Gå til sidens hovedinnhold

Listhaug har et poeng når hun sier at kirken må slutte å være et politisk parti

Vi er først og fremst et trossamfunn, ikke et politisk parti.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Kirkemøtet behandlet nylig en klimasak som gir grunnlag for i etterkant å påstå at Den norske kirke (DNK) nå blander seg inn i partipolitikk. Det mener jeg er veldig uklokt av kirken å gjøre.

Sylvi Listhaug har i media, etter Kirkemøtets behandling av saken «Mer himmel på en truet jord - Den norske kirkes arbeid med klima, miljø og bærekraft» bedt kirken om å slutte å være et politisk parti. Her har hun et poeng.

Ved å vedta politiske løsninger til politisk tematikk, så ligner kirken veldig på et politisk parti. Jeg frykter videre at dette i realiteten blir en mer ekskluderende - enn en inkluderende kirke.

Det kan en jo videre spekulere i om oversikten over utmeldinger (som Nettavisen publiserte) dagen derpå allerede er en bekreftelse på.

Les også: Hundrevis melder seg ut av Den norske kirke etter olje-nei: – Der går grensen

Skal være et åndelig hjem

Selvfølgelig skal kirken kunne behandle tema som partiene jobber med, men problemet oppstår når kirken vedtar politiske løsninger eller ytringer. Det fører til mer splittelse og flere negative virkninger enn positive konsekvenser.

For eksempel går det an å fremheve viktigheten av forvalteransvaret, uten å ytre i detalj om man ønsker stans av oljeleting eller ei.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Som landets desidert største trossamfunn, bør DNK være et åndelig hjem, og en kirke for alle de mange millioner medlemmer den har. Uansett partitilhørighet. Derfor er det alvorlig at DNK har vedtatt en sak med politiske løsninger som gjør at flere nå kanskje kjenner på mindre tilhørighetsfølelse til kirken og kanskje faktisk vurderer å melde seg ut.

Problematisk av flere grunner

Jeg har forståelse for reaksjonene som kommer fra politikere om Kirkemøtets vedtak, som innebar at kirken nå vil be regjeringen om å lytte til en anbefaling om stans av ytterligere leteaktivitet etter olje og gass på norsk sokkel.

Selv var jeg en av de to som voterte mot hele saken under behandlingen på Kirkemøtet. Dette på grunn av flere faktorer:

Først og fremst er jeg prinsipielt i mot at DNK skal vedta politiske løsninger som denne saken inneholder. Videre ble vi etter min mening i denne saken nødt til å ta stilling til hva vi mener generelt om oljepolitikk og da er mitt standpunkt at vi ikke må avvikle oljenæringen, men heller utvikle den.

Det som likevel plager meg mest er at oljepolitikk så direkte ble behandlet av det øverste organet til Den norske kirke. Jeg måtte under plenumsbehandlingen av saken minne meg selv på flere ganger om at jeg sitter i Kirkemøtet og ikke på et partipolitisk møte.

Les mer fra Norsk debatt

Vi er først og fremst et trossamfunn, ikke et politisk parti! Det er derfor trist at så mange voterte for de politiske løsningene i denne saken.

Listhaug har et poeng når hun sier at kirken må slutte å være et politisk parti.

Kommentarer til denne saken