I en serie kommentarer setter Nettavisen søkelys på forholdene i Qatar under fotball-VM

I to dager satt jeg og så spent på Dagsrevyen og reportasjen fra Doha Qatar. NRK leverte. Men den ellers svært så flinke NRK-reporteren i Qatar serverte oss dessverre det samme som Qatarske myndigheter.

Vi fikk høre at myndighetene i landet har «gjort mye» for å tilpasse lovene for at fotballtilhengere skal kunne få en best mulig opplevelse. De får være homofile under kampene og kan drikke alkohol på spesielle steder. Men usømmelig oppførsel er fremdeles ikke akseptert.

Les også: Ytringsfriheten har inntatt gressmatta

Vi får heller ikke se en eneste Qatarsk kvinne som får uttale seg fritt om situasjonen i landet, ei heller en homofil eller en fremmedarbeider.

Allikevel får vi servert at vi i Vesten er hyklerske fordi vi maser om menneskerettigheter. Og når vi trenger olje, henvender vi oss til Qatar.

Men hva har dette med brudd på menneskerettigheter å gjøre? Er ikke dette misvisende Whatabouthisme?

Ja, det er riktig at fotballfesten er en folkefest. Og ja, vi trenger å se inn i andre kulturer og verdener og ikke bare være opptatt av vår egen. Men, menneske- og kvinnerettigheter er universelle begrep som ikke kan erstattes av glitter og glam, ei heller bør det unnskyldes med fattigdom.

Qatar er faktisk et av de rikeste landene i verden. Rikere enn Norge.

Kvinnene blir systematisk begrenset

Kvinnene i landet er underlagt et utdatert mannlig vergesystem når de skal søke jobb i statlige organer, studere, gifte seg, be om skilsmisse eller reise ut av landet, ifølge Human Rights Watchs rapport fra 2021. Rapporten viser til vergesystemet på 94 sider med tittelen: «Alt jeg gjør, er knyttet til menn.

I rapporten kan man lese hvordan kvinners liv blir systematisk begrenset når det gjelder retten til å be om skilsmisse, rive seg vekk fra voldelig ekteskap, eller få foreldrerett til egne barn etter skilsmisse.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det er hårreisende å lese om hvordan kvinnene for eksempel, uansett alder, må be om tillatelse fra tidligere ektemenn for å gifte seg på nytt. I ekteskapet må de be om mannens tillatelse til å jobbe, studere eller til å reise ut av landet. Systemet er basert på Sharia-lovgiving.

Qatarske kvinner har vært banebrytende på mange felt, men vergesystemet er det offisielle systemet i landet. Kvinner i Qatar viser motstand i form av online kampanjer, men det er vanskelig å få budskapet ut på grunn av sterk kontroll og sensur i landet.

Viktig å kritisere myndighetene

I 2020 ble den en internasjonal skandale da kvinnene om bord på et Qatarsk fly på vei til Australia ble beordret til å stige av og utsatt for gynekologisk undersøkelse. Bakgrunnen var at det ble funnet et forlatt, nyfødt barn på en av flyplassens toaletter. Myndigheter skulle finne moren.

Selv om statsminister i landet beklaget hendelsen og sparket politimannen som beordret kontrollen, har nå syv australske kvinner om bord saksøkt Qatar for den traumatiske hendelsen.

Les mer fra Norsk debatt

Dette er bare ett eksempel på hvordan landet behandler kvinner.

Derfor er det viktig å kritisere landet og myndighetene nå. For når kameraene slås av og fotball-VM er over, blir det «business as usual» for kvinnene.