Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
BLANT MYE SOM gikk galt på veien til Super League, har fotballen og fotballens eiere blitt mange erfaringer rikere. I en ekstremt splittet og polarisert verden fant motstandere og bitre fiender sammen da det vakre spillet trengte det som mest.
Tolv grådige organisasjoner ble lyst i bann og tvunget til retrett.
Les også: Etter Super League - hvor går fotballen?
Under fotballens egen trikolor – Rettferdighet, Likhet og Brorskap – vant kjærligheten og lidenskapen en knusende seier.
EIERNE I AMERIKA så en forretningsmulighet. De store klubbene i Italia og Spania så en vei ut av det økonomiske uføret de selv har satt seg i. Sammen gikk de på et nederlag uten sidestykke.
Den største feilen de gjorde, ja, den største feilen maktas blinde arroganse alltid gjør, var å undervurdere motstanderen.
I KJØLVANNET AV kuppforsøket skal det ryddes i mange skuffer. I Amerika sitter noen eiere som har fått føle hvor fotballen kommer fra, hva den betyr og hva spillet egentlig handler om. I Italia og Spania har man forhåpentligvis lært at ikke alt kan trumfes igjennom bare fordi man er stor, sterk og mektig.
David felte Goliat av mange gode grunner, og en av dem er det vi lærte gjennom 48 timer med Super League.
Du kødder ikke med folk som bærer plakater med «We want our cold nights in Stoke!»
Selv real Madrid-bossen Florentino Perez, som i all sin trass sier det ikke er over, må forstå det.
FOTBALLEN ER PÅ ville veier, derom hersker ingen tvil. Derfor kuppforsøket. Om du lurer på hvorfor, sjekk lønna til David de Gea i Manchester United - 225 millioner kroner i året – eller sluttpakkene til José Mourinho.
Fem avskjeder de siste 14 årene har gitt portugiseren 93,5 millioner pund i etterlønn, fordelt på 18 millioner fra Chelsea i 2007, 17 millioner fra Real Madrid i 2012, 12,5 millioner fra Chelsea i 2015, 15 millioner fra Manchester United i 2018 og 30 millioner fra Tottenham denne uka.
I norske kroner er det 1,086 MILLIARDER!
DER HAR DU sykdommen, diagnostisert som meningsløs økonomisk galskap. José Mourinho har mottatt nærmere 1,1 milliarder kroner for å få sparken.
Hvis Erling Braut Haaland flytter på seg til sommeren vil det koste kjøpende klubb minst 1,5 milliarder kroner, før lønnsutgifter på minst 150 millioner i året, og agenthonorarer til pappa Alfie og røveren Raiola som også handler om et par hundre millioner.
Dette er sykdommen Super League var ment å skulle behandle.
Og merk deg behandle, ikke kurere.
Her kan du lese flere kommentarer av MortenP
I NORD-AMERIKA fant man en kur mot dette. Lønnstak heter det.
I National Football League (NFL) og National Hockey League (NHL) har alle lagene det samme lønnsbudsjettet. I National Basketball Association (NBA) og i Major League Baseball (MLB) praktiseres lønnstak med det man kaller luksusskatt (competitive balance tax) på lønnsutbetalinger ut over det ligaen har bestemt.
For 2021 er lønnstakene på 210 millioner dollar i MLB, 182,5 millioner i NFL, 109.14 millioner i NBA og 81,5 millioner i NHL.
Ifølge Spotrac koster Manchester Uniteds spillerstall nærmere 2,1 milliarder kroner i lønnsutgifter for inneværende sesong, mens Manchester City ligger på 1,6 milliarder, alt før eventuelle bonuser.
Til sammenlikning er lønnsutgiftene til Sheffield United og West Bromwich på henholdsvis 221 millioner og 372 millioner kroner.
LØNNSTAKENE I AMERIKA ble til for å utjevne forskjellene og for gi alle lagene like muligheter. Det er utjevningskultur i praksis. Alle har like mye å bruke på lønninger.
Luksusskatten man må betale om man går ut over lønnstaket i MLB og NBA, deles mellom av lagene som holder seg innafor.
Les flere innlegg fra Norsk debatt her
Den praktiseres som et middel mot altfor store forskjeller.
Det er sosialisme i praksis.
MED FOLK SOM Florentin Perez med makta i de store fotballklubbene skjer det stikk motsatte. Det blir verre.
Forskjellene øker. Det er det Real Madrid-sjefen egentlig sier når han sutrer over at klubben hans ikke har råd til å hente Erling Braut Haaland og Kylian Mbappé.
Super League var verktøyet som skulle brukes til å gjøre den økonomiske galskapen enda galere.
Takk herren for at den endte på dynga.