På mandag var det den store muslimske id-feiringen. Det var spennende å være i Oslo sentrum og se festkledde kvinner og menn på gata.

Det foregikk en id-feiring og seremoni på Rådhusplassen. NRK også hadde en sending om festivitetene.

Les også: Støre snakket om ekstremisme på ramadan-festen - ble møtt med applaus

Sameksistens og respekt for andre mennesker

Feiringen symboliserte slutten på en måneds faste, noe som krever utholdenhet og sterk vilje. Man lærer å sette pris på mat, noe som man i hverdagen kanskje ikke ofrer en tanke på - spesielt her i Vesten. Å faste kan sammenlignes med en slags spirituell rens for muslimer, en måte å komme nærmere deres Gud på.

Min far var troende Sufi, en mer avslappet type muslim. Han oppfordret meg aldri til å faste eller tvang meg til det. Som barn ville han beskytte meg fra å skade meg ved å faste. Jeg sto allikevel opp før soloppgangen i solidaritet med ham, pappajente som jeg var, da han tok litt nattmat før fasten skulle starte for fullt dagen etter.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

I anledning id-feiringen så jeg en del av mine muslimske venner dele bilder av fargerike delikatesser de hadde laget spesielt for feiringen. Enkelte innvandrerkvinner på gata hadde fine festklær på seg og hadde pyntet hendene med henna. Det var en spesiell stemning i hovedstaden denne kjølige vårdagen i mai.

Det er slik det må være i et demokrati, hvor folk skal få lov å feire sine høytider mens statsoverhoder gratulerer dem. Det er det religionsfrihet og demokrati dreier seg om. Det dreier seg om sameksistens og respekt for andre mennesker. På lik linje som man feirer jul og 17. mai, feirer man også andre lands tradisjoner.

Juletrær langs motorveien i Teheran

I mitt land Iran pleide vi ha et mangfold av religioner og folkeslag, selv om vi ikke hadde et demokrati. Vi var et tolerant samfunn. Som persere var vi stolte, spesielt av å ha det største jødiske samfunnet i Midtøsten. Kristne var respektert, jul ble feiret, store kjøpesenter pyntet til jul og juletrær ble solgt langs motorveien i Teheran. I mitt eget nabolag bodde mange kristne og et par storslagne kirker var nabolagets stolthet.

Vi har fremdeles mange folkeslag og religioner i Iran, kirkene og templene er der. Men etter at islamistene tok kontroll over landet etter revolusjonen av 1979, reiste tusenvis av jøder ut av Iran og flyktet til land som USA og Israel, av frykt for deres liv. Et par av dem ble henrettet for å ha gjort forretning med Israel.

Les også: Jeg ber om at ingen religion skal få makt over politikken. Amen

Kristne har dessverre ikke lenge åpne kirker, og de må adlyde islamistenes lover, noe som er trist. Nykristne eller de som konverterer fra islam til kristendommen, blir straffeforfulgt. Iran er nummer én i verden når det gjelder konvertering til kristendommen.

Da jeg var i Iran, ble jeg selv vitne til diskriminerende oppførsel mot en jødisk nabo. Det er antisemittisme forkledd som antisionisme som landets myndigheter driver med til daglig. Iranske jøder er redde for å besøke sine slektninger i Israel. Bahaier blir forfulgt og satt i fengsel, kun for å være Bahai.

Iran som et islamistisk land er blitt et sært og spesielt land, selv blant muslimske land. Dessverre er den måten islamistene styrer landet ikke ulikt Taliban og andre islamister på mange områder.

Les flere kommentarer fra Mina Bai

Etter at et par arabiske land langs Persiabukta normaliserte deres relasjon med Israel, har vi nå jødiske templer i for eksempel Emiratene. En stor kirke er også bygget der, noe som er ganske spesielt. I Saudi Arabia kan ikke ikke-muslimer reise til Mekka. I Egypt blir kristne koptere forfulgt av andre, selv om landets styre har støttet dem. Da Afghanistan for andre gang ble tatt over av Taliban i august, måtte den siste gjenværende jøden i Afghanistan forlate landet for godt.

Mangfold blant innvandrere

I slutten av mars feirer iranere deres store feiring Nowruz fra pre-Islamske tider. Nowruz er en stor og eldammel fest som feires i mange land i Asia, i Iran, Afghanistan, Kazakhstan, Georgia, Azerbaijan, deler av Tyrkia, India, Pakistan, Kurdistan og så videre.

Les også: I dag feirer vi Nowruz - en velkomstfest for våren

USAs president Joe Biden og hans utenriksminister Anthony Blinken gratulerte Nowrus slik de gratulerer den muslimske Id-feiring til muslimer. Nowruz også er erkjent og listet hos UNESCO som en eldgammel tradisjon.

Til neste år håper jeg at rikskanalen sender et tv-program om Nowruz også. Slik kan nordmenn, kule og åpne som de er, se mangfoldet blant innvandrere og bli kjent med vår eldgamle feiring – full av dans, sang og dikt.

Les mer fra Norsk debatt