Leksefri skole har vært en omstridt debatt. Det siste året har elevene ved Åfoss barneskole i Skien kjempet for å innføre leksefri skole – og det klarte de.

Det er ingen tvil om at ungdommen prioriterer å begrave nesene i smarttelefonen fremfor å gjøre lekser, men å svartmale unges selvdisiplin er rett og slett hårreisende.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Pakkes i bomull

Mange foreldre mener at lekser er gammeldags og virker mot sin hensikt. Andre alternativer er at barna gjør leksene på skolen med tilgang til hjelp slik at familien ikke trenger å bry seg om barnets skolearbeid.

Samtidig viser OECD- undersøkelsen PISA at 70 prosent av norske elever hadde kritisk dårlige leseferdigheter. I stedet for å løse problemet i dagens utdanningsløp, ønsker Senterpartiet, SV, Rødt og MDG å melde Norge ut av den internasjonale PISA-undersøkelsen. De vil fjerne lekser, karakterer og fraværsgrense.

For sosialistene holder det ikke å pakke norske barn i bomull – de må begraves i det.

En negativ utvikling

Norge er landet som bruker mest penger på skole og derfor må det stilles krav. Skolen skal bidra til å lære elevene å bli robuste for å mestre livets utfordringer. Derfor må fokuset settes i større grad på selvdisiplin og gode arbeidsvaner, slik at de kan utvikle seg til å bli selvstendige individer som takler utfordringer.

Les også: Eg bør laga den neste ungen min rundt juletider. Byråkratisk samleie er ikkje veldig sexy

Flere av oss som har fullført generell studiekompetanse og videre utdanning kan begrunne at det er svært viktig å kunne legge opp sin individuelle studierutine for å mestre studiene og arbeidslivet. Formålet med leksene er ikke at alt skal være feilfritt, men et krav som viser at det er viktig å ta ansvar for egen læring.

Å melde seg ut av internasjonale undersøkelser for å forhindre å se skrekkslagne resultater er slett ikke veien å gå. Kunnskapsnivået må løftes, og derfor trenger elevene lekser som en individuell repetisjon av allerede gjennomgått fagstoff. Det er en viktig læringsprosess der man kan velge når og hvordan man vil repetere stoffet utenfor klasserommet. Jeg likte for eksempel å gjøre unna leksene allerede på mandag, mens andre jobbet med dem hele uken.

Lekser er også en praktfull mulighet for foreldrene å være aktive deltakere i barnas læring. Å la elevene bestemme om de skal ha lekser er rett og slett helt virkelighetsfjernt og bidrar til en negativ utvikling hvor motstand skyves bort.

Kunnskap må tas på alvor

Det er viktig å se at ikke alle elever lærer best bak skolebenken – derfor ønsker FpU at skolen skal være tilrettelagt for å se hver enkelt elevs behov, og at arbeidsmengden skal tilpasses for best mulig læringsutbytte i samarbeid med skolen, eleven og foreldrene.

Les mer fra Norsk debatt

Om foreldrene finner det utfordrende å hjelpe eleven med leksene, finnes det muligheter der de kan få opplæring å ta del i barnas læring.

Kunnskap må tas på alvor for at vi unge skal bli selvstendige og opplagte individer som tar kloke valg og ansvar oss selv. Ikke hjelpeløse voksne, som aldri vil kunne klare å skyve bomullen vekk.