historien ble det sagt at den kanskje etter hvert kunne «vannes ut» ved at det kom nye, mer smittsomme varianter - men som samtidig var mindre farlige enn de forrige.

Dette kan fortsatt være tilfelle med omikron-varianten. Men det tar altså ikke regjeringen sjansen på.

PS: Om du ikke helt husker den omtalte Jan Eggum-låten, kan du få en liten oppfrisking ved å trykke på lenken.