Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Om du ikke har fått det med deg:
Tidligere denne uka la den kjente influencer Sophie Elise Isachsen (28) ut et bilde av seg selv og en venninne på Instagram. Mellom to fingre holder venninnen en liten plastpose med det som ser ut som et hvitt pulver.
Under bildet hadde Sophie Elise selv skrevet at «livet blir ca. en milliard ganger morsommere når man bare gir faen».
Straks var selvsagt spekulasjonene i gang om hva som var i posen, og like etterpå ble bildet slettet/trukket tilbake fra Sophie Elises Instagram-konto.
Dermed gikk spekulasjonene selvsagt enda høyere, og ca. en milliard medier kastet seg på. For hva kunne det være i posen?
Lettere parodisk ble det også, da vi i de redaktørstyrte mediene fant ut at vi ikke kunne fortelle hvem den andre influenceren var.
Vi har nemlig Vær varsom-plakaten å holde oss til, og vel kunne det hende at dette var et bevisst markedsstunt fra den drevne markedsaktøren Sophie Elise sin side. Men kanskje visste ikke venninnen om det? Kanskje ble det publisert mot hennes vilje?
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Når hun da ikke vil snakke med mediene, er det derfor en slags fornuft i å ikke gjengi det nå avpubliserte bildet i sin helhet eller usladdet, selv om bildet nå likevel florerer på allslags sosiale medier.
Men derfra til å holde leserne i totalt mørke om hvem dette dreier seg om, er et drygt stykke. Et stykke som truer med å gjøre Vær varsom-instituttet til en parodi på seg selv.
For bare å fortelle leserne det faktum at det er influencer Nora Haukland som er avbildet på det aktuelle bildet, kan umulig være brudd på pressens etiske regler. At dette faktum i seg selv har offentlig interesse er åpenbart, siden Haukland selv har vært med på å offentliggjøre sitt forhold til Marius Borg – sønn til kronprinsesse Mette-Marit.
Så må vi selvsagt legge til at for alt vi vet, kan hun ha fullstendig rent mel i posen.
Eller salt, eller vaskepulver, eller whatever. Det har hun også, så vidt jeg har forstått, fått gjentatte muligheter til å forklare seg om. Det er heller ikke det mest interessante i denne saken.
Det mest interessante er faktisk NRKs rolle i dette mediesirkuset.
Fra å være en frittstående, kommersiell merkevare har nemlig Sophie Elise blitt hyret inn av NRK for å hjelpe til i deres bestrebelser på å nå yngre seere, gjerne unge kvinner. Og siden den kjente influenceren og forfatteren er blitt en NRK-merkevare, har det allerede nå (onsdag formiddag) kommet inn over 1300 klager til Kringkastingsrådet om saken.
Rutinemessig forteller NRK at de skal ta «en alvorlig prat» med henne. Og rutinemessig forteller NRK etterpå at hendelsen ikke vil få noen innvirkning på deres samarbeid med henne.
Og da er vi ved mitt poeng:
At livet for oss alle hadde blitt ca. en milliard ganger morsommere om bare NRK hadde gitt faen i Sophie Elise.
Selve årsaken til at vi har NRK, selve statskanalens reason to be, er at vi trenger en offentlig kringkaster som kan forsyne oss med alt det vi ellers ikke ville fått gjennom de private eller kommersielle kanalene/mediene. Derfor får NRK ca. seks milliarder kroner hvert år fra oss alle for å gi oss tilbake blant annet klassisk musikk, samisk kultur, nynorsk og mye annet som ikke uten videre får gjennomslag i andre medier.
I tillegg til en bred nyhetsdekning fra inn- og utland som garantert ikke skal være farget av kommersielle hensyn.
Les også: Politikere lærer aldri – til tross for ydmykelser gang på gang
Så har de fleste selvsagt full forståelse for tidligere kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, som flere ganger hevdet at NRK også må være populær blant massene. At det er avgjørende for NRK å være størst, og derfor også må bruke penger på de mest populære tingene, som OL og andre større idrettsbegivenheter, European Song Contest og Maskorama, for å ta noen tilfeldige eksempler.
Men Sophie Elise er noe annet.
Ikke fordi hun ikke er flink. Eller fordi hun kanskje/kanskje ikke gjør moralsk tvilsomme/ufornuftige ting.
Men fordi NRK her går direkte inn på det kommersielle markedet, og bruker av sine seks milliarder skattekroner for å kjøpe ut et produkt som allerede er fullt utviklet og i full aktivitet på det kommersielle markedet.
Jeg mener selvsagt ikke at Kulturministeren som eier og generalforsamling skal gripe inn i NRKs konkrete, redaksjonelle vurderinger rundt bruken av Sophie Elise spesielt eller influencere generelt.
Men saken er et spisset eksempel som bør gi startskuddet for en ny debatt blant politikerne på Stortinget rundt rammene til NRK – sett i forhold til et medielandskap som igjen er truet av fallende konjunkturer og utenlandske mediegiganter som tømmer markedene.
Flere land har allerede begynt å stramme inn betingelsene for sine statlige medieselskap, nettopp av disse årsakene.
Et hyperbolet NRK med milliarder av skattekroner i fritt spill er ikke godt for noen. Heller ikke for NRK og statskanalens selvbilde.
Sophie Elise trenger vi ikke bekymre oss for. Hun klarer fint å markedsføre seg selv uansett.