Sverige - Norge 1-2

STORE MÅLBARE STEG for fotballag som Norge kommer gjennom resultater. Vinner du fotballkamper kommer gjerne resten av seg selv. Framgang skaper entusiasme og selvtillit, og avler mer av det samme.

Husker du Norge på 90-tallet vet du hva jeg snakker om.

DEN GANGEN VAR det spillestilen og kollektivet som løftet oss, vi hadde blant mye annet godt to feilvendte spisser som kjempet om én plass. I dag har vi kanskje verdens beste målscorer.

Sannsynligheten for at hans tilstedeværelse vil løfte laget øker for hver kamp som går.

Du kan gjerne kalle det litt 90-talls nostalgi med omvendt fortegn.

Les også: Du er ikke et offer, Casper – du er kronprins

VI VAR IKKE veldig gode da vi tok et helt nødvendig poeng mot England på Wembley i 1992 (1-1), i realiteten ble vi rundspilt. Før pause mot Nederland i Rotterdam var vi om mulig enda mer sjanseløse (0-0). Men Norge løp, jobba som slaver og vant poengene som holdt liv i VM-drømmen.

På Ullevaal var vi bedre enn alle.

FØR SEIEREN I Beograd hadde ikke Norge slått en bedre rangert motstander på bortebane siden Tyskland i 2009 (0-1). Det var en treningskamp i februar. Den første for Drillo i hans andre periode som landslagstrener.

Nå som kravene til resultater er kommet for Ståle Solbakken har vi slått Serbia og Sverige i løpet av tre dager.

Det er ikke perfekt, men himmel og hav så gøy det er.

ERLING BRAUT HAALAND kan vinne absolutt alle landskamper for Norge. Det vet vi. Det er ikke noe nytt. Derfor er det ikke overraskende at han scoret det som måtte til i Stockholm også, og nå står med 18 mål på 19 kamper for Norge.

Elleve av Brautens scoringer er kommet på de sju siste landskampene.

Det forteller alt om hva Norge har på topp.

Les også: Takk herren for Erling Braut Haaland

MEN BRAUTEN KAN ikke vinne fotballkamper alene, selv verdens beste spiss bærer ikke et lag til sluttspill på kvikksand. Du er nødt til å ha noe mer. Du er nødt til å ha et lag som er organisert og forsvarer seg.

I tillegg må spillerne forstå prinsippene og være lydige og lojale til det som kreves,

Du kan eksempelvis ikke spille soneforsvar med midtstoppere som blir dratt med på lange løpeturer bredt i banen.

DA STÅLE SOLBAKKEN tok over Norge hadde han det, midtstoppere som ble dratt ut av posisjon og som altfor ofte agerte ute på sidene. Det er strammet opp nå. Det er også en av hovedgrunnene til seirene i Beograd og Stockholm.

I motsetning til tidligere evner Norge å forsvare området foran eget mål selv om motstanderen beleirer oss og herjer.

Det så du mot Serbia.

Det gjentok seg mot Sverige.

STEFAN STRANDBERG VAR konge i det norske midtforsvaret mot Serbia. Mot Sverige var det Leo Skiri Østigårds tur. Der ligger det veldig mye. Både i duellene som vinnes og ballene som klareres. Godt forsvarsspill bygger moral og seiersvilje, løfter humøret og får kamerater til å kaste seg i skudd og blokkere.

Det så du i Beograd.

Det gjentok seg i Stockholm.

NORGE ER BLITT et bedre fotballag i 2022, men vi er ikke veldig gode. Ikke ennå. Fortsatt mister vi grepet om kamper. Fortsatt mister vi ballen for lett når alt handler om å holde den i laget. Men samtidig har vi Erling Braut Haaland, som kan score på alle sjanser han får.

Mot Sverige fikk han tre.

Det rareste ved kampen er at han ikke fikk med seg ballen hjem (hat trick).

NESTEN LIKE MERKELIG er det at vi kunne slått Sverige 4-0, og kanskje 5-0 om ikke Robin Olsen hadde hentet fram sine beste redninger. Samtidig kunne det blitt uavgjort eller tap om vi hadde vært uheldige.

Straffesparket som ga Norge ro før pause var av den billige sorten, og fram til Erling Braut Haaland doblet ledelsen (69) hang vi i tauene.

Marginer kalles det.

Les også: Drittunger skal sendes hjem, drømmer skal leves

NATIONS LEAGUE HANDLER først og fremst om rankingpoengene som kan løfte Norge opp på nivå to og gi oss en bedre trekning når EM-gruppene til Tyskland fordeles. Dit er vi på vei. Flyt og dyktighet har gjort framgangen fra 2021 til noe veldig målbart.

Det er det som til syvende og sist betyr alt, resultatene og tabellen.

At Norge leder sin gruppe i Nations League etter bortekamper mot Serbia og Sverige, er nesten uvirkelig.

OPTIMISME SKAPES AV sånt, og det du ser nå er det samme vi så på 90-tallet. Entusiasmen som ble skapt i og rundt laget. De siste årene har troen på resultater mest vært programforpliktede ord fra trenere og spillere. Det du ser nå er optimisme i praksis.

Det var ikke fullt på Ullevaal da VM-kvalifiseringen til USA startet, men det ble det etter hvert.

Det samme vil skje nå.

Det ryktes at Sverige-kampen 12. juni er utsolgt.

Slovenia til torsdag (9. juni) bør bli godt besøkt den også.