Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
Fremskrittspartiet sørget for at avgiftene på snus ble redusert med 25 prosent fra nyttår, og prisen på en boks snus har gått betydelig ned.
Les mer her: Kreftforeningen raser mot dagligvarebransjens priskutt på snus
At prisen går ned når avgiften settes ned, ser ut til å komme som en overraskelse på Kreftforeningen og helseministeren. Til tross for at ingen i Norge dør av snus, er de bekymret for at reduserte priser kan føre til økt forbruk. De bør heller være bekymret for de 6000 som dør av røyking hvert år, og tvert imot være glade for at flere røykere går over til snus.
Snus er den viktigste grunnen til at nordmenn velger å reise til Sverige for å handle. De stengte grensene har vist at de høye avgiftene på snus i Norge betyr tapte arbeidsplasser og reduserte skatteinntekter. Enda viktigere enn det er snusens betydning for å redusere røyking i Norge.
For vi har stor forståelse for at Kreftforeningen ikke er opptatt av grensehandel. Det som er litt vanskeligere å skjønne er Kreftforeningens argumentasjon om at reduserte snusavgifter er dårlig for folkehelsen.
Les også: Nå er det full priskrig på snus i dagligvarehyllene
De burde være positive til reduserte avgifter på snus, fordi snus er et attraktivt alternativ for alle som røyker. Kreft som forårsakes av røyking dreper 4300 nordmenn hvert år, men ingen dør eller får kreft av snus. Derfor er det nesten 20 år siden EU fjernet kraftadvarselen fra snusboksene.
Svenske menn, som snuser mest av alle i hele verden, har Europas laveste forekomst av alle typer tobakksrelatert kreft.
En av verdens største internasjonale folkehelsestudier, «Global Burden of Disease», konkluderte i 2017 med at det på verdensbasis ikke finnes noen dødsfall som kan knyttes til snusbruk. Norske helsemyndigheter kan heller ikke dokumentere noen dødsfall knyttet til snus.
Les også: «Historisk» priskutt i snuskrigen
Både Sverige og Norge har svært lave røyketall sammenliknet med resten av Europa, og er også de eneste landene der snus er utbredt. Blant de som bruker hjelpemidler for å slutte å røyke, er snus det mest utbredte og det mest effektive. Snus er ikke et middel for røykeslutt, men et nytelsesmiddel.
Fremfor å føre en kamp mot et produkt som ikke er kreftfremkallende, burde Kreftforeningen innse at røyk er farligere enn alternativene. Hvis vi hadde klart å få alle røykerne i Norge over på snus, hadde problemet vært løst. Da ville det ikke vært noen som fikk kreft og døde av tobakksbruk.