MANCHESTER CITY, PSG OG NEWCASTLE har statseide eiere hvis lommer synes å være utømmelige. Vi liker det ikke, men fotballen lever sitt eget liv og gjør ikke noe med det.

Mens fansen snakker om demokrati, menneskerettigheter og alt som er galt, tar fotballen den kyniske veien til penger og bedre konkurransedyktighet.

Eiere fra den arabiske halvøya er ikke den eneste veien – Manchester City og PSG har aldri vunnet Champions League – men hva det betyr er for alle å se.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

LIVERPOOL EIES AV Fenway Sports Group, et privat amerikansk sportsinvesteringsselskap med base i Boston, Massachusets. Gründerne i selskapet, som også eier baseballaget Boston Red Sox og NHL-organisasjonen Pittsburgh Penguins, er John W. Henry og Tom Werner.

I oktober 2010 kjøpte de Liverpool FC for 300 millioner pund.

I dag snakkes det om at verdien kan ligge på rundt fem milliarder pund.

I norske kroner snakker vi om en verdiøkning fra 3,5 milliarder til 58,3 milliarder.

Verdiøkningen med flere nuller kan leses som 54.000 millioner kroner.

Les også: Nyheten slo ned som en bombe: – Det er et mareritt for Liverpool

VERRE ENN DET er det ikke om du lurer på hvorfor Liverpool nå er til salgs etter noen år med spekulasjoner. Det er ekstremt god butikk. Får du 16,5 ganger pengene dine på 12 år er salg det smarteste du kan gjøre.

Fenway Sports Group har gjort Liverpool FC til en gullgruve, og tida synes å være moden for å cashe inn.

Ingen kan klandre dem for det.

DET STORE SPØRSMÅLET når salget nå skal fasiliteres av to store amerikanske finansinstitusjoner er ikke hvor mye, men hvem som får tilslaget i selgers marked. Det er mange der ute som ønsker seg en Premier League-klubb av format, både i Amerika og i gulf-landene.

Sånn sett er Liverpool et gull-case selv om prisen kan bli svimlende.

Når det kommer til industrien fotball er det ingenting som slår de største klubbene i Premier League.

Men:

LIVERPOOL ER EKSEMPELVIS ikke det Newcastle United var da klubben havnet på saudiarabiske hender, en såret og desillusjonert organisasjon med dårlig eierskap og drømmer og ambisjoner større enn klubbens historie. Liverpool FC er Liverpool FC – en enestående institusjon – lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Les også: Disse spillerne er raskest i Premier League

Liverpool er alt det Newcastle og de fleste fotballklubber drømmer om å bli, og med klubbens historie følger en stor menighet som mest sannsynlig ikke vil se at klubben blir solgt til høystbydende, og i hvert fall ikke til hvem som helst.

Greit nok at du aldri går alene i Liverpool.

Men du går ikke med hvem som helst.

HVORDAN FSG STILLER seg til det, hvordan markedet ser ut og hvilke tanker som gjøres når milliarder av dollar skal måles opp mot demokrati, menneskerettigheter og vestens moral, er de virkelige spørsmålene rundt dette potensielle salget.

Er ettermælet på Anfield viktig for John W. Henry og Tom Werner? Har grådighet en grense, kan nok noen gang bli nok?

Hvis ja vil Liverpool mest sannsynlig havne i nye gode hender.

Hvis nei vinner kreftene som har kjøpt VM i Qatar.

Les også: Dødens VM: Det viktigste er at det ikke skjer igjen

DET ER IKKE forbudt å selge Liverpool til en gulf-stat. Det er et valg man i så fall tar. Financial Fair Play gikk på dynga for lenge siden. Fotballen er på mange måter blitt anarkistisk og kommer uten moralske støttehjul. Regulerende myndigheter er mest til hinder.

Mange mener mye om akkurat det, og Liverpool-manager Jürgen Klopp er en av dem.

Hva med han om eierne selger klubben til reven?

AT JÜRGEN KLOPP er viktig for Liverpool er ingenting å lure. Oppsiden på 54.000 millioner kroner hadde ikke vært der uten ham. Laget er hans selv om klubben ikke er det. Det er tyskeren som har gjenreist Liverpool, vunnet trofeene og økt verdien.

Skifter han beite eller skifter han ham om eierne blir et diktatur med en utømmelig pengebinge i bakken?

Les mer fra Norsk debatt

AKKURAT NÅ ER det ikke mulig å forestille seg hva Liverpool kan bli uten Jürgen Klopp. Deler FSG det synet kan managerens moralske kompass kunne påvirke kursen mot nytt eierskap. Hvis penga rår som eneste gulrot, ikke like mye.

Og hva med andre Premier League-klubber med amerikanske businessmenn på eiersida om Liverpool havner på arabiske hender etter et tilbud man ikke kan si nei til?

Det eneste vi vet med sikkerhet er jo at alt er til salgs for penger.