Da det ble avslørt at den kristne, konservative senatskandidaten Herschel Walker hadde presset en av sine mange kjærester til abort, men nektet for det, rant det over for sønnen hans:

«Slutt å lyve og gjøre narr av oss», skrev Christian Walker på Twitter. Den unge Walker er en kristen influenser med flere hundre tusen følgere på TikTok. Han syntes lite om at faren hans skrøt av sine gode «familieverdier» under valgkampen i delstaten Georgia:

«Du er ingen familiemann når du forlot oss for å ligge med en haug med kvinner, og truet med å drepe oss slik at vi måtte flytte seks ganger på seks måneder for å komme unna volden din».

Da kom det også fram at Walker flere ganger har blitt beskyldt for å ha truet tidligere kjærester med både pistol og kniv, og har fått rettsordre om å holde seg langt unna.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Man skulle tro at slike avsløringer ganske raskt ville ha satt en stopper for en videre politisk karriere.

Her hjemme i Norge ville nok ikke en kandidat fra KrF fått særlig støtte verken fra eget parti, eller velgerne dersom han hadde presset en kjæreste til abort – og etterpå løyet om det. Men slik er det ikke i USA.

Fotball-legende og Trump-supporter

Er man en tiljublet fotball-legende kan man selvsagt bli stjernepolitiker. Slik tenkte man i det republikanske partiet i delstaten Georgia. Herschel Walker var en av landets beste i amerikansk fotball på 1980 og -90-tallet, og ble i år stilt opp som kandidat til Senatet – overhuset i USAs nasjonalforsamling.

Hvem som vinner i Georgia kan avgjøre om Republikanerne tar over makten i Senatet etter mellomvalget 8. november.

Den tidligere fotballspilleren har lenge vært en ivrig tilhenger av Donald Trump, som jublet over valget av Walker som senatskandidat.

De konservative kristne i partiet likeså. For Walker erklærte at han var en absolutt motstander av abort. Ingen unntak for voldtekt, incest eller når mors liv er i fare.

Pinlig avsløring

Derfor ble det jo litt pinlig da en kvinne nylig fortalte pressen om aborten han hadde presset henne til – og betalt for. Hun kunne vise til en kopi av sjekken som hadde ligget inne i et kort med ønsker om god bedring. (Ja, man driver fortsatt med sjekk som betalingsmiddel i USA!)

Walker svarte for seg på TV-sendingene med å si at han ikke ante hvem det kunne være som ønsket å lyve om dette. Så kom kvinnen tilbake i pressen og mente at det burde han vite. For de hadde jo også et barn sammen. Et hun hadde insistert på å bære fram, men som han også hadde villet at hun skulle abortere.

Så viste det seg dessuten at Herschel Walker hadde en rekke andre barn, med mange kvinner. Et av barna var den 23 år gamle Christian, som offentlig protesterte mot sin fars framferd og hykleri.

Full støtte fra Republikanerne

Da satte Republikanerne inn sine motstøt: «Herschel har benektet anklagene mot ham, og jeg tviler ikke på hans ord», skrev Donald Trump på sitt sosiale medium «Truth Social». Når autoritære politikere lyver, liker de gjerne å kalle det «sannhet». Slik Trump også gjør når han hele tiden gjentar den store løgnen om at han vant presidentvalget i 2020.

«Herschel Walker blir baktalt og utskjelt av «Fake News»-mediene og – selvfølgelig – Demokratene», skrev Trump videre. Han fikk følge av både sentralstyret i Det republikanske partiet og flere framstående politikere i partiet:

«Når Demokratene er i ferd med å tape, slik de gjør akkurat nå, lyver og fusker de og skitner til sine motstandere», sa senator Rick Scott i Florida.

Unnskyldes med hjerneskader

En annen republikansk nestor, Newt Gingrich, mente Walkers oppførsel kunne unnskyldes fordi han hadde «fått så mange hjernerystelser på fotballbanen». Det har han nok. En studie viser at nesten 90 prosent av alle amerikanske fotballspillere får små eller store hjerneskader i løpet av karrieren.

Oppmuntret av støtten fra eget parti kom Walker med en slags innrømmelse:

«Hvis jeg hadde betalt for aborten, så er det jo ingen ting å skamme seg over.»

En som slett ikke skammer seg over sin kandidat er den konservative radioverten Dana Loesch: «Jeg bryr meg ikke dersom Herschel Walker betalte for en abort. Jeg vil at vi skal få kontroll over Senatet.»

Så klart kan det sies: Republikanernes abortmotstand dreier seg verken om moral eller beskyttelse av det ufødte liv – men om ren, naken makt.

Å godta en abort er ok dersom det kan føre til flertall i Senatet. Men ikke dersom den vil redde livet til den gravide kvinnen.

Den politiske striden om abort var hissig i alle Trumps fire år som president. I USA er det ikke en lov som har gitt amerikanerne rett til selvbestemt abort siden 1973, men en kjennelse i Høyesterett – den såkalte Roe v Wade.

Les også: Norsk presse later stadig som om amerikanske abortlover er hinsides, erkekonservative og høyreekstreme

Etter at Trump hadde fått inn tre nye konservative dommere ble Roe v Wade kjent død og maktesløs i juni i år. Heretter skal hver delstat selv kunne bestemme om abort skal tillates eller ikke.

17 delstater har allerede innført forbud eller strenge restriksjoner mot abort. Og det er ventet at til sammen 26 delstater styrt av Republikanerne kommer til å innføre forbud. Dermed vil retten til selvbestemt abort forsvinne i mer enn halvparten av USAs delstater.

Dette har skap en kraftig protestbølge, særlig blant USAs unge kvinner. Demokratene fikk vind i seilene og håpet at abort-kjennelsen i Høyesterett kunne hjelpe dem med å seire ved valget til Kongressen – USAs nasjonalforsamling.

Flertallet bestemmer ikke

For Demokratene har folket på sin side: 61 prosent sier at de støtter retten til selvbestemt abort. Republikanerne trenger likevel ikke å bekymre seg. De må bare vinne noen få vippestater for å få flertall i Senatet. Gjør de det, kan de hindre ethvert lovforslag om å gjeninnføre retten til selvbestemt abort i hele USA.

Problemet for Demokratene er den ganske urettferdige amerikanske valgordningen. Flertallet av befolkningen bor i store delstater på øst- og vestkysten. Men alle delstater, uansett hvor små de er, har to senatorer. Det betyr at Wyomings 584.000 innbyggere har like stor innflytelse over lovgivningen i Senatet som Californias 40 millioner.

Les mer fra Norsk debatt

«Vår drittsekk»

Ved dette mellomvalget er Georgia en av delstatene som kan avgjøre hvilket parti som får flertallet i Senatet. Derfor er Walker så viktig for Republikanerne.

Foreløpig ligger han dårligere an på meningsmålingene enn Demokraten Raphael Warnock, som har senats-setet i dag. Men kanskje forbausende for nordmenn: Populariteten til Walker har ikke sunket etter abort-avsløringen.

På samme måte som Trump heller ikke ble straffet av velgeropinionen etter offentliggjøringen av de famøse sitatene fra Access Hollywood-båndene: «You can grab them by The pussy».

Mange av de hyperkonservative kristne som støtter både Trump og Walker holder seg trolig til det gamle politiske slagordet: «Han er kanskje en drittsekk. Men han er vår drittsekk».

Her kan du lese om Nettavisens spaltister