0-8 FOR ENGLAND åpnet døra for Hege Riises opprykk i NFFs trenerhierarki. 0-1 for Østerrike banet veien. Etter fem og et halvt år og tre sluttspill under Martin Sjögren var Norge tilbake til start.

Det var ingen framgang å spore, det var bare stygge nederlag og frustrasjon.

Martin Sjögren står selvfølgelig ikke med ansvaret alene, men det ble hans å ta.

Dette er saken: Hege Riise ny landslagssjef for Norge: – Det største

DET ENESTE SOM var sikkert etter Norges EM-fiasko var at fotballjentene skulle ha ny landslagstrener. Det var ikke noe å lure. Man skriver ikke kommentarer med skjulte garderinger etter å ha blitt slaktet i et mesterskap der medalje var ambisjonen. Man sier det som det er.

Der og da, etter 0-8 for England, var det slutt for Martin Sjögren.

Fotball er ikke mer komplisert enn som så.

NESTEN LIKE SIKKERT var det at arvtakeren kom til å bli Hege Riise. Du kan nesten si hun ansatte seg selv. Er det en som krysser av alle boksene, så er det henne. Hun var allerede på lønningslista i NFF, var klar for opprykk og hadde akkurat tatt G19-jentene til et sensasjonelt EM-sølv.

Hallo!

Finnes det «no brainere» i denne bransjen, så var det Hege Riise for Norge kvinner A.

Les også: NFF må ta grep, hun heter Hege Riise

HEGE RIISE HAR spilt det meste, hun har 188 kamper for Norge. Ingen har flere landskamper enn henne, ingen kvinner og ingen menn. Som spiller har hun vunnet alt som vinnes kan bortsett fra Champions League.

Det siste har en enkel forklaring, Champions League for kvinner eksisterte ikke før sesongen 2009/2010.

Alt det andre – EM-gull, VM-gull, OL-gull og norske seriemesterskap og kongepokaler – har hun navnet sitt på.

I tillegg, fordi internasjonale referanser er en del av kriteriene, har hun trent både USA (assistent 2009-2011) og England (2021)

Hvis Hege Riise ikke skulle få jobben, hvem skulle få den da?

Hvis Hege Riise ikke skulle få jobben nå – når?

TRE AV FIRE semifinalister i EM har kvinnelige landslagstrenere – England, Tyskland og Frankrike – og på Wembley søndag kveld var finalen en taktisk kamp mellom to kvinner. Det synes å være en fordel. Eller for å si det på en annen måte, jeg tror det er en fordel.

Jeg er mann og vet ingenting om hva det vil si å være i en kvinnelig fotballgarderobe, men jeg tror det hjelper å være kvinne.

Jeg tror det hjelper på atmosfæren, forståelsen og samholdet i gruppa.

Her kan du lese flere kommentarer fra MortenP

EM I ENGLAND la lista for Hege Riises framtid som trener. Hun har aldri hatt en større utfordring. Sammenlikner du Norges forsvarsspill med det de beste lagene presterer, er det et hav av forskjell.

Norge henger etter på absolutt alle parametere.

Legger du EM-kampene til grunn er vi faktisk ikke i nærheten.

Les også: Ada skal ingen steder, Sjögren må gå

OM ETT ÅR skal Norge til VM i Australia og New Zealand. Det er ikke en kommentators oppgave å gi råd, men en smule selverkjennelse er å anbefale.

Litt mindre snakk om medaljer betyr ikke at vi reiser til VM uten ambisjoner.

Det vil heller ikke skade noen.

Litt mer snakk om organisering og struktur gjennom soneforsvar med gode avstander tar ikke fokus fra verdensstjernene vi tross alt har framover på banen.

Det vil snarere hjelpe dem.

Les også: Ansettes Hege Riise like kjapt, blir dette bra

AKKURAT NÅ ER Norge som et kjøretøy med et par punkterte hjul. Det er på felgen og trenger hjelp. Norge kvinner A har de facto stått i grøfta siden Martin Sjögren mistet styringa etter ti minutter mot England for noen uker siden.

Prio en er å få det i bevegelse framover mot de to siste kvalifiseringskampene, prio to å få det til å gå i brukbar marsjfart mot VM.

Uten å skynde seg.

Dette er Nettavisens spaltister

NÅR DEN TID kommer neste sommer vil alt som skjer av gode ting være en bonus. Om ikke annet var sommerens EM en realitetssjekk og en øyenåpner. Vi er ikke bedre, det er sannheten. Det var ikke uflaks og marginer.

Skal Hege Riise gis de mulighetene hun fortjener, må det være utgangspunktet for ansettelsen.

Det kommer sluttspill etter VM 2023 også.

Det haster ikke.