Gå til sidens hovedinnhold

Må ressurssvake forbrukere bruke over 10.000 kroner for å kontrollere sitt strømforbruk?

Innfør gjerne en «vanligmanns-tariff» med rimelige nettpriser i tillegg til «Tesla-tariffen», Tina Bru.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Jeg er dypt uenig med olje- og energiminister Tina Bru i sin argumentasjon i forbindelse med innføring av nye effekttariffer fra 1.1.22, og ministerens svar til Linda Ørstavik Öberg`s (Huseiernes Landsforbund) innlegg i Nettavisen 11. juni.

Nettleien, som husholdningsabonnenter betaler til bl.a. Hafslund nett, er 44,8 øre/kWh – energiledd, og 115 kr/mnd – fastledd. Det er rundt 2,65 millioner husholdningsabonnenter i landet, som med en gjennomsnitts forbruk på 20.000 kWh/år, utgjør 4,68 milliarder kroner i fastledd, og cirka 23,3 milliarder kroner i energiledd.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Samlet blir det cirka 28 milliarder kroner tilskudd bare fra husholdningene.

Nettleien skal beregnes og reguleres slik at den skal dekke husholdningabonnentenes del av nettselskapenes utgifter i forbindelse med nettets vedlikehold , fornyelse og nybygg. Målet er å etterkomme det økende nettkravet til strømforsyningen.

Nettselskapene og myndighetene har enten feilberegnet utgiftene med utvikling av et bærekraftig nett system, eller pengene vi forbrukere innbetalte blir brukt også til andre formål.

Uansett er det vi forbrukere som blir straffet via det nye effekttariffsystemet, mens netteiere tjener dobbelt opp , først slipper de videre nettutbygging, og deretter får de ekstra inntekter fra abonnenter som bruker for mye strøm.

Jeg tviler på at Tina Bru og hennes departement er fullt klar over hvilke alvorlige økonomiske konsekvenser kan den nye effekttariffen følge med seg . De mest utsatte er de ressurssvake forbrukere, som er maktesløse hvis de ikke anskaffer seg kostbare og kompliserte digitalutstyr for å kontrollere sitt strømforbruk. Det er snakk om utstyr for 10 000 kroner oppover.

Innfør gjerne en «Vanligmanns-tariff» i tillegg til «Tesla-tariff»

Det er umulig å danne seg et bilde av den økonomiske utviklingen når det gjelder priser, siden nettselskapene hver for seg skal utarbeide de nye nettariffene, og fra den kanten for vi bare høre at «det kommer til å gå bra». Husk systemet blir innført 1.1.2022.

Les også: Det er kult og bærekraftig, men også utrolig dyrt å leve uten olje

Tina Bru kaller den nye tariffen «Tesla-tariff!» Det skjønner jeg godt! De fleste Tesla eiere får ingen problemer med ekstrautgiftene, de merker sannsynligvis ikke prisøkingen i det hele tatt.

Innfør gjerne en «Tesla tariff», og en «Vanligmanns-tariff» i tillegg, med rimelige nettpriser.

Ønsker myndighetene virkelig å stimulere forbrukere til effektivt bruk av strømnettet, belønn de som er flinke, hjelp de som gjerne vil bli flinke, det er alltid mer stimulerende enn straff.

Subsidier utstyr som hjelper forbrukere til fornuftig bruk og få nettselskapene til å hjelpe og veilede sine kunder på en effektiv måte.

Husk! Det er ingen skam å snu! Reversering av forskriftene er en utmerket mulighet til å vise sin godvilje nå, før høstens valg.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Kommentarer til denne saken