Etter at det ble oppdaget smitte av det muterte covid-19 viruset i Nordre Follo ble alle innbyggere i kommunen sterkt oppfordret til å holde seg innenfor sin kommune for å isolere smitten. I tillegg ble det gjort tiltak som generell nedstengning av ordfører Hanna Opdan og kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold. Dette gjaldt blant annet butikkene på Ski storsenter, som ikke regnes som nødvendige.

Les saken: 65 smittede er tilknyttet utbruddet i Nordre Follo – seks bekreftet med den britiske varianten

Dette medførte en umiddelbar panisk reaksjon i Nordre Follo kommune. Som bosatt i nabokommunen Ås, handler jeg på Vinterbro senter. Da jeg kom dit denne fredagen var det nesten ingen parkeringsplass å oppdrive utenfor senteret.

Inne på senteret var det som å se et julehysteri. Folk med flere handlevogner, og ikke minst en endeløs kø fra polet til langt ut i parkeringshuset. Det var da helt tydelig at innbyggere i Nordre Follo hadde dratt til nabokommuner som hadde åpne butikker og pol.

Les også: Nedstengning av Oslo-regionen – kjøpesentre stenges, skolene på rødt nivå

Trodde virkelig Hanna Opdan og kommuneoverlegen at deres budskap denne dagen skulle bli fulgt til punkt å prikke? Ved å stenge ned Ski Storsenter og vinmonopolet denne fredagen, klarte de altså å skape en situasjon som var med på å spre mulig smitte utover kommunegrensen, i stedet for å isolere smitten i Nordre Follo, som var intensjonen.

Hvor naiv kan man bli? Ved å stenge ned umiddelbart, i stedet for å samkjøre en felles nedstengning med alle kommuner i regionen, skapes en langt farligere situasjon.

Vi kan bare håpe at de som sitter ved makten tar dette til ettertanke når store deler av landet også blir nedstengt. Man skulle tro at de hadde lært etter hamstringen og panikken som oppstod i mars 2020.