I kjølvannet av at Åsa Linderborg for noen dager siden skrev i NRK Ytring at hun ikke lenger ønsket å vise seg på TV fordi hun synes hun ser for gammel ut, argumenterer en rekke kvinner i sosiale medier med at grått hår, rynker og andre alderstegn er vakkert, og at kvinner som fikser på utseendet ser syke, kunstige og fæle ut.

Det heies på dette budskapet og ropes amen. Med utropstegn og hjerter.

Dermed havner mange kvinner i en klassisk felle, også kalt hersketeknikk, servert av nettopp kvinner: «Damned if you do, damned if you don't».

Hetses, uansett valg

Mange, særlig kvinner, hetses helt åpent for alderstegn, av nettopp kvinner. Eksemplene er mange på sosiale medier. Ikke minst får profilerte personer gjennomgå. De får det offentlig, så vel som på DM.

Les også: Sarah Jessica Parker raser etter utseende-kommentarer: – Kvinnefiendtlig

Hvis kvinner derimot fikser på disse alderstegnene, møter de gjengen som dyrker det å bli eldre med «verdighet». De som kaster skam og stigma mot de «kunstige» og forfengelige, og som etter deres mening mangler tilstrekkelig egenverdi og selvfølelse.

Det disse kritikerne kanskje ikke innser, er at de fleste som har fikset seg litt (!), ikke ser hverken kunstige eller syke ut. Det er bare å ta en kikk på omsetningstallene for diverse typer behandlinger/inngrep for å få en idé om hvor mange som benytter seg av tilbudene - i varierende grad. Menn står også for en stor del av omsetningsøkningen.

De vi derimot legger mest merke til, er de som kanskje har overdrevet litt i jakten på den tapte ungdommen eller skjønnheten. Som aldri kan gjenvinnes. Eller kanskje ikke.

Gir blaffen

De aller yngste i dag har helt andre preferanser enn oss (godt) voksne. Mange av dem synes ikke det gjør noe om de ser «kunstige» ut. Tvert imot. Og de gir fullstendig blaffen i hva vi måtte mene om det. Ære være dem for det.

Det er ingen som helst grunn til å tro at kvinner, eller menn, vil slutte å fikse på eget utseende. Vi mennesker har til alle tider gjort det, eller forsøkt å gjøre det, og tilbudet i dag er større enn noen gang. Når mulighetene er der, vil også mange benytte seg av det. Etterspørselen er enorm. Og den vil neppe avta.

Og hva er egentlig problemet?

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Hvorfor bryr vi oss?

La oss godta andres valg, uten å dømme. Noen tatoverer seg over hele kroppen, piercer seg i ansikt og diverse andre steder. Andre tar en «lift» og noen fyller ansiktet med «fyllstoff». Enkelte velger en trutmunn større enn Donald Duck, og andre farger håret grønt.

Hva så? Hvorfor bryr vi oss?

Vår smak er ikke deres. Våre normer er ikke deres.

Og hvis noen er så fortvilet over hvordan de ser ut at de ikke vil vise seg offentlig, så tviler jeg på at heiarop om grått hår, poser under øynene, hengende kjaker, rynker og slapp hals er redningen. De har garantert forsøkt å tenke det selv.

Les mer fra Norsk debatt

Løsningen for dem som sliter med eget speilbilde er ikke nødvendigvis å fikse på utseendet. Men for noen er det det. Noen er superlykkelige over å få hjelp til å korrigere det som plager dem. Andre trenger noe helt annet. Men det finner de neppe på sosiale medier. Eller gjennom andres fordømmelse.

Denne teksten ble først publisert på skribentens Facebook-side.