Dinosaurene døde ut fordi de ikke klarte å tilpasse seg en ny verden. Enkelte eksperter tror planteeterne ikke lenger fant plantene de var avhengige av, som igjen førte til at kjøtteterne ikke fikk planteetere å spise. Enkelt, og ganske oversiktlig rent historisk.

Problemet er at det skjedde over mange millioner år. Tyrannosaurus Rex er nærmere mennesker i tid enn den er Stegosaurusen.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Noen ting tar tid.

Andre ting skjer enormt fort.

Det som nå har den aller høyeste farten er kunstig intelligens. En teknologi som vil radere bort mange tusen jobber. Som møter enorm motstand fra enkelte.

Motstand mot ny teknologi er ikke noe nytt. Noen er mot det som er nytt fordi det er nytt. De fleste mennesker er også redde for det som er nytt.

Skepsis.

Forsiktighet.

Mulighetene ny teknologi gir vil misbrukes.

Les også:15 trender som faktisk vil prege deg og meg i 2023


Norskamerikaneren Thorstein Veblen skrev om teknologideterminisme. Veblen skrev også om at konsum av varer ofte har et formål å vise velstand for omgivelsene, mer enn å tilfredsstille behov. Ting er aldri svart og hvitt. Det er ikke nødvendigvis det vi ser i vårt eget speil som er virkeligheten. Selv om vi kikker ut bakvinduet fra lastebilen vår. Veblen skrev nemlig også om konseptet teknologideterminisme. Det er at man ikke ser konsekvensene av en ny teknologi. At det kan føre til store historiske nyvinninger.

Forsteder til byer skapte oljekrise. Trykkpressen førte til revolusjon. Internett ga oss et informasjonssamfunn.

Og nå er kunstig intelligens her. For deg og meg. Som nok en gang vil snu verden på hodet.

Her kan du lese flere kommentarer av Pål Nisja-Wilhelmsen

W.I. Thomas og D.S. Thomas skrev følgende i 1928:

«Hvis mennesker definerer situasjoner som virkelige, så blir de virkelige i sine konsekvenser.»

Samtidig hjelper det ikke motsatte. Å definere en virkelighet som finnes som uvirkelig gjør ikke at den ikke finnes. Det hjelper ikke å tro eller si at kunstig intelligens ikke vil påvirke din jobb. En kjøttetende dinosaur måtte rett og slett avfinne seg med at det var mindre planteetere, og kanskje da spise en annen kjøttetende dinosaur så lenge det gikk.

Å mene at kunstig intelligens skaper glorete løsninger, falsk tekst, feilslutninger, ødelegger skolen, gjør oss dummere eller annet er i og for seg helt greit. Problemet er at hvis man istedenfor tar Thomas-teoremet, og kaster seg på toget slipper man å stå igjen på perrongen.

Og toget går nå.

Les også: Det er når elendigheten kommer inn i stuene våre, at vi virkelig går berserk

Denne gangen er det ikke manuelle, tunge jobber som blir borte. Nå er det funksjonærene som bør lære seg å legge rør, mekke biler eller være kreativ. Eksperter hevder at 20 prosent av dagens funksjonærjobber kan bli borte.

Finans- og bankansatte som jobber med investering, vurdering av søknader og lignende med modellering og evaluering, samt kjøp og salg vil rett og slett bli overflødige. Overfladisk programmering, design og enkle løsninger blir radert ut. Regnskap? Hva er vitsen med et menneske som kan gjøre feil? Korrekturlesere? Hvorfor skal vi ha advokater når en kunstig intelligens kan lese alle juridiske dokumenter som finnes, oppsummere dem og rett og slett finne ut hva som er korrekt framgangsmåte? Saksbehandler i kommunen? På tide å ta det kurset!

Det kunstig intelligens vil gjøre er å revolusjonere hvordan du og jeg jobber med kreative løsninger. Ingen kunstig intelligens ville kommet på å skrive denne kommentaren, foreløpig. Den kunne kanskje skrevet den (se nederst) i en form i dag, og bedre i morgen. Kunstig intelligens vil fri oss fra de kjedelige, repetitive kontorjobbene som egentlig ikke bringer oss videre. Så vil du og jeg, om du har billett på toget, kunne være med på en framtid hvor jobben er mer kreativ, praktisk og morsommere.

Les også: Hjertesukk fra en tenåringspappa: Mitt forslag til nye valgfag i skolen

Skoler i New York er blant mange som har bannlyst kunstig intelligens (ChatGPT). Lærere og ledere i de skolene hadde sikkert bannlyst kalkulatorer da de kom, eller bøker da de ble allment tilgjengelig på språk folk kunne lese. Lærerne som ikke kan tilpasse seg til en ny hverdag vil måtte seg etter andre jobber. Det er nok heller lærerne som ikke lærer barn og unge hvordan de smartest og – riktig – skal bruke kunstig intelligens som burde bannlyses.

PS! Ekspertene i World Economic Forum sier at 85 millioner jobber vil bli borte på grunn av kunstig intelligens. Samtidig sier de at den vil skape 97 millioner nye jobber.

Kunstig intelligens i dagens versjon klarer i å være oppdatert nok på det som har skjedd akkurat nå, spesielt ikke de versjonene som er tilgjengelig for oss vanlige dødelige. Det kan forandre seg, og derfor vil ikke kunstig intelligens i dag skrive gode nok kommentarer om det som akkurat har skjedd eller skjer. Den er heller ikke spesielt god til å gjette på framtiden.