Gå til sidens hovedinnhold

Korona-tiltak må begrunnes medisinsk og ikke være en straff for å utjevne

Nedstengning der ingen er smittet og «husarrest» for vaksinerte vil ikke tåle et juridisk søkelys.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Mens over 700.000 er førstegangsvaksinerte, er virksomheter over hele Norge stengt ned i et nasjonalt skjenkeforbud.

Vi finner oss i de mest inngripende tiltakene siden andre verdenskrig, men tålmodigheten er slitt.

At staten tapte rettssaken hytteeierne med hytte i Sverige gikk til for å slippe karantene bør være en vekker. Inngripende tiltak må tåle juridisk søkelys.

Heldigvis setter loven en grense: Korona-tiltak må begrunnes medisinsk og kan ikke være en straff for å utjevne.

Etter et år med pandemi ser vi at covid-19 angriper på en måte som føles urettferdig.

Mens sykdommen er potensielt dødelig for de svakeste og eldste, er det heldigvis langt mellom dødsfallene i yngre aldersgrupper.

Dessuten ser vi nå klare tegn til at vaksineringen hindrer spredning. I Oslo er det nå nesten ingen over 70 år som tester positivt på covid-19, viser tallene fra kommunen.

Embed

Dette stiller oss overfor en helt ny situasjon og tiltakene må utformes deretter:

  • Smittespredningen bør holdes nede så godt som mulig frem til vi har flokkimmunitet.
  • Lavere dødsrisiko må også telle inn når vi utformer tiltak for de ulike aldersgruppene.

Selv om covid-19 (som alle andre sykdommer) rammer urettferdig, så er det logisk feilslutning å ville kompensere med tiltak som rammer alle. Skal vi nekte folk å dra på hytta eller til utlandet, så må det begrunnes med smittevern - ikke med en uklar tanke om at det er urettferdig at noen kan dra på hytta, mens andre må være i byen.

Smittevern må begrunnes medisinsk og faglig, og er ikke et slags sosialdemokratisk utjevningstiltak.

Få Nett på sak som epost: Her får du kommentarene til Nettavisens redaktør rett til egen epost

Når påskeferien er over, er det vanskelig å se den medisinske begrunnelsen for å nekte alkoholservering på spisesteder i Lofoten der det er minimal smitte - bare fordi tilsvarende steder i Oslo og Viken må holde stengt.

I påsken advarte Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol i Aftenposten mot å gi vaksinerte friheter som andre ble nektet, men i et innlegg i Nettavisen nyanserer hun sin uttalelse og er ikke avvisende til et vaksinepass i vårt eget samfunn. Det er bra at Kjerkol ikke er så bombastisk som uttalelsene i Aftenposten ga inntrykk av.

Men både Kjerkol og andre politikere lefler fortsatt med idéen om at det kan være urettferdig for de som ikke kan få vaksinen eller står bak i køen. Det er etter min oppfatning en ulogisk feilkobling. Smittevern handler ikke om utjevning, men om vern mot smitte.

Hvis det er lite eller ingen smitte i Tromsø, og mye i Oslo, så er det urimelig med like tiltak. Om noen føler at det er urettferdig, så får det være slik.

Her bør vi skjære igjennom.

  • Hvis vaksinerte ikke kan smitte andre eller bli syke selv, er det ikke medisinsk grunnlag for å nekte dem grunnlovfestede friheter som å bevege seg fritt.
  • Alle bør vaksinere seg slik at vi oppnår flokkimmunitet og mindre fare for de som av medisinske grunner ikke kan vaksinere seg. Vaksine er ikke bare smart for deg selv, men en solidarisk handling.

De aller fleste er enige om at vi må vaksinere så mange som mulig, så fort som mulig. Derfor er det å håpe at Folkehelseinstituttet gjenåpner for bruk av AstraZeneca for alle over 65 år, og i hvert fall menn. Her er det svært få tilfeller av bivirkninger, og nytten fremstår som vesentlig høyere enn ulempen.

Deretter må vi få opp farten i å utarbeide et vaksinepass som gir vaksinerte tilbake frihetene som midlertidig er tatt fra dem. Her bør Arbeiderpartiet være pådriver i opposisjon til en prosess som allerede har tatt vel lang tid.

Embed

Det er dessverre mulig at politikere og andre som lever av offentlige budsjetter ikke føler det samme stresset som ansatte i privat sektor.

Da bør de spørre de 200.000 arbeidsledige som er permitterte eller oppsagte i private bedrifter som tar et skritt nærmere konkursen for hver dag som går.

For mange bedrifter er det et kappløp med tiden etter en påskenedstengning som ble en kalddusj i hotell- og restaurantbransjen landet over.

Norge har nå 705.000 førstegangsvaksinerte og rundt 200.000 som har vært smittet med covid-19. Det betyr heldigvis at stadig flere er immune mot koronaviruset, slik at vi kan håpe at pandemien etterhvert kulminerer. Det er lys i enden av tunnelen.

Inntil da må vi leve med smitterverntiltak, men de må begrunnes medisinsk.

Ingen får det bedre av at alle skal holdes nede fordi det er «urettferdig» at de får tilbake sine individuelle friheter.

PS! Hva mener du? Er smitteverntiltakene vi har nå riktige, eller bør de skjerpes/lettes på? Skriv din mening i et debattinnlegg!

Reklame

Disse gressklipperne er best i test