Den 6. juni 1944 var den unge fenriken om bord i «KNM Svenner» som stevnet mot den franske stranden med kodenavnet «Sword Beach». Den norske destroyeren var ett skip i en armada med fartøyer som brakte tusenvis av amerikanske, britiske, canadiske – og norske – soldater over Kanalen.

Datoen skulle gå inn i verdenshistorien som «D-Dagen».

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

«Tyskerjævler»

Et voldsomt slag fulgte, der bølge på bølge med allierte soldater veltet inn på strendene, mens tyske soldater fyrte løs med alt de hadde av maskinpistoler og bombekastere. Før dagen var omme, hadde 10.000 av dem mistet livet.

Men angrepet lyktes og de allierte greide å bite seg fast. Noen uker senere hadde de kastet tyskerne ut av Frankrike.

Monrad Mosberg hørte en britisk sersjant rope ut i morgengryet: «Kom ut og slåss, tyskerjævler».

Så ble «KNM Svenner» truffet midtskips av to tyske torpedoer. Kort tid etterpå fant Mosberg seg selv i det iskalde vannet, omgitt av kamerater som kjempet for livet. Etterpå anslo han at det tok en halvtimes tid før han ble plukket opp av en britisk båt.

Les også: Om Spielberg, Fabelmans, Schindler – og en ekte nazijeger

70-årsdag

På dagen 70 år senere var Monrad Mosberg tilbake i Normandie, der Barack Obama og Vladimir Putin feiret og markerte – sammen med statsledere fra hele Europa. Dette var bare tre måneder etter den russiske okkupasjonen av Krym, men verdenssamfunnet hadde ennå ikke oppfattet alvoret.

Så på D-Dagen feiret tilreisende prominens at nazisme og lignende styggedom var blitt utryddet en gang for alle.

Også Kong Harald hadde tatt turen, medbringende Gardemusikken – samt stortingspresident Olemic Thommessen, statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide. Med i følget var sju tidligere krigsseilere. Mosberg var den ene.

I småbyen Villons-les-Buissons ble den digre delegasjonen med nordmenn tatt hjertelig imot av ordfører Gerald Aniel. Flere av de godt tilårskomne veteranene benyttet anledningen til lystig flørt med 18 norske jenter fra en internasjonal skole i nærheten.

Men Monrad Mosberg var helt åpenbart ikke i humør til spøk og moro, noe ansiktsuttrykket sa alt om.

På stranden

Dagen etterpå ble han tatt med til stranden av en journalist fra Forsvarets Forum. Minnene ble for sterke om den blodige dagen, da mange norske kamerater befant seg blant tusenvis av falne som lå strødd utover. Han ville helst ikke bli der lengre tid enn det tok å få tatt noen bilder.

Totalt mistet 35 norske og to briter livet da «KNM Svenner» ble senket.

Mosbergs redningsmenn satte ham i land, men returen til England måtte han selv ordne. Så det varte seks døgn før fenriken kunne gå opp i Marinens hovedkvarter i London for å melde seg tilbake i tjeneste.

Der i gården var de så sikre på at han ikke hadde overlevd at dødsattesten allerede var utstedt.

Kong Olavs adjutant

Fire måneder senere var Mosberg i aktiv tjeneste som offiser på en motortorpedobåt. Etter at krigen var overstått, reiste den stillfarne karen hjem til Norge for å fortsette i Marinen. Han ble til slutt kapteinløytnant – en grad som på land tilsvarer oberstløytnant.

I flere år gjorde han tjeneste som adjutant for Kong Olav, en monark som valgte ut sine nærmeste medarbeidere med omhu.

Les også: Jeg håper at filmen om Narvik kan rette opp noe av dette bildet

Norske gater

I Villons-les-Buissons lå den første flystripa som norske piloter benyttet de første dagene etter «D-Dagen». Som høydepunkt for 70-årsdagen hadde kommunen gitt norske navn til flere gater og plasser i et nytt boligfelt.

Så både Kong Harald og Monrad Mosberg fikk oppleve at båndene ble klippet i Narvik-, Norge- og Oslo-gata – samt Hellands Plass. (Sistnevnte til minne om Johannes Helland – den første nordmannen som i 1944 landet flyet sitt der).

For to år siden ble den beskjedne krigshelten oppsøkt hjemme i Tvedestrand av Frankrikes ambassadør, som hengte den franske æreslegionen på 103-åringens bryst.

Den fikk plass ved siden av en allerede lang rekke utmerkelser.

Men dagens helt var mindre opptatt av heder og godord. Til gjengjeld frydet han seg stort over at Forsvaret hadde gitt barnebarnet permisjon for å komme hjem og være til stede.

Monrad Mosberg ble 105 år gammel.