Gå til sidens hovedinnhold

Kvinnene i Afghanistan vet hva de har i vente

En ting er sikkert: Afghanske kvinner er ikke samme kvinnene de var for 20 år siden.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Dersom vestlige verdier blir lagt til grunn, kan kvinners rettigheter ivaretas fullt ut i et samfunn. Islamske Sharia-lover er derimot kvinnefiendtlige og betrakter kvinner som mindreverdige annenrangsborgere.

Kvinners rettigheter varierer i islamske land. Der religion og stat er adskilt, er kvinners kår atskillig bedre enn i fundamentalistiske, islamistiske land. Men ingen islamske land har likevel klart å gi kvinner de samme rettigheter som i vestlige land.

Det er på tide å erkjenne dette.

Les også: Terrorangrep kan skje «i løpet av timer»: - De norske styrkene er godt forberedt

Situasjonen er kaotisk

Situasjonen i Afghanistan er kaotisk. Det sekulære styret i Afghanistan har falt. Det er mye som er midlertidig og uklart.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Så langt har Taliban stiftet det islamske Emiratene av Afghanistan og sagt at de vil ha en Amir (leder) og et islamsk råd. Alt skal bestemmes av dem, etter islamske lover.

Når Talibans talsperson, Zabiullah Mujahed, har blitt spurt om hva som vil skje med kvinnerettigheter og ytringsfrihet, svarer han at de skal respekteres innenfor rammen av islamske verdier.

Noe lignende har vi hatt i 42 år i Iran. I praksis innebærer dette den verste form for diktatur, nemlig det religiøse. Kvinnene, minoriteter og homofile er de største taperne under et slikt regime.

Forakt for vestlige verdier

Nå må det bli slutt på å tro at islamistiske styresett vil kunne gi menneske- og kvinnerettigheter, om det så er Talibans islamsk Emiratene, eller den islamske republikken Iran. Politisk islam, eller der islam og sharia-tolkninger fullt ut blir lagt til grunn for det politiske styret, er katastrofalt for menneskerettigheter og kvinnerettigheter.

Les også: Joe Bidens motbydelige svikt i Afghanistan

Islamister mener at menneskerettigheter og demokrati er konstruerte konsepter, laget av vesten, og de ser dermed med forakt på vesten og på vestlige verdier. Dessverre er det også hårfine skiller mellom «ordinære» muslimer og islamisters syn på en del områder.

For kvinnene betyr dette å være underlagt menn, noe vi iranske kvinner har følt på kroppen 42 år under islamistisk styre.

Afghanistan før Taliban

Man kan si mye om Afghanistan før Taliban, men kvinnene kunne jobbe og studere i storbyer som Kabul eller Harat. Det var kvinner i parlamentet, kvinnelige visepresidenter, det var kvinner som jobbet i media og som kunstnere. Samtidig kjempet de mot et svært patriarkalsk og kvinnefiendtlige samfunn.

Vesten gikk ikke inn i Afghanistan for kvinnerettigheter, men for å jage Osama Bin Laden. Men, når vesten går inn et sted, promoterer de samtidig kvinnerettigheter og likestillingsideal.

Les også: Lærdommer fra et nederlag

De siste dagene har det vært mange vitnemål fra afghanske kvinner på sosiale medier. Iranske, kvinnelige aktivister og afghanske kvinner har knyttet bånd.

Vi vet egentlig hva vi har i vente.

Frykt, flukt og fremtidsutsikter

Man kan begynne med den amerikanske CNN-reporteren, Clarissa Ward, som pleide å rapportere utildekket fra Afghanistan. Nå er hun kledd i svart fra topp til tå. Taliban sier kvinnene får lov å gå ut av huset, men må være tildekket.

En rekke afghanske kvinner som jobbet i regjeringen, sportsutøvere og kvinnelige artister har flyktet fra landet. De som er blitt igjen - og det er mange av dem - frykter for egen sikkerhet og for fremtiden. Kan de fremdeles gå på jobb eller skole, spør de.

En kjent TV-reporter ble sendt hjem av Taliban, til tross for at hun hadde dekket seg til i heldekkende drakt.

Ifølge rapporter har kvinnelige studenter i Herat også blitt sendt hjem fra skolen og blitt fortalt at de ikke trenger å komme tilbake.

Ifølge lokale medier var det flere kvinner enn menn innskrevet ved byens universitet.

Her kan du lese flere kommentarer av Mina Bai

Den tidligere kapteinen på kvinnelaget i Afghanistan, Khalida Popal, ba nylig lagkamerater om å ødelegge ID-kortene sine og brenne landslagets drakter for egen sikkerhet.

Det er trist å se at en god del av de såkalte «Robotlag-jentene» i Afghanistan måtte flykte. De har fått mye internasjonal oppmerksomhet det siste året, blant annet for å være med å utvikle enkle ventilatorer som kan brukes i behandlingen av Covid-pasienter, i samarbeid med det amerikanske eliteuniversitetet MIT.

Taliban selv sier at de har forandret seg.

Med nebb og klør

Vestens øyne er nå rettet mot Taliban.

Dermed er det usannsynlig at de kommer til å steine og henrette kvinner som for 20 år siden. Taliban trenger penger for å styre landet.

Dette får de neppe dersom de fortsetter med sine grusomheter. Men det er heller naivt å tenke at disse islamistene har forandret sine grunnleggende kvinnefiendtlige verdier.

En ting er sikkert: Afghanske kvinner er ikke de samme kvinnene de var for 20 år siden.

De kommer til å kjempe mot Taliban, slik iranske kvinner har kjempet med nebb og klør for sine rettigheter i 42 år mot presteskapet.

Men denne kampen er ingen dans på roser, i et samfunn allerede gjennomsyret av patriarkatet.

Les mer fra Norsk debatt

Kommentarer til denne saken