(Fredriksstad Blad): Det skjer nærmest ukentlig. Noen har blitt borte, eller har ikke kommet hjem som avtalt. Familie og venner er redde og engstelige. Hva kan ha skjedd? Det er umulig å ikke tenke det verste. Samme hva statistikken sier om at de aller, aller fleste kommer til rette i god behold.

Sterke følelser trumfer logisk tenkning i slike situasjoner, samtidig som man må forsøke å holde hodet kaldt. Vurdere sammen med politiet. Skal vi gå ut med etterlysning? Hva skal det stå der? Skal vi bruke bilde? Hvilket bilde?

Og med sosiale medier har vi fått en egenstyrt kanal for å spre bekymringene for den som er savnet. En kraftfull en.

Ti personer deler, hundre leser hver deling, ti av dem deler det de har lest, og så videre.

Snart er tekst og bilde av den savnede synlig for hundretusener av mennesker, langt utover det geografiske området der det er noe poeng at folk opplyses om leteaksjonen.

Folk tar også skjermdump av savnetmeldinger og poster helt på nytt, på egne profiler, i store grupper og på temasider, slik at de lever sitt eget liv uavhengig av den opprinnelige posten.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Og dette er noe grunnleggende bra. I enkelte tilfeller må man anta at folk kan bli funnet raskere og at konsekvenser kan bli avverget som følge av sosiale medier-dugnaden.

Men så skjer det at saken, stort sett alltid – og gjerne ganske raskt, blir oppklart. Som oftest med lykkelig utfall, og dessverre noen ganger på tragisk vis.

Da må vi sørge for at den som har vært borte og er kommet til rette, eller de pårørende til den som er funnet død, ikke blir påført en helt meningsløs ekstrabelastning i tiden etterpå. For disse postene, tekstene, bildene og skjermdumpene har potensial til nærmest evig liv i disse kanalene.

Og her kommer vi til huskelisten:

  1. Slett det du har postet eller delt om den savnede.

Verre er det ikke.

PS. I Fredriksstad Blad har vi gode rutiner på slikt, både i sakene våre og der vi deler dem. Men om du ser at det glipper også for oss, så ikke nøl med å gi beskjed!