Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Aslak Nore har begått ei bredt anlagt røverhistorie. Fortellinga bygger på noe som virkelig har skjedd, men «Havets kirkegård» består for det meste av rein dikting. Men Nore er en jævlig god dikter!

Hurtigruteskipet «Prinsesse Ranghild» forliste utafor Bodø. År 1940. Rett etter at Hitler hadde okkupert Norge. Ble skipet senka av miner britene hadde lagt ut?

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Eller kom eksplosjonen innafra? Forårsaka av eksplosiver - plassert av soldater som tilsynelatende var på tokt for Hitler, men av tyskere som egentlig var motstandsmenn? Altså landsforrædere?

Historia fortelles via tildragelsene som finner sted i en styrtrik familie, delvis beboende i Oslo, delvis i Bergen. År 2015. Det ligner ikke reint lite på miljøet som skildres i Jan Guillous fantastiske hundreårs-krønike.

«Farmoren» i familien begår selvmord. Men hvor er testamentet? Det er jo millionene det handler om for rikfolket. Selvmordet er i og for seg underordna - det vesentlige er hvordan arven skal fordeles.

Her kan du lese flere innlegg av Arild Rønsen

Men dette blir mye mer komplisert og adskillig mer interessant enn et arveoppgjør.

For var ikke formuen sylta ned i en stiftelse med link til en hemmelig organisasjon som forberedte seg på en tredje verdenskrig? «Noen militære hemmeligheter er ikke av typen at de kan betros folkevalgte og andre prinsippryttere. De finnes på private hender. Hvis du skriver om dette, står alt dette i fare. Da settes Norges okkupasjonsberedskap ti år tilbake.»

Nettopp. Stay behind. Finnes det spor av norsk motstandskamp under krigen begravd i kjelleren, under «hovedkvarteret» til stiftelsen SAGA? Var det sånn at tidligere fiender fant hverandre etter krigen - i kampen mot kommunismen? Kunne kollaboratører, krigsprofitører, ende opp som mottakere av det høythengende Krigskorset med sverd? Som takk for kampen mot okkupasjonsmakta?

Aslak Nore er det skriftlige språkets mester. Han skriver egentlig på streit bokmål, men når han finner opp romanen «farmor» har etterlatt seg, er han over i det reine ml-språket fra tidlig 70-tall:

«Mange av dem var blitt skremmende gode i norsk, og de velformulerte og presise foredraga tok alle for seg tragedien som hadde råka landet deres.»

Les mer fra Norsk debatt

Skipsforliset blir oppklart, ved hjelp av en dykkerdrakt som er Hamilton/James Bond verdig. Og arveoppgjøret? Hans arver hele greia. Og hvem er Hans? Tvillingbroren til Mads Gilbert. Og se så, om ikke andre karakterer er involvert i Vestens krigseventyr i Afghanistan, Libya, Irak …

To be continued. Og det er bare å glede seg.

ASLAK NORE

Havets kirkegård

Aschehoug